Oldalak

2008. május 16., péntek

Tejmentes vanília fagylalt - fagyigép nélkül (vegán)

Megállíthatatlanul beindult a fagyiszezon, amit a kedves vegás bloggertársnők ezirányú ténykedései is mutatnak!:-)
A fagyival is úgy vagyok/ voltam, ahogy az eperrel, azaz sok éven keresztül nagyon szerettem, de aztán egyrészt ahogy néhány éve megjelentek garmadával a porfagyik, másrészt elkezdtem egyre kevesebb tejes dolgot fogyasztani, ezirányú elhivatottságom is az évi max. 2-3 alkalomra csökkent.
Mostanság viszont Babóca is elkezdett egyre jobban érdeklődni a fagyi iránt, így házi tejmentes recept után néztem.
Be kell vallanom, az a mostani verzió sajnos nem igazán nyerte el a tetszését, de azt nagymértékben betudnám ama történésnek is, hogy előrre egy nappal vendégségben madárejes Carte d'Or fagyit evett, és hát bizony azzal nem igazán vette fel a versenyt valóban... Pedig még Férj szerint sem volt rossz ez a szójatejszínes változat!:-)

Utólagos megjegyzés: azóta már inkább zabtejszínnel próbálom készíteni a fagyit és számunkra sokkal élvezhetőbb, mert nincs az a szójás mellékíze!

Íme néhány egyéb fagyi recept:
Vera vegán vaníliafagyija és meggyfagyija
Kata vegán karobos csokifagyija

Ezen az amerikai blogonhttp://veganicecream.blogspot.com/ pedig garmadával találtok vegán fagyirecepteket!


Tejmentes vaníliafagyi
1 éves kortól
Hozzávalók
(4 főre):
400 ml szójatejszín
80 ml agave szirup
1/2 tk. őrölt vaníliarúd

Az összes hozzávalót turmixban, vagy konyhai robotgéppel összekeverjük és a fagyasztóba tesszük. Amikor megfagyott, még egyszer felverjük, hogy a jégkristályok szétessenek, majd azonnal tálaljuk.

Forrás: Matthias Langwasser: Vegane Kochkunst

4 megjegyzés:

  1. Szia! Próbáld meg kókusztejből! Annak magasabb a zsírtartalma, jobban hasonlít szerintem a fagyira. Nekem az eddig bejött, csokisat szoktam csinálni.

    VálaszTörlés
  2. Réka!
    Kókusztej? Nem is rossz! Éppen van itthon egy ideje egy bontatlan doboz, sztem ki is próbálom!
    Nagyon sok jó hasznos infót gyűjtöttél össze a blogodon, sztem be is teszlek a linklistámba!

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Épp tejmentes vanília fagyi után kutatok, örülök, hogy megtaláltalak :) Jónak tűnik a recept. A lányom tejmentes étrendjével kapcsolatban beszéltem dietikussal és azt tanácsolta, hogy szóját kb 7 éves koráig ne adjak a hormonok miatt. Azt hiszem, én is a kókusztejet próbálom ki :)
    Még egyszer köszönöm!
    Fili

    VálaszTörlés
  4. Fili!
    Azóta kókusztejjel én is csináltam fagyit, elég vegyes volt a tapasztalatom, úgy láttam, a végeredmény függ a kókusztej minőségétől is... Mi azért vaníliás szójatejjel csinálunk néha fagyit, eddig az jött be a legjobban! Azért írd majd meg, te mire jutottál, érdekelne!

    VálaszTörlés