Oldalak

2008. augusztus 5., kedd

Padlizsánkrémes hacsapuri cukkiniszósszal (vegán)

A héten a Biochef receptjei közül válogattam a főznivalókat. Első olvasatra azt gondoltam, ez a 'hacsapuri' tuti valami indiai étel, de aztán egy kissé utánakutatva a neten kiderült, egy grúz nemzeti étekről van szó. Eredetileg sajttal töltött kenyérféle, amit olyan gyakorisággal árulnak az utcán, mint pl. Münchenben a kolbászt, vagy Belgiumban a gofrit.
Chilii & Vanilia http://chiliesvanilia.blogspot.com/ blogján olvashattok róla egy hosszabb értekezést http://chiliesvanilia.blogspot.com/2006/08/konyhai-kudarc-hachapuri.html .
A Biochefes receptet kicsit módosítottam, mert a tölteléket kockázott padlizsánnal írta, én pedig inkább sütőben megsütve a padlizsánt olaj nélküli padlizsánkrémet csináltam belőle, hátha a Gyermek így jobban megeszi... A végeredmény egyébként szerintem kifejezetten finom lett, de rajtam kívül ezt sajnos senki nem gondolta így a családban...:-((( Férj szerint nem volt rossz, de lehetett volna ízesebb (tény, hogy sztem is, de ismételten Gyermek miatt alig merek beletenni pl. fokhagymát a kajákba, mert rögtön közli, hogy "csípős" és nem eszik belőle), a Gyermek pedig két falatot evett belőle, majd sérelmezvén, hogy ez nem édes süti, be is fejezte az ebédet......
Szóval, summa-summarum, sztem akkor is érdemes kipróbálni!:-)
Padlizsánkrémes hacsapuri cukkiniszósszal
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre a recept szerint, de nekem mindössze 4 db közepes méretű hacsapuri jött ki belőle, úgyhogy sztem ez inkább 2 főre szól...):
A tésztához
160 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 mk. só
1 mk. szódabikarbóna
80 ml napraforgóolaj
80 ml szójajoghurt
A padlizsánkrémhez
2 nagyobb darab padlizsán
1-2 gerezd fokhagyma
rozmaring
A cukkiniszószhoz
kb. 500 g cukkini
olívaolaj
fokhagyma
2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
szójajoghurt, zabtej a habaráshoz
A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, az olajat, sót, joghurtot és fomázható tésztává gyúrjuk, majd szobahőmérsékleten kb. 20 percig pihentetjük.
A töltelékhez a padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, villával jól megszúrkáljuk, és 200 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Utána a belsejét kikaparva botmixerrel pürésítjük, sóval, fokhagymával, rozmaringgal ízesítjük.
A tésztából kis gombócokat formázuk, amiket nagy lepényekké nyújtunk, egyik felébe tesszük a tölteléket, a másik felét ráhajtjuk, s a széleit villával végignyomkodva lezárjuk. A tetejét olajjal megkenve, 180-200 fokos sütőben kb. 20-30 percig sütjük.
A cukkiniszószhoz a cukkinit kockákra vágjuk, kevés forró olajban megpirítjuk, sózzuk, fokhagymával fűszerezzük, kis vízzel felöntjük, majd a szójajoghurtos/zabtejes habarással sűrítjük és mártás sűrűségűre forraljuk. A felszeletelt hacsapurit a cukkinis mártással tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése