Oldalak

2008. november 20., csütörtök

Szójamentes vegakolbász házilag (vegán)

Nemrégiben Kata készített egy jó kis vegakolbászt, és hát miután elolvastam jó nagyot sóhajtottam is, hogy igen, de most a szoptatás alatt a szója nem annyira nyerő, így akkor ezt sem...:-( Sóhajtottam, merthogy én is azon vegások közé tartozom, akik nem túlzottan csípik a bioboltokban kapható rendkívül fűszeres, zsíros és szétmálló vegakolbász-verziókat. Bizonyos ételekhez bújtatva-rejtve még elmennek, de úgy alapból nem igazán jönnek be... Aztán, szinte egy időben megjelent egy recept kedvenc amerikánus blogtársnőnél, amelyben szerepelt egy szójamentes vegakolbász verzió, így azt Babócával ketten el is készítettük.:-)
A végeredmény jó, Férjnek is bejött, a Gyermek ismét "fényevő", úgyhogy meg sem kóstolta...

A tapasztalatok az alábbiak:
- az alapfűszerezés jó, de valójában még mehetne bele szerintem akár egy kicsivel több fokhagyma is, illetve erősebb ízek;
-szójaszósz ugyan szerepel benne eredetileg, de én azt kihagytam, ám nem vettem figyelembe, hogy a szójaszósz erősen sós is, így pl. több füst ízű sót kellett volna beletenni,
- a megadott csilipelyhet kihagytam, viszont kellett volna bele mindenképp legalább 2 ek. őrölt piros paprika a színe-íze miatt,
- nagyon jól egyben marad, nem esik szét, nem mállik.

Majorannás vega hurka receptje Fruzsinál ITT és ITT.

Szójamentes vegakolbász
Hozzávalók (2 közepes, vagy 5 kisebb kolbászkához):
1 csésze = kb. 250 ml
1 db bio zöldségleveskocka (pl. DM-es Alnatura)
1/3 csésze zabkorpa
1 csésze búzasikér (alias szejtánpor)
2 ek. élesztőpehely
1/2 ek. vöröshagymapor (ehelyett nálam 1 közepes fej v.hagyma)
1/4 tk. őrölt fekete bors
1 tk. oregánó
1/2 tk. őrölt zsálya
1/2 tk. bazsalikom
1/2 tk. csilipehely (mondjuk ehelyett (1-2 ek. őrölt piros paprika)
1/2 tk. köménymag
1/4 tk. füst ízű só ( ha elhagyjuk a szójaszószt, lehet ennél több is)
1 tk. őrölt lenmag
1 csésze víz
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 ek. olívaolaj
(1 ek. szójaszósz)

Oldjuk fel a leveskockát 2 ek. forró vízben, majd tegyük félre hűlni.
Tegyük a zabkorpát egy nagy tálba, és adjuk hozzá a többi alapanyagot, a sikérportól a lenmagig, majd keverjük jól össze az egészet. Keverjük el a leveskockát a hideg vízzel, és adjuk hozzá a fokhagymát, az olívaolajat (opcionálisan a szójaszószt is). Addig keverjük az egészet, míg szép egynemű lesz. Összevegyítjük a száraz és a folyékony összetevőket. Még hozzáadhatunk egy kis vizet, ha túl száraznak tartjuk a végeredményt.
Egy alufóliadarabra mérjünk ki kb. 1/2 csészényi masszát (az 5 kis kolbászkához), formázzunk belőle egy rudat, és tekerjük rá az alufóliát, a végeket csavarjuk meg, hogy szorosabb legyen (én csak egyszerűen feleztem a mennyiséget és két nagyobb kolbászt csináltam).
Tegyük bele a kolbászokat egy párolóedénybe, fedjük le, és pároljuk 40 percig.

Felhasználási lehetőségek:
- önmagában pl. szendvics feltétként,
- süthetjük sütőben, serpenyőben is,
- le is fagyaszthatjuk.

12 megjegyzés:

  1. Látom Te is kolbászolsz. Már én is régóta tervezem, de még nem jutottam el odáig.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Siccike!
    Hol veszed a fustolt sot? ...es vmi fustolt olajrol is hallottam... Tudsz nekem segiteni ezugyben? Elore is koszonom: Eva

    VálaszTörlés
  3. nagyon jonak tunik a recept, jovo heten mindenkepp kiprobalom... majd beszamolok az eredmenyrol :)

    VálaszTörlés
  4. Éva!
    A füst ízű sót most éppen egy nagyobb bioboltban vettem, de anyám azt mondta, látott már pl. Sparban, Kaisersban is. A füst ízű olajat viszont sajna nem ismerem.:-(

    SzB!:-)
    Arról is számolj majd be, ha esetleg nem jönne be!:-)

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    Én is csináltam a naponban, másik recept alapján :o)
    A fő különbség a Te zabkorpád ill. az általam használt csicseriborsólisztnél van. A férjemnek nagyon tetszett a csicseris változat, klassz volt a fűszerezés is.
    Legközelebb kipróbálom ezt a változatot is! ;o)

    VálaszTörlés
  6. Siccike, koszonom a tippet a fust izu soval kapcsolatban. Egyebkent is sok otlettel segitesz engem, nagyon szeretem a blogodat. Varom a tovabbiakat is: Eva

    VálaszTörlés
  7. Kata!
    Én szívesen kipróbálnám a csicseris verziót is, ha közreadod!;-)

    Éva!
    Örülök, hogy találsz nálam érdekességeket!:-)

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Van valakinek ötlete, hogy búzasikér helyett mit lehetne használni, hogy gluténmentes legyen?

    Mariann

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennél a receptnél a sikérpor tartja össze a hozzávalókat, sajnos nem igazán van tippem a gluténmentes verzió lehetőségére ebben az esetben...:-(

      Törlés
    2. Szia! ha még aktuális a kérdés: szerintem csicseriborsóliszttel lehet próbálkozni, annak magas a fehérjetartalma, és elég ragacsos, tojáshelyettesítésre is jó.

      Törlés
    3. Köszi a kiegészítést! :)

      Törlés
  9. Köszönöm a receptet kipróbáljuk

    VálaszTörlés