Oldalak

2008. február 6., szerda

Búzahúsos rakott kel fazékban (vegán)

Na, ez az étek, illetve legutóbbi eredménytelensége a Gyermeknél, kiválóan mutatja, milyen hihetetlen gyorsasággal változik a gyerekek ízlése. Azaz, ami többször ízlik nekik, a következő alkalommal már nem kell...:-(

A rakott kelnek eme változatát már többször csináltam korábban, és Babóca mindig nagyon nagy élvezettel fogyasztotta! Most viszont belekóstolt, és nem kellett neki belőle szinte semmi.:-( Pedig most is ugyanolyan finom lett, mint korábban, a család és a betérő vendégek szerint is.
A recept nagy erőssége számomra különösen zamatos zöldfüves fűszerezése, illetve az, hogy tobzódik a téli zöldségekben!

Búzahúsos rakott kel fazékbanHozzávalók (4 főre):
1 csésze = 2,5 dl
1 kisebb kelkáposzta
1 cs. búzahús
1,5 csésze barna rizs
2-3 sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
1 kicsi zellergumó
2 tk. szárított kaukkfű
2 mk. pirospaprika
1 mk. őrölt kömény
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl. 100%-os paradicsomlé
4 ek. olívaolaj
A kelkáposztát mossuk meg, osszuk kisebb darabokra, majd szabdaljuk éles késsel egészen vékony csíkokra. A sárgarépát, fehérrépát, zellert mossuk meg, hámozzuk meg, majd vágjuk kicsi darabokra. A fokhagymát és a hagymát aprítsuk fel. Ezekhez a műveletekhez aprítógépet is használhatunk. A hagymát és a fokhagymát pároljuk meg az olajon, aztán adjuk hozzá a kis darabokra vágott búzahúst.
Én ilyen búzahúst használtam most:

Süssük kicsit, majd adjuk hozzá a rizst. Alaposan keverjük meg, majd adjuk hozzá az aprított zöldségeket, a kelkáposztát stb. Szórjuk rá a fűszereket. Öntsünk rá 3 csészényi vizet, és a paradicsomlevet, forraljuk fel. A lángot állítsuk takarékra, tegyünk a fazékra fedőt, és főzzük 20 percig. Közben 2-3x keverjük meg. Miután elzártuk a lángot, fedő alatt 15 percig hagyjuk állni.

Tippek kisebb babáknak:
- 6 hós kortól a főzés előtt különítsünk el néhány répakarikát + 1 ek. rizst. 4 evőkanálnyi vízben, fedő alatt pároljuk meg, majd turmixoljuk össze lefejt anyatejjel, vagy a kissé bővebben adagolt főzővízzel.
- 8-9 hós kortól a kész rakott kelből vegyünk ki 4-5 evőkanálnyit. Keverjük össze 0,5 dl paradicsomlével, majd turmixoljuk össze (allergiagyanú esetén 1 éves kortól adjuk a paradicsomot!)
Forrás: W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése