Oldalak

2008. május 26., hétfő

Salátafőzelék tofupörkölttel (vegán)

Bevallom, salátafőzelékről egészen addig nem is hallottam, amíg el nem kezdtem Babóca hozzátáplálását 6 hós korában... Akkor elsőként a 'Kismama Babakonyhája' receptjét próbáltam, ami nagyon nem jött be egyikünknek sem! Elsőre sem, meg másodikra sem... Aztán jött egy másik babaszakácskönyves recept, az is elég íztelen és semmilyen volt. Mígnem rátaláltam most erre, ami viszont mindannyiunknak ízlett! Jó, mondjuk első nap Babócának lepüréztem némiképp a főzeléket, a tofupörköltet pedig széttörve adtam neki, mert 1. a főtt salátaleveleket korábban is mindig kihalászta 2. a tofukockákat magában valahogy nem komálja, csak aprózva. Másnap viszont már nem püréztem, mégis megette, bár azért azt el kell ismerni, hogy vannak nagyobb kedvenc étkei.:-) Az éhség viszont nagy úr!:-))

Salátafőzelék
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
1-2 fej nagyobb saláta
5-6 db közepes burgonya
2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. olívaolaj
pirospaprika
2-3 ek. szójajoghurt
majoránna
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
esetleg kis kapor

A salátát megmossuk, és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, megfőzzük. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a salátát és készre főzzük. A lisztet kis lábasban, szárazon kevergetve megpirítjuk, majd meglocsoljuk az olajjal és késhegynyi pirospaprikával. Egy kevés hideg vízzel felengedjük, belekeverjük a szójajoghurtot, és a megfőtt burgonyás salátára szűrjük (én inkább rántás-szerűen sűrítettem be vele, azaz jól belekevertem a salátába). Kiskanálnyi majoránnával és az apróra vágott fokhagymával fűszerezzük, sózzuk. Még egyszer felforraljuk, majd tálaljuk, a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk finomra vágott kaporral.
Tofupörkölt
1 éves kortól
1 kocka tofu
2-3 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 mk. pirospaprika
1 paradicsom
1 paprika
majoránna
borsikafű

Pörköltalapot készítek az olajon dinsztelt hagymával, és pirospaprikával, amiben megpárolom kicsit a felkockázott tofut, a végén pedig belefőzöm a kockákra vágott paradicsomot, paprikát. Közben a fűszerekkel ízesítem.
Forrás: Borszékiné Rétháti Ágnes: Az én reformkonyhám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése