Oldalak

2007. december 20., csütörtök

Vegetáriánus ünnepi sült (vegán VAGY lakto-ovo)

Fotó: www.vegetarisch-einkaufen.de

Ezt a receptet egy német vegás honlapon találtam, és egy ideje már nagyon izgatja a fantáziámat. Úgy tervezem, hogy előre megsütöm és lefagyasztom, mert 25-én kellene vidékre szállítanunk, aztán majd meglátjuk mi sül ki belőle...


Ünnepi zöldfűszeres diósült vegetáriánus szósszal
Hozzávalók (6-7 főre):
1 vöröshagyma, felaprítva
50 g margarin
1 tk. szárított kakukkfű
1 ek. teljes kiőrlésű liszt
bő 1/4 l tej, vagy szójatej
250 g darált dió
100 g friss barnakenyér-bél
só, bors
2 tojásfehérje, vagy 2 evőkanál szójaliszt
margarin zsírozáshoz
zsemlemorzsa a forma beszórásához

A töltelékhez:
175 g friss barnakenyérbél
100 g margarin
4 ek. petrezselyemzöld, felaprítva
1 hagyma, felaprítva és megpirítva
1 tk. szárított majoranna
1 tk. szárított kaukkfű
2 tojássárgája, vagy 2 ek. szójaliszt tojáspótlásra

A szószhoz:
1 vöröshagyma, felaprítva
2 ek. olaj
2 ek. teljes kiőrlésű liszt
1 gerezd szétpréselt fokhagyma
1/2 l zöldségleves
2 ek. szójaszósz
só, bors


Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Zsírozzunk ki és hintsünk be zsemlemorzsával egy szögletes sütőformát. A hagymát pároljuk puhára a margarinon kb. 10 percig. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a lisztet, és pirítsuk további 2 percig, majd keverjük hozzá a tejet/ szójatejet és állandó keverés mellett sűrítsük be. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a diót és a kenyérbelet, sózzuk-borsozzuk erőteljesen. A keményre vert tojásfehérje habját/ tojáspótló lisztet keverjük bele a masszába.

Készítsük el a tölteléket, amihez az összes hozzávalót jól elkeverjük, sózzuk-borsozzuk. A diós massza felét kenjük szét egyenletesen a formában, majd fedjük be a töltelékkel, arra pedig kenjük rá a maradék diómasszát. Simítsuk le a sült tetejét, lazán tegyünk rá egy alufóliát és süssük meg a sütőben 1-1 1/4 óra alatt. Kb. 15 perccel a sütésidő vége előtt vegyük le az alufóliát, hogy felül is megpiruljon a sült. Hagyjuk a végén 5 percet a sültet a formában, majd egy késsel vágjuk körbe a széleit és helyezzük egy tálaló tányérra. Egy kis petrezselyemzölddel díszíthetjük.


Szósz:

A hagymát 5 percig pirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a lisztet és további 5-10 percig pirítjuk, amíg a hagyma és a liszt megbarnul, a hagyma megpuhul és kicsit szétmállik. Beletesszük a fokhagymát, 1-2 percig főzzük, majd apránként beleöntjük a zöldséglevest. Felforraljuk és 10 percig főzzük. Az elkészült szószt vagy pürésítjük, vagy leszűrjük, és beletesszük a szójaszószt, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Jól összekeverjük és tálaljuk.


Javasolt köret: 1. krumpligombóc és párolt vöröskáposzta, vagy 2. gombóc és valamilyen zöldsaláta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése