Oldalak

2008. november 29., szombat

Mi kerüljön az adventi naptárba?

Na, jó, elismerem, hogy nem annyira gasztro-téma, viszont annál inkább gyerekes, és hogy magamnak is összesítsem a lehetőségeket, talán megér egy bejegyzést...:-)

Nálunk ugyanis - az előzetes felmérések szerint:-) -, az idei lesz az első év, amikor a kicsinagy 3 évesünk igazán komoly érdeklődést mutat az ünnepek iránt.

Futottam néhány kört a neten, és az alábbi ötleteket gyűjtöttem össze, miket helyezhet az adventi naptár kis fiókjaiba éjszakánként az Angyalka!:-) Ami pedig nem fér bele a kis zsebbe, arra azt gondoltam ki, hogy az Angyalka hagy egy kis levelet a zsebben, merrefelé kell megkeresni az eldugott ajándékot.:-)
Lelőhelyeknek ajánlom: 100 Ft-os bolt, DM, Rossmann, papírboltok

- csoki - na, ebből csak módjával, max. 3x gondoltam a 24 nap alatt, kis étcsokik formájában
- matrica
- érdekesebb dobókocka, amihez később közösen lehet társast rajzolni
- apró tésztaszaggató sütéshez
- jegy bábszínházba
- üveggolyó
- apró radír
- csillámos zselés filctoll
- zsírkréta
- színes ceruza
- hűtőmágnes
- kicsi zseblámpa
- pici macis, katicás stb alakú habfürdő (pl. DM-ben többfélét kapni)
- pici kisautó
- keksz
- teafilter
- teamécses, amit együtt meggyújtva nézegethetünk
- buborékfújó
- többdarabos LEGO 24 részre osztva
- illatos dolgok: fahéj, szegfűszeg, ánizs, fenyőág
- gyurma
- egy doboz színesceruza, filctoll több napra elosztva
- vmilyen program cetlire felírva, pl. állatkert, amit aznap kapnak
- mese, karácsonyi vers
- csengő
- gumi állatkák
- egy csomag kártya, ami több lapra szétosztható
- lufi
- aszalt gyümölcs
- síp
- ujjbáb
- ecset
- mintás zsebkendő
- mintás sebtapasz:-)
- rágó
- fogkefe
- kis karácsonyfadísz fafigura
- adventi mesekalendárium http://www.olvasda.uw.hu/
- karácsonyi nyomda darabokra szedve
- mikulásos zokni
- apró jegyzettömb
- szalvétába csomagolt levesgyöngy:-)
- marék mintás, felfűzhető fagyöngy
- reformos szaloncukor
- színes figurás gombok gyufásdobozban
- puzzle, akár SK készítésű családi fotóból
- kicsi pattogós gumilabda
- kulcstartó
- aszfaltkréta
- karácsonyfadísz
- tésztából felfűzött nyaklánc
- különleges formájú faragó

2008. november 27., csütörtök

Gyümölcsös rizsfelfújt/ tej- és tojásmentesen


Nem egyszerű mostanság kis életünk az időbeosztás, vagy inkább szabadidő keresgélés terén... A Nagy kel reggel 6-kor, a kicsi fekszik este 11h-kor... Közte kellene aludni talán vmit...:-) Délután a Nagy elmegy pihenni, majd kezdem altatni a Kicsit, és mire ő is elalszik, felébred a Nagy...:-( Merthogy a gyerekes anyuka szabadideje többnyire az alvásidőkre korlátozható, amikor pl. blogírással is lehet(ne) levezetni a "feles" energiákat...:-) Amikor viszont az esti altatás lezajlik, többnyire mi ketten is Férjjel együtt totál bealszunk, majd éjjel 01h körül találkozunk valahol a fürdőszoba környékén...:-) (én pedig gyakran akkor állok neki gépezni még egy kicsinykét...).
Szóval, eme hosszas bevezető csak azt célzott magyarázni, hogy miért jelenek meg mostanság oly keveset errefelé...:-(

Na, de gyümölcsös rizsfelfújt... Arról már többször ejtettem szót, hogy mostanság egyre többször beleuntam a reggeli zab- és egyéb pelyhes reggeli kásáinkba, így nagyon vágytam már vmi frissítésre a témában. Először keverni kezdtem a többféle gabonákat egymással is, de nem volt elég! Majd nemrégiben, a neten rábukkantam Nagy Zsuzsa: Reggeli gyümölcsös gabonaételek c. kiadványára, és gyorsan meg is rendeltem. Nagyon jó kis füzet, sok izgalmas recepttel! Az egyes gabonák külön fejezetekbe szedve, így a heti gabonanapokhoz , vagy az otthon éppen fellelhető hozzávalókhoz könnyen előkereshető a megfelelő recept. Testkontrollos időszakom hozadékaként a gyümölcsöt nem igen keverem soha más étellel, 2 kivétellel, melyek nálam a reggeli kásák és a sütemények, desszertek, így ezek a receptek így is kompatibilisak a számomra. Azt nem állítom, hogy a leggyorsabb megoldások találhatóak ebben a kiadványban (sőt!), de megfelelő előkészítéssel, tervezéssel, kellő változatosságot csempészhetünk a konyhába. Kicsit sokallom az ananászt a hozzávalók között, de ezen azt hiszem könnyen felülemelkedhetünk, némi fantáziával.:-)

Ez a rizsfelfújt - melyet egy ideje már hiányoltam, mióta nem nagyon használok tojást sem... -, nagyon bejött a családnak! A sütőben sütés kellően megpuhította a szerintem már amúgy is elég puha rizsszemeket, az én nem kissé finnyás, a rizst rágni nem szerető Gyermekem számára is.:-)
A kész ételt nem csak reggelire, hanem akár uzsonnának, vagy főételnek is el tudom képzelni egy leves mellé.
HÉTFŐ - RIZS nap!:-)

Gyümölcsös rizsfelfújt tej és tojás nélkül
1,5 éves kortól a kesudió és az ananász esetleges allergizáló hatása miatt, de ezeket helyettesítve pl. mandulával, és más gyümölccsel, előbb is fogyasztható!
Hozzávalók (2-3 fő részére):
1 csésze = 250 ml2 csésze főtt barna rizs
3/4 csésze forró víz
3 ek. narancslé
1/2 csésze natúr kesudió
2 tk. őrölt vaníliarúd (nálam most 1 cs. van. cukor)
1/4 csésze bio kénezetlen mazsola
1 csésze darabolt friss ananász (nálam most vegyesbefőtt)
1 közepes banán feldarabolva
(esetleg egy kis méz még ízlés szerint)

Turmixoljuk össze a vizet a narancslével, a kesudióval és a vaníliával krémesre, majd keverjük a főtt rizshez a mazsolával és a gyümölccsel együtt. Esetleg ízlés szerint édesítsük még kicsit. Kiolajozott és zsemlemorzsával, vagy darált dióval megszórt felfújtformába, vagy tűzálló tálba simítjuk, és közepes lángon kb. 30 percig sütjük (nálam 160 fokon légkeverés nélkül). Sütés után díszíthetjük még őszibarack, vagy banándarabokkal.

2008. november 20., csütörtök

Szójamentes vegakolbász házilag (vegán)

Nemrégiben Kata készített egy jó kis vegakolbászt, és hát miután elolvastam jó nagyot sóhajtottam is, hogy igen, de most a szoptatás alatt a szója nem annyira nyerő, így akkor ezt sem...:-( Sóhajtottam, merthogy én is azon vegások közé tartozom, akik nem túlzottan csípik a bioboltokban kapható rendkívül fűszeres, zsíros és szétmálló vegakolbász-verziókat. Bizonyos ételekhez bújtatva-rejtve még elmennek, de úgy alapból nem igazán jönnek be... Aztán, szinte egy időben megjelent egy recept kedvenc amerikánus blogtársnőnél, amelyben szerepelt egy szójamentes vegakolbász verzió, így azt Babócával ketten el is készítettük.:-)
A végeredmény jó, Férjnek is bejött, a Gyermek ismét "fényevő", úgyhogy meg sem kóstolta...

A tapasztalatok az alábbiak:
- az alapfűszerezés jó, de valójában még mehetne bele szerintem akár egy kicsivel több fokhagyma is, illetve erősebb ízek;
-szójaszósz ugyan szerepel benne eredetileg, de én azt kihagytam, ám nem vettem figyelembe, hogy a szójaszósz erősen sós is, így pl. több füst ízű sót kellett volna beletenni,
- a megadott csilipelyhet kihagytam, viszont kellett volna bele mindenképp legalább 2 ek. őrölt piros paprika a színe-íze miatt,
- nagyon jól egyben marad, nem esik szét, nem mállik.

Majorannás vega hurka receptje Fruzsinál ITT és ITT.

Szójamentes vegakolbász
Hozzávalók (2 közepes, vagy 5 kisebb kolbászkához):
1 csésze = kb. 250 ml
1 db bio zöldségleveskocka (pl. DM-es Alnatura)
1/3 csésze zabkorpa
1 csésze búzasikér (alias szejtánpor)
2 ek. élesztőpehely
1/2 ek. vöröshagymapor (ehelyett nálam 1 közepes fej v.hagyma)
1/4 tk. őrölt fekete bors
1 tk. oregánó
1/2 tk. őrölt zsálya
1/2 tk. bazsalikom
1/2 tk. csilipehely (mondjuk ehelyett (1-2 ek. őrölt piros paprika)
1/2 tk. köménymag
1/4 tk. füst ízű só ( ha elhagyjuk a szójaszószt, lehet ennél több is)
1 tk. őrölt lenmag
1 csésze víz
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 ek. olívaolaj
(1 ek. szójaszósz)

Oldjuk fel a leveskockát 2 ek. forró vízben, majd tegyük félre hűlni.
Tegyük a zabkorpát egy nagy tálba, és adjuk hozzá a többi alapanyagot, a sikérportól a lenmagig, majd keverjük jól össze az egészet. Keverjük el a leveskockát a hideg vízzel, és adjuk hozzá a fokhagymát, az olívaolajat (opcionálisan a szójaszószt is). Addig keverjük az egészet, míg szép egynemű lesz. Összevegyítjük a száraz és a folyékony összetevőket. Még hozzáadhatunk egy kis vizet, ha túl száraznak tartjuk a végeredményt.
Egy alufóliadarabra mérjünk ki kb. 1/2 csészényi masszát (az 5 kis kolbászkához), formázzunk belőle egy rudat, és tekerjük rá az alufóliát, a végeket csavarjuk meg, hogy szorosabb legyen (én csak egyszerűen feleztem a mennyiséget és két nagyobb kolbászt csináltam).
Tegyük bele a kolbászokat egy párolóedénybe, fedjük le, és pároljuk 40 percig.

Felhasználási lehetőségek:
- önmagában pl. szendvics feltétként,
- süthetjük sütőben, serpenyőben is,
- le is fagyaszthatjuk.

2008. november 17., hétfő

Sütőtökös keksz (vegán)


 Na, hát kérem, jelentem, ezen keksszel történelmet írtunk!:-) Értem ezalatt azt, hogy időnként fényevő gyermekem az első harapás után aggódva nézett fel, majd elhangzott a varázsmondat: "ebből van még?":-)) Hát igen, nálunk ez igen ritkán fordul elő... Sajnos!:-( Pont azon gondolkodtam ebből kifolyólag, hogy átlag havonta kb. egyszer sikerül valami olyat alkotnom, amiért igazán rajong...:-(


Szóval, a recept egyik kedvenc amerikai vegán blogtársnőtől származik. A kész keksz minden fronton (család és azon kívül is) aratott! Puha, lágy, kellően légies. Nekem túl édesnek tűnt - pedig a megadott cukormennyiség felét használtam -, de ezt rajtam kívül senki nem gondolta így... Legközelebb mégis kevesebb cukorral, vagy még inkább mézzel próbálnám ki. Az eltarthatósága kiváló, még 2-3 nap múlva is puha! Már ha addig marad belőle...:-)
És hát működött a vegasztropátia, mert Reni is közel egyidőben sütőtökös-csokis kekszet sütött egy másik recept alapján.:-)



A recept nyomtatható változata

Sütőtökös keksz
1 éves kortól
Hozzávalók (kb. 15 db kekszhez):
1 csésze = kb. 250 ml
1/2 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 csésze zabpehelyliszt
1/4 csésze zabpehely
1/2 tk. szódabikarbóna
1 tk. őrölt fahéj
1/2 tk. őrölt gyömbér
1/4 tk. őrölt szerecsendió
1/8 tk. őrölt szegfűszeg
1 csipet só
1/3 csésze lágy növényi margarin
1/2 csésze finomítatlan nádcukor (az eredeti recept 1/4 csésze barna + 1/2 csésze sima nádcukrot ír)
3/4 csésze főtt sütőtök (a receptben szerepelt tofu is, de én azt kihagytam)
1 tk. vaníliakivonat (nálam van. cukor)

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót, egy másikban a margarint a cukorral, amihez hozzáadjuk a sütőtököt és a van. kivonatot, amit aztán jól elvegyítünk. A lisztes keveréket apránként a krémes részhez adjuk és jól összekeverjük. Egy evőkanál segítségével kb. 5 cm átmérőjű kekszeket formázunk egy sütőpapírral kibélelt tepsin. 10-14 percig sütjük. A sütés után kb. 5 percig a tepsiben hűlni hagyjuk, mielőtt kivesszük.

2008. november 16., vasárnap

Új blogot indítottunk: VEGÁN KARÁCSONY

Gondoltunk egyet, összeálltunk négyen (Dulmina www.dulmina.blogspot.com , Kata www.hobbifozocske.blogspot.com , Vera www.veravegakonyhaja.blogspot.com és én) és kreáltunk egy új blogot, melynek címe:
VEGÁN KARÁCSONY
Mostantól kezdve Karácsonyig, folyamatosan kerülnek fel az oldalra kizárólag vegán receptek (azaz tojás- és tejtermékmentesen), reform hozzávalókkal (a fehér liszt és fehér cukor mellőzésével!). Lesznek teljes karácsonyi menüajánlatok és gasztroajándék-tippek is!
Az egyes bejegyzések alján, ÚJ FUNKCIÓKÉNT, egy rövid kattintással véleményezhetitek is a bejegyzéseket, mennyire vált hasznotokra!
GYERTEK, LÁTOGASSATOK EL HOZZÁNK!:-)

2008. november 13., csütörtök

Kölesrezgő (vegán)


Kölesrezgő, avagy kölespástétom egyszerűbben (bocs a fotóért, nagyon siettem!:-). Az eredeti receptben megadott mennyiség szerintem hatalmas adag, nem győztem osztogatni.:-) Ezt amúgy sem szoktam nagyon érteni, hogy a pástétomok receptjeinél miért adnak meg mindig ált. több hétre való mennyiségeket... Az instrukciók szerint szeletelni kellett volna, de nekem nem állt össze annyira, így inkább kenősre vettük a figurát. Az íze nem rossz, de a Gyermek folytatódó kajasztrájkos időszakában nem volt hajlandó megkóstolni sem...:-((

Igen nagy mennyiségű élesztőpelyhet tartalmaz, így fontos B12 vitamin forrás!

Kölesrezgő
1 éves kortól
Hozzávalók (nálam egy őzgerincformányi mennyiséghez):
150 g köles
50 g napraforgó
50 g paradicsompaprika (nálam édes paprikakrém)
50 g sörélesztőpehely (legközelebb max. 40 g-mal próbálkoznék)
50 g vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor metélőhagyma
2 ek. agar-agar
2 ek. olaj
szójaszósz

A kölest kb. kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Pirítsuk le a paprikát és vágjuk apró kockákra. Az agar-agart oldjuk fel 1 dl vízben és forraljuk fel, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot. Az egészet turmixoljuk össze, és öntsük lapos formába. Hagyjuk kihűlni, tegyük hűtőbe. Miután megkeményedett, szeletelhetjük.

Forrás: Gabonaételek - Napfényes Alapítvány

2008. november 10., hétfő

Bengáli rojál rizs (vegán)

Néha vannak olyan időszakaim, hogy előveszek ritkán használt szakácskönyveket és azokból főzök több mindent egymás után (na jó, főleg olyankor fordul elő ilyesmi, amikor Férj ismét megjegyzi, minek nekem újabb szakácskönyv karácsonyra, amikor úgyis olyan sok van már a polcomon, és azokat sem használom eleget...:-) És ilyenkor aztán csak azért is főzök belőlük!:-) Aztán rá is csodálkozom újra és újra, milyen jó ötletek vannak bennük.:-)

Most nemrégiben elővettem pl. 'Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek' c. nagyon szép fotókkal ellátott szakácskönyvét (Dulmina írt már a könyvről bővebben is itt:http://dulmina.blogspot.com/2008/04/kedvenc-szakcsknyveim.html )

Ez a recept abból van, és Férj és sztem nagyon jól sikerült! A Gyermek ismét meg sem kóstolta, merthogy nem szereti rágni a rizst... (aztán ilyenkor mindig eszembe jut a védőnő mondata, miszerint "miért, a kiflit megrágja...?" Naja, azt meg...!).

Ez a rizses, enyhén édeskés ízű, harmonikusan fűszeres étel indiai, sáfránnyal, olajos magvakkal és aszalt gyümölccsel. Utóbbit nem tettem bele, mert alapból nem szoktam keverni a gyümölcsöt mással, csak a sütiknél, reggeli kásáknál teszek kivételt. A cukrot is kihagytam, mert kellően édes volt a sütőtök. A könyv ajánlása szerint ünnepi alkalmakra ideális fogás (az eredeti receptet veganizáltam).
Mi paradicsomos sütőtökkel ettük, a könyv paradicsomos karfiolgombóccal javasolja.

RIZS (gabona) + Z.BORSÓ (hüvelyes) = teljes értékű fehérje!


Bengáli rojál rizs
Elkészítési idő: 50 perc
1,5 éves kortól a kesudió esetleges allergizáló hatása miatt, más olajos maggal 1 éves kortól
Hozzávalók (6-8 főre!):
1 pohár = 375 ml
1,5 pohár basmati v. egyéb hosszú szemű fehér rizs (én barna rizzsel csináltam)
0,5 tk. sáfrány
1 ek. növényi tej
3 pohár víz
2 tk. só
3 tk. őrölt szerecsendió
1/4 pohár olaj
1/4 pohár aprított kesudió
1/4 pohár mandulaforgács
1 tk. édeskömény
egy 2,5 cm-es fahéjrúd
6 hüvely kardamom összetörve (nálam szimplán őrölt)
6 egész szegfűszeg
1 tk durvára őrölt feketebors
0,5 tk. cayenne bors
0,5 tk. hing (nekem nem volt)
2 ek. kókuszreszelék
1/4 pohár főtt zöldborsó
6 pohár tofu kockázva és barnára pirítva

A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük. A sáfrányt 5 percig forró tejbe áztatjuk. Mérsékelt tűzön felforraljuk a vizet a sóval, a sáfrányos tejjel és a szercsendióval egy 2literes lábasban, majd lefedjük. Felmelegítjük az olaj felét egy 4literes lábasban. A forró olajban megpirítjuk a mandulát és a kesudiót, majd kivesszük és félretesszük. A maradék olaj egyik felén pirítjuk 3-4 percig a rizst, majd hozzáadjuk a forrásban lévő vizet. ha a víz újra felforrt, kisebbre vesszük a lángot és addig főzzük lassú tűzön, míg az összes vizet be nem szívta és megpuhult (kb. 15-20 perc). Levesszük a tűzről, de még 5 percig lefedve hagyjuk. A maradék olajat egy serpenyőbe tesszük és állandóan keverve megpirítjuk benne a köményt, a fahéjrudat, a kardamomot, és a szegfűszeget (kb. 1 perc). Beletesszük a többi fűszert és a kókuszreszeléket (1 perc). Belemegy a borsó, a tofu, az olajos magvak, és az egészet a főtt rizshez keverjük.

2008. november 5., szerda

Almakrémes pite (vegán)

Az utóbbi időben egyre jobban megszerettem a Herbáció Magazin receptjeit. Miután túllépünk a fotók nélküli, sok apróbetűs szövegen, megannyi izgalmas, a hazai viszonyokhoz igazodó lehetőségre találunk ebben a kis magazinban.
Ennél a receptnél különösen jó ötletnek találom az almakrémet, amit azonban az eredeti leírással ellentétben nem árt sztem édesíteni, ha gyerek-kompatibilis verzióra szánjuk. A naturális ízek kedvelőinek viszont az eredeti ajánlás lesz a nyerő! Én úgy tűnik, nem édesítettem eléggé, mert a Gyermeknek ez (sem) jött be megint, Férj és én viszont szerettük.
Eredetileg ananászt is kellett volna az almakrémbe keverni, de nekem nem volt itthon, pedig valszeg még izgalmasabbá tette volna az összhatást.

Almakrémes pite
1 éves kortól
Hozzávalók (egy kisebb tepsihez):
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g zabpehelyliszt
1 mk. só
2 ek. olaj
200 ml desztillált víz
2 nagyméretű alma (én kb. 4-5 db almát használtam)
200 g turmixolt ananász
2 púpozott ek. kukoricakeményítő
kókuszreszelék

Összekeverjük a liszteket a sóval, az olajjal és a vízzel, majd jól összedagasztjuk. Kb. 0,5-1 ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiolajozott tepsibe simítjuk. 180 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Az almát lereszeljük, és a levét kinyomkodjuk. Az almalébe beáztatjuk a keményítőt, majd 30 percnyi áztatás után állandó keverés mellett áttetszőre főzzük. Ha kevés az almalé, vízzel pótolhatjuk (én kb. 3 dl folyadékot használtam). Amikor lehűlt, hozzáadjuk a reszelt almát és a turmixolt ananászt. Az egészet keverjük, vagy turmixoljuk össze. Tegyük hűtőszekrénybe a krémet, hogy megdermedjen, végül öntsük a pitetésztára és szórjuk meg kókuszreszelékkel.
Megjegyzés: édesebb szájúak, ill. gyerekek, vagy savanykásabb alma esetében érdemes mézzel édesíteni mind a tésztát, mind a krémet. Én a krémhez fahéjat is tettem.
Forrás: Herbáció Magazin 2008/3

2008. november 1., szombat

Spenótos-krumplis rétes (vegán)

Először Veránálwww.veravegakonyhaja.blogspot.com olvastam róla, hogy létezik készen kapható teljes kiőrlésű réteslap, így adandó alkalommal be is táraztam belőle több dobozzal (Tante Fanny, pl. Kaisers). Aztán nemrégiben Kata  sütött réteseket, így megjött az újabb lökést adó ihlet, hogy végre neki is álljak.:-)
Ezt a receptet a Kismama Magazin októberi számában olvastam (majd sk. vegánosítottam), és mondhatom, igen nagy sikert aratott teljes családilag! Csak úgy faltuk mindannyian vacsorára, majd még másnap reggelire is!:-) Nem beszélve arról, hogy Babócánk is nagyon élvezte a kuktáskodást.:-)
A spenótos mellé készült kölestúrós-meggyes is, de erről majd egy másik bejegyzésben többet.

Kata kölestúrós-mákos és kölestúrós-szilvás rétese

Spenótos-krumplis rétes
 1 éves kortól
Hozzávalók (1 rúd réteshez):
 3 db készen kapható, teljes kiőrlésű réteslap
45 dkg mirelit parajpüré
30 dkg héjában főtt, frissen áttört burgonya
2 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 ek. olívaolaj
1 ek. kukoricakeményítő
őrölt szerecsendió
őrölt római kömény
2-3 gerezd fokhagyma (ez nálam 1,5 gerezd volt, hogy el ne riasszam a Gyermeket az ízétől)
Olvasszuk fel a spenótot, majd nyomkodjuk ki kicsit a levét. Keverjük össze a kihűlt, áttört krumplival, a keményítővel, liszttel, 1-1 kávéskanál szerecsendióval és köménnyel (én ezeket tis csökkentettem 0,5-0,5 kk-ra), sóval, a péppé zúzott fokhagymával és az olívaolajjal. Egy nedves konyharuhára tegyünk rá egy szárazat a munkafelületen, rakjuk rá az első réteslapot, és kenjük meg olvasztott margarinnal. Rá a következő lap, azt ismét bekenjük, majd arra a harmadik, melyre már rákenjük a tölteléket úgy, hogy a széleken maradjon 2-2 ujjnyi hely. A hosszanti széleket kissé behajtjuk, majd a konyharuhával feltekerjük a rétest, és óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire emeljük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Csak akkor szeleteljük, mikor már majdnem teljesen kihűlt!

Forrás: Kismama Magazin

Fehérrépa krémleves (vegán)

Rögtön előrebocsátom, hogy a fehérrépa nálam az egyik első helyen szereplő nagyonnemszeretem zöldség! Már gyerekkoromban is mindig kipiszkálgattam a tányéromról. Mostanság azonban úgy jártam, hogy idén Anyám újdonsült biokertjéből mázsaszám hordta/hordja nekünk a sárga- és a fehérrépát. És mivel annyira jó szívvel teszi, nem volt "merszem" elárulni neki, hogy valójában én/mi nagyon nem szeretjük a petrezselyemgyökeret.:-) Inkább mindig belefőztem valamibe... Mostanság azonban olyan mennyiség halmozódott fel belőle a hűtőben, hogy muszáj volt valami nagyobb felhasználású recept után nézni. Így találtam rá Chili & Vanilla fehérrépa krémlevesére http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/01/fehrrpa-krmleves-gremolata-val.html, mely jelentem nagyon finom volt, és talán éltemben először ettem igazán jóízűen a fehérrépát!:-) Férjnek is nagyon ízlett, a Gyermek módjával fogyasztotta. A 'gremolata' elkészítése már nem fért bele az időbe/éhségbe, így csak vágott petrezselyemzölddel szórtam meg a tetejét.
Az eredeti receptet némiképp vegánosítottam.
Tavaly készítettem 'burgonyakrémlevest cukkinis gremolataval', az is nagyon finom volt:http://vegagyerek.blogspot.com/2007/10/burgonyakrmleves-cukkinis-gremoltval.html
Fehérrépa-krémleves
Kb. 9 hós kortól
Hozzávalók (2 főre):
4 vékonyabb fehérrépa (vagy 2 közepes)
fél fej v.hagyma, apróra vágva
1 közepes burgonya
600 ml zöldségleves
só, bors
csipet sáfrányos szeklice
kb. 50 ml zabtejszín
fél csokor petrezselyemzöld
kis olívaolaj
1 citrom reszelt héja
Megpároljuk kis olívaolajon a hagymát, miközben nagylyukú reszelőn lereszeljük a megtisztított krumplit és fehérrépát. A hagymához adjuk a zöldségeket, kicsit átpirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk-borsozzuk, beletesszük a sáfrányt. Kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Az egészet botmixerrel pürésítjük, felöntjük a tejszínnel, és hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját. A maradék citromhéjat elkeverjük a felaprított petrezselyemzölddel és olívaolajjal, majd a leves tetejére kanalazzuk.
Tipp: én főztem bele apró masnitésztát is, hogy még gyerekbarátabbá tegyem.