Oldalak

2008. december 24., szerda


Angyalröptés szép ünnepet
minden kedves olvasónknak!

2008. december 22., hétfő

A MI Karácsonyi menünk 2008-ban:-)

Nem-nem, még mindig nem végleges (irul-pirul, szidom magam), DE, már majdnem végleges!:-)
Rengeteget hezitáltam, sok volt a szempont, illetve próbáltam főképp a család, illetve főként a 2 pasi szempontjait előtérbe helyezni, majd beleuntam, és ez lett/ lesz....:

December 24.
Ebéd:
- brokkolikrémleves
- mákos guba

Vacsora:
- előétel: guacamole (avokádókrém) kukoricacsipsszel VAGY polentakorongok párolt spenóttal
Tudom-tudom, az 1. verzió nem kicsit meghökkentő karácsony estére, viszont ha abból indulok ki, hogy drága jó elsőszülöttem mi mindent NEM eszik meg mostanság, akkor ebből talán a csipszet ("természetesen" bio változatban) megeszi... + ez egy igen gyors megoldás két szoptatás között is...
- főétel: Zöldséges Wellington sült vega pecsenyeszafttal, krumplipüré, zöldsaláta (és akkor már itt is belekalkulálva, hogy a Gyermeknek csak a rántott halrudacskák kerülnek el a szájáig...)
- desszert: vmi poharas, vagy fagyi, na ebben még nincs döntés...
- sütik: gesztenyetekercs, mézes krémes, aprósütik, csokis keksz, és majd vaníliakrémes torta az egyik vendégséghez

2008. december 21., vasárnap

Svéd rozsos keksz (vegán)

Ma tök jóóó sütős napom volt!:-) Picurka megajándékozott egy alvós napjával, a Nagy, apával csatangolt, így én szabadon alkothattam. Úgyhogy egész jól haladtam a terveimmel: készült makrobiós csokis keksz, mézeskalács, 3 tepsi aprósüti, és begyúrtam a leveles tésztát a 24-i vacsinkhoz.
Ezt a kekszet még a múlt héten sütöttem, és már el is fogyott mára.:-) Nekem ismét túl édes lett..., pedig a szerzője állítja, hogy kiváló nem túl édes csemege a karácsonytól besokallt gyomornak... Az eredeti receptben szerepel krémsajt is, ezt én zabtejszínnel helyettesítettem. Az eltarthatósága amúgy kiváló, még 1 hét múlva is jól fogyasztható. Fémdobozba zárva kb. 2 nap múlva puhul meg. Ja, a Gyermek meg sem kóstolta...:-(

Svéd rozsos kekszHozzávalók (kb. 25 darabhoz):1 csésze = 250 ml
1 csésze rozsliszt
1 csésze teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1/2 tk. tengeri só
1/2 csésze bio növényi margarin
kb. 1/2 csésze zabtejszín
1/2 csésze nádcukor
Keverjük össze egy tálban a liszteket és a sót. Egy másik tálban pedig keverjük jól el a margarint a zabtejszínnel és a cukorral. Vegyítsük össze a lisztes és a margarinos keveréket. Kiborítva a tésztát a tálból gyúrjuk át egyszer-kétszer, majd formázzunk egy gömböt belőle, lapítsuk szét, tekerjük follpackba és tegyük be a hűtőbe lehűlni.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (alsó-felső sütéssel). A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, szúrjunk ki belőle tetszés szerinti formákat, és helyezzük a sütiket sütőpapírral bélelt tepsire. 6-7 perc alatt süssük készre, amíg kicsit megbarnul a teteje, és már érződik az illata.:-) Vigyázzunk, ne süssük túl, mert könnyen kiszárad!

2008. december 20., szombat

Napraforgós mogyorórudak (vegán)

Tény és való, hogy idén jóval kevesebbet sütögettem az adventi időszakban, mint tavaly, de talán mentségemre szóljon, hogy a 3 hós Picurka, a 3 éves Nagyfiú, és a szó szerint éjjel-nappal dolgozó Férj mellett kevesebb volt rá a kapacitás...:-( Mondjuk azért készült már eddig is 4-féle aprósüti, és rendre mind el is fogyott, úgyhogy kezdhetem is elölről.:-) A receptjével viszont nem voltam elégedett mindegyiknek, ezért nem is írtam annyira róluk.

Ez a mogyorós rúd nem túl szép sajna, mert Picúrkával az egyik kezemben kentem rá a csokit, úgyhogy bocsi a fotóért!:-)

Az íze kellemesen édes (azaz nem túl édes, ami nálam fő szempont mostanság!), viszont kissé dominánsan napraforgó ízű, így abból én személy szerint kevesebbet tennék bele kicsit legközelebb. A megfelelő édesség kedvéért javaslom nyersen megkóstolni a tésztát, hogy passzol-e az ízlelőbimbóinkhoz, vagy további mézesítésre szorul!

A sütés után puha volt, majd ahogy hűlt kőkemény lett, de aztán beletettem egy jól záródó fémdobozba, és kb. 3 nap múlva finoman omlós volt már. Így aki megsütni tervezi, kalkulálja bele a puhítási időt is!:-)

Ja, és idei összegző tapasztalatom, hogy az aprósütiket az én sütőmben (Fagor Innova) nem szabad légkeveréssel sütni, csak alsó-felső sütéssel, és akkor nem keményednek meg annyira.

Napraforgós mogyorórudakHozzávalók (kb. 30 darab elég méretes rúdhoz):175-185 g méz (vagy agave szirup, v. juharszirup)
30 ml napraforgóolaj
150 g mogyoró, finomra őrölve
50 g napraforgómag, finomra őrölve
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
1/2 cs. foszfátmentes borkő sutőpor

Csokimázhoz:
2 ek. víz
2 ek. méz (vagy agave szirup)
1 ek keserű kakaópor
A mézet az olajjal keverve lassan felhevítjük, szétolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A magyorót, napraforgómagot elkeverjük a liszttel, a sütőporral, és a fűszerkeverékkel, aztán a mézes keverékhez adjuk. Jól összedolgozzuk és 60 percig pihentetjük. Utána kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 3 x 7 cm-es csíkokra vágjuk, amiket egy kizsírozott tepsire helyezünk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
A csokimázhoz a vizet, a mézet és a kakaót elkeverve felhevítjük, majd kb. 5 percig főzzük. A már kissé kihűlt süteményeket a mázzal bekenjük.
Forrás: Herbert Walker: Vollwertige Weihnachtsbackerei mit Pfiff
Ez a bejegyzés olvasható a Vegán Karácsony c. blogban is.

Karácsonyi menüajánló 2008.

A Biochef ebéd házhozszállító oldalán szinte minden elkészített ételük receptje megtalálható. Így bukkantam rá a jövő heti karácsonyi menüjük ételeire, mely végső esetben meg is rendelhető, keddi kiszállítással!:-))
Ha viszont otthon szeretnénk elkészíteni az ajánlott ételeket, a recepttár tetején találunk egy kalkulátort, melynek segítségével a beírt létszámra számolja ki a program a hozzávalókat!
Receptek az ajánlott ételekhez
ITT!

Leves
Karácsonyi francia "halleves" halízű tofuval
Karácsonyi narancsos sárgarépaleves mézben szárított gyömbérrel

Főétel
Karácsonyi Beluga lencse, halízű tofuval
Karácsonyi diós töltött káposzta

Saláta, előétel
Karácsonyi tofumajonézes burgonyasaláta
Balzsamos lencsesaláta
Diópástétom zellercsíkokkal
Zöldhagymás burgonyasaláta ruccola salátával

Desszert
Karácsonyi mákos-diós muffin szilvalekvárral sütve
Karácsonyi mákos-diós-gesztenyés minibejgli vaníliakrémmel
Csokoládés tofufagylalt, mézszirupos naranccsal
Gesztenyebonbon meggyel
Karácsonyi extra diós és mákos guba
Moscauer

Ünnepi vegetáriánus Wellington-sült (vegán)

A Wellington-bélszín eredetileg levelestésztában sült bélszín, melyet gyakran tálalnak fel ünnepi fogásként, madeira-mártással körítve. Itt most következzék egy természetesen veganizált változat:-), ami vegás karácsonyi ételként is igazán megállja a helyét.

Vegetáriánus Wellington sült
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagyobb méretű padlizsán, hosszában vékonyra szelve
3 ek. olaj
2 db közepes burgonya, meghámozva és felszeletelve
400 g sütőtök, meghámozva és felszeletelve
2 db vöröshagyma, meghámozva és felkarikázva
250 g 'portobello'/ nagy barnakalapos csiperke gomba, vastag szeletekre vágva
250 g spenót, megpárolva
375 g leveles tészta: mivel tudtommal vegán változatban sajna nem kapható még készen Magyarországon, ezért a házi elkészítéshez recept és tippek pl. Veránál ITT.
növényi tej a tetejére

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Forrósítsunk fel egy serpenyőben egy kevés olajat és süssük meg benne a padlizsánszeleteket oldalanként 2-3 percig. A spenót kivételével helyezzük a többi zöldséget egy tepsire, spricceljük be a tetejét olajjal, fűszerezzük és süssük 30-40 percig, amíg kellően megpuhulnak és arany színűek lesznek. Zsírozzunk ki egy 15 x 10 x 7 cm méretű sütőformát. Fektessük az aljára a padlizsánszeleteket, arra következzenek a sült zöldségek, majd egy réteg spenót. Fedjük be a megmaradt padlizsánnal és hagyjuk kihűlni.
A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd vágjuk akkora téglalapra, melynek közepére ráfér a sütőforma mérete, azt be is tudjuk majd takarni ráhajtva a tészta másik felét, plusz 1 cm-es szegélyekkel. Borítsuk óvatosan a sütőforma tartalmát a tészta egyik felére úgy, hogy 1 cm-es szegélyt üresen hagyunk körbe a külső széleken.
Miután levettük a sütőformát, hajtsuk rá a tésztára a másik felét, és zárjuk le a széleket körbe-körbe. Az esetlegesen leeső tésztadarabokkal fel is díszíthetjük a tetejét. A tészta tetejét kenjük be növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 45-55 percig, vagy amíg a tészta megsül.

Tálalhatjuk hozzáillő mártással, pirított burgonyával, vagy krumplipürével, és grillezett/ párolt zöldségekkel.

Forrás:
Sainsbury's
Ez a bejegyzés olvasható a Vegán Karácsony c. blogban is.

Sárgarépás-burgonyás szejtánsült (vegán)


A
spenótos-tofus verzió után íme egy másik, szójamentes szejtánsült-variáció, ezúttal krumplival és répával. A már emlegetett kiváló olasz blogról.
Az alábbi bejegyzés az eredeti olasz fordítása magyarra!

Sárgarépás-burgonyás szejtánsült
Hozzávalók (4 kisebb szejtántekercshez):
kb. 200 g párolt krumpli
kb. 30 g + 30 g + 180 g szejtánpor (búzasikérpor)/ vagy csicseriborsóliszt
kb. 200 g puhára főtt sárgarépa
aprított, szárított zsálya
aprított, szárított rozmaring
só, bors
curry
kardamom

Gőz fölött pároljuk meg a krumplit, majd törjük össze egy villával. A krumplit keverjük össze 30 g szejtánporral, és fűszerekkel (pl. zsályával, és rozmaringgal). Törjük össze villával a nagyon puhára főzött répát is, és keverjük el újabb 30 g szejtánporral és fűszerekkel (pl. curryvel és őrölt kardamommal). Ha szeretnénk gyorsabban elkészülni, az előbbi hozzávalókat (a krumplival kezdve), összekeverhetjük egyben is. Készítsünk sima szejtánalapot (por + víz) 180 g szejtánpor felhasználásával.
Osszuk 4 részre a 'natúr' szejtánalapot és a kétféle tölteléket is.

A sima szejtánra tegyük rá először az egyik, majd a másik tölteléket is, tekerjük fel, húzzuk rá a sonkahálót, vagy tekerjük konyharuhába, és főzzük meg. Fotók a folyamathoz pl. itt.

A burgonyás töltelék puha és igazán ízletes. Felszeletelve megsüthetjük serpenyőben, olajjal, borral és a főzővíz felhasználásával

Ez a bejegyzés olvasható a Vegán Karácsony c. blogban is.

Ünnepi spenótos-tofus szejtánsült (vegán)

Nemrégiben bukkantam egy szuper olasz vegablogra, ahol a bloggerkollegina hihetetlen leleményességgel és kreativitással alkotja nap, mint nap az izgalmasabbnál izgalmasabb étkeket. Nála találtam ezt a szejtánsültet is, melynek létezik egy répás-krumplis verziója is.
Az alábbi bejegyzés, az
olasz eredeti fordítása magyarra.

Ünnepi spenótos-tofus szejtánsült
Hozzávalók (4 db kisebb tekercs sülthöz):
kb. 180 g főtt spenót
180 g natúr tofu
60 g + 180 g szejtánpor (búzasikérpor)/ már CBA-ban is kapható!
szójaszósz
kombu alga
sáfrány
+ sonkaháló/ vagy húsháló (ilyet hol lehet nálunk kapni, tudja vki?), esetleg konyharuha

Pürésítsünk kb. 180 g főtt spenótot és ugyanannyi natúr tofut. A jobb ízhatás kedvéért a spenótot a pürésítés előtt kicsit megfuttathatjuk egy serpenyőben, melybe zöldségleveskockát, szójaszószt és kis bort teszünk. Az így kapott tofus pürét keverjük el 60 g szejtánporral. Közben egy tálban készítsünk el egy másik szokásos szejtánalapot (szejtánpor + víz keveréke) 180 g szejtánpor felhasználásával, melynél lényeges, hogy kellően 'ragadós' legyen a kapott búzahús. Osszuk egyaránt 4 részre a zöld és a sima szejtánalapot is.

A sima alapra rétegezzük rá a zöld tölteléket.


Majd tekerjük fel:
Húzzuk rá a szejtántekercsekre a húshálót, vagy tekerjük konyharuhába.

Tegyük forró vízbe és főzzük 35-40 percig a szokásos módon. A vízbe ízesítőként tegyünk szójaszószt, kombu algát, sáfrányt, stb. A tekercseket hagyjuk kihűlni a főzővízben. Ha konyharuhába csavartuk őket, amint kellőképpen kihűlnek, tanácsos levenni róluk a konyharuhát és anélkül pihentetni a főzővízben. Kihűlés után vegyük le róluk a húshálót és készítsünk belőlük tetszés szerinti további ételeket.A képen látható verziónál a kész szejtántekercs serpenyőben került kisütésre egy kis olaj, bor, és főzővíz hozzáadásával.

Ez a bejegyzés olvasható a Vegán Karácsony c. blogon is.

2008. december 18., csütörtök

Tejmentes forró csoki (vegán)

És igen-igen!:-) Van egy tök jó forró csokis receptem!:-)
Az olasz gasztro és vega blogokon egy ideje már többször belefutottam különféle forró csokis receptekbe, és hát már igen vágytam rá én is! Nem véletlenül, hiszen életem első igazi forró csokiját is Olaszországban ittam sok-sok évvel ezelőtt, egy adag sült gesztenye mellé.:-)
Most pedig kreáltam én is egyet, és jelentem naggggyon fincsi, és extra gyorsan elkészíthető!:-) Tessék gyorsan kipróbálni! A karácsonyi vendégek is sztem könnyen elkápráztathatóak vele!:-)
Megjegyzem, ez ellen a nyalánkság ellen természetesen a Gyermek sem emelt kifogást...:-) Krémes, selymes, hmmmmmmm!:-))
A lelkiismeretem megnyugtatásaképpen készítettem egy adagot a kakaó helyett karobporral is, de hát ez a karob csak nem akar nekem bejönni továbbra sem...:-( Tudom, hogy sokkal egészségesebb, mint a kakaó, meg egyebek, de nekem a csoki, csoki ízű kell legyen, a karobnál meg mindig érzek valami utólagos mellékízt (nálam ez vmi kaporos...:-). Szóval, egyelőre maradok a kakaónál...
Aki viszont karobbal készíti, számolhat esetleg kicsit kevesebb cukorral, mert a kakaóhoz, annak keserűsége miatt ahhoz kicsit több kellhet.
A képen látható rozskeksz receptje is következik hamarosan.;-)
Ezt az italt pedig 'lélekmelengetőmként' is jegyezném, Marcsi kérdésére válaszolva.

Utólagos kiegészítés (2011. január): az elmúlt 3 évben mégis úgy megszoktuk a karobot, hogy most már a kakaó volt túlzottan keserű a szájízünknek...:-))
Tejmentes forró csoki
Hozzávalók (kb. 2 közepes csészéhez):
4 ek. keserű kakaópor
3-4 ek. nádcukor
4 ek. kukoricakeményítő
400 ml rizstej

Összekeverjük szárazon a kakaót, a cukrot és a keményítőt, majd HIDEGEN hozzáöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük (a keményítő csomósodik, ha meleg folyadékkal keverjük!). Feltesszük egy kis lábasban melegíteni, és állandó keverés mellett kb. 1 percig főzzük, amíg eléri a kellő sűrűséget, azaz kb. amint sűrűsödni kezd, szinte azonnal lekapcsolhatjuk, mert különben egy jó kis pudingot kapunk.:-)

2008. december 15., hétfő

A 3 éves és a 3 hónapos:-)

Mindketten 14-én születtek, így a hétvégén kettős szülinapot ültünk.:-) Persze most a Nagy volt a főszereplő, aki hihetetlenül élvezte a megalomán focitortát (nem, nem én sütöttem, arra nem vállalkoztam:-( Az egyik legtarolóbb ajándék egy trampolin volt, ami szuper ötletnek bizonyult, mert extra mennyiségű feszültséget képes rajta levezetni.:-) És hát nem utolsó sorban a lakás, a kanapé, és az idegeink is jobb állapotban maradnak.:-)) SZóval, a buli jól sikerült, bár gasztro téren leginkább az egyszerűségre törekedtem.

Készítettem:
- kivételesen és először éltemben fehér kenyeret a vendégek kedvére (majd "viccesen" mégis mindenki a barnát ette és dícsérte)
- Stahl-féle padlizsánkrémet
- zöldsalátát
- minipizzát
A húsokat maguknak:-) és egyebet pedig a vendégek hozták.
És íme néhány fotó a 3 hós Tündérlány Picúrkánkról, aki továbbra is egy türelmes tünemény!:-) Már az oldalára fordul 7 hetes kora óta (ma már majdnem sikerült hasra is:-), sokat gagyog, gőgicsél.:-)



2008. december 11., csütörtök

Karácsonyi vegetáriánus szejtán - "pulyka"


Fotók: Bryanna Clark Grogan
Ezt a receptet a négy gyermekes Bryanna Clark Grogan amerikai vegán szakácskönyvíró blogján találtam, és gondoltam megosztom Veletek is a leírását.:-)

Bryanna megjegyzése a recepthez: "az eredeti recept tofuval készíti a sültet, de léteznek alternatívák a szójára is. Egy olvasóm kérdezte, mit tudnék javasolni a hüvelyesek helyett. Igaz, nem próbáltam, de azt javasolnám, használjunk kendermaglisztet a szója-, vagy csicseriliszt helyett. A tofu helyett pedig készítsünk sűrű kását quinoalisztből (mely gazdag fehérjékben), majd hűtsük le, míg megkeményedik a polenta mintájára, aztán morzsoljuk össze és finoman lenyomkodva mérjünk ki belőle 1,5 csészényit. A tippem ez lenne, mivel azonban nem próbáltam, nem garantálhatom az eredményt...

A tofu és a szójaliszt/ csicseriborsóliszt elkeverve a szejtánporral (búzasikérrel), igazán porhanyós, nem rágós szejtánt eredményez, mely könnyedén vágható akár egész vékony szeletekre is. A megmaradt sültet felhasználhatjuk akár szendvicsfeltétnek is."

A szójahelyettesítő verziókat a receptben külön megadva olvashatjuk!



Karácsonyi vegetáriánus szejtán - "pulyka"
Hozzávalók (kb. 1,5 kg-s adaghoz, mely más blogolvasók beszámolója alapján igen tetemes mennyiség!):
1 csésze = 2,5 dl

SZÁRAZ HOZZÁVALÓK:
2 csésze szejtánpor (búzahúspor, szejtán-sikérpor néven kapható a bioboltokban)
1/2 csésze teljes zsírtartartalmú szójaliszt, vagy csicseriborsó liszt
1/2 csésze élesztőpehely (pl. a 'Solstar' márkájú az egyik legjobb a tapasztalatom szerint, mert nincs se átütő élesztő, se sör íze!)
2 tk. v.hagymapor
1 tk. fokhagyma granulátum
1/4 tk. fehér bors

Folyékony HOZZÁVALÓK:
340 g natúr tofu (a szójamentes verzióhoz használjunk a tofu helyett 1-1,5 csésze leöblített és jól lecsöpögtetett konzerv, vagy megfőzött fehér kidney babot, esetleg cannellini babot!)
1,5 csésze víz
1 ek. olívaolaj
3 ek. szójaszósz

A szójaszósz helyett használhatjuk az alábbi szószt (akár más recepteknél is!):
1 csésze víz, vagy zöldségalaplé
2 ek. élesztőkivonat (Mo.-n lehet ezt kapni?!)
2 ek. só
1/2 cs. FORRÓ víz, vagy zöldségalaplé
2 ek. szójamentes barna szósz (pl. recept hozzá itt)
Oldjuk fel az élesztőkivonatot és a sót a forró folyadékban, majd keverjük hozzá a többi összetevőt, tegyük egy fedett tartóban a hűtőbe. Több hétig is eláll.
ZÖLDSÉGLEVES-ALAP:
2 csésze forró víz
1/3 csésze bio zöldséglevespor
2 ek. olívaolaj

ÍZLÉS SZERINTI EGYÉB HOZZÁVALÓK:
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
1/2-1 tk. zöldfűszerkeverék (pl. zsálya, kakukkfű, rozmaring), alaposan szétmorzsolva


1.) Egy turmixgépben keverjük simára a folyékony hozzávalókat.
2.) A száraz hozzávalókat keverjük össze az elektromos robotgép tésztadagasztó karjával, majd adjuk hozzá a nedves alapanyagok összeturmixolt keverékét és dagasszuk kb. 10 percig. Lefedve pihentessük kb. 1 órát. Közben készítsük el a zöldséglevesalapot. Az 1 óra leteltével gyúrjuk át még egyszer a tésztát, és kb. 10 percig dagasszuk.

(FONTOS: kézzel is dagaszthatjuk a tésztát, de tudnunk kell, hogy szívósabb, keményebb ez a fajta tészta, mint a kenyértészta. Ha mégis a kézi dagasztás mellett döntünk, a munka megkezdése előtt pihentessük kicsit a szejtántésztát, hogy alaposan magába tudja szívni a hozzákevert folyékony anyagokat.)

4.) Addig dagasszuk, amíg szép fényes és sima nem lesz a tészta. Figyeljünk rá, nehogy szétessen darabokra, amikor kivesszük a dagasztó tálból!
FONTOS: érdemes a sütőtálat sütőpapírral kibélelni, hogy elkerüljük a tészta leragadását és beszakadását, illetve így könnyebb a már sülő tésztát is megforgatni.

A dagasztás, pihentetés után válasszuk ki valamelyik sütésmódot az alábbi kettő közül!
A megfelelő edény kiválasztásához lsd. EZT a bejegyzést!

5.)
I. SÜTÉSMÓD (a gyorsabb és kevésbé elrontható verzió:-): formázzunk egy nagy, hosszúkás alakú cipót a tésztából. Helyezzük egy ovális alakú római tálba, vagy ovális cserép kenyérsütő formába, amit korábban 15 percre meleg vízbe beáztattunk a fedelével együtt, és amit aztán sütőpapírral kibéleltünk.

NE MELEGÍTSÜK ELŐ A SÜTŐT!
Öntsük a zöldséglevest a "sültre", és rakjuk rá a tálra a fedőt. Helyezzük a sütőbe, kapcsoljuk be 165 fokra, és süssük 3,5 órán keresztül, miközben kétszer megforgatjuk a tésztát.
EGY MÁSIK VÁLTOZATA ENNEK A SÜTÉSI MÓDOZATNAK: ha nincsen agyagedényünk, használhatunk egy normál, ovális alakú, közepes méretű, fedeles hússütő tálat is. ABBAN AZ ESETBEN AZONBAN MELEGÍTSÜK ELŐ A SÜTŐT!)


II. SÜTÉSMÓD: melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Formázzuk hosszúkásra a tésztát, majd vágjuk két egyenlő részre és formázzunk belőle két téglalapot, amiből két cipót készítünk. Helyezzük mindegyik cipót egy 10x20 cm-es kenyérformába és a kezünkkel kicsit nyomjuk le benne a tésztát. Keverjük össze a zöldségleves hozzávalóit egy tálban, majd egyenlő arányban öntsük a két sütőformába helyezett tésztára. Fedjük le mindkét cipót alufóliával és helyezzük a formákat a sütőbe. Vegyük vissza rögtön a sütő hőfokát 100 fokra és süssük a cipókat 3 órán keresztül. Fordítsuk át a cipókat, miközben egy kicsi, vékony spatulával fellazítjuk a széleken. Egy kicsit felfújódnak időközben, de idővel kisimulnak majd, ahogy tovább sülnek. Emeljük a hőfokot ismét 160 fokra és süssük tovább még 30 percig. Ismét fordítsuk meg őket, fedjük le a sütőt és süssük 15 percig. Megint átfordítjuk ás újabb 15 percig sütjük, lefedve. Átfordítjuk még egyszer utoljára és 10-15 percig sütjük.

A sütésidő végére a cipók teljesen magukba kell szívják a zöldséglevet. Ha mégsem, akkor addig süssük, amíg felszívódik a lé. Az edény alján marad egy kis szósz, amit később mázként felhasználhatunk a sültekhez. Vegyük ki a kész sültet a tálból és tálaljuk hidegen, vagy melegen. A szejtánnak általában nem árt, ha először kihűl, majd utána ismét felmelegítjük, így akár elkészíthetjük előre egy, vagy több nappal korábban is. Fagyasztható is.

2008. december 7., vasárnap

Gesztenyekrémes pite (vegán)

Ennek a tortának az eredetijét egy olasz vegán blogon olvastam először, majd miután többen is kipróbálták és áradoztak róla, én is belevágtam. A családban a fiúknál nagyon megy a gesztenye, plusz igen megtetszett a kész alaptészta csokimázzal bevonása a krém rákenése előtt, ezért gondoltam, egy próbát megér. A krém tényleg finom lett (nem túl édes!), de "vigyázni" kell, mert a felkenés után nem sokkal kicsit száradni kezd, ahogy a levegőn áll. A torta tésztájával viszont nem voltam elégedett, túlságosan kemény és száraz, ahelyett inkább egy jól bevált másik tésztaalapot használnék, EZT! A tortaalap receptjéből viszont megtartom azt az ötletet, miszerint tegyünk reszelt citromhéjat a tésztába. Tényleg nagyon finom lesz tőle! A csokimáz is jó ötlet! Szóval, nálunk kettős volt a végeredmény, éppen antireformista vendégeknek készült, akiknek ízlett, több szeletet is megettek belőle, de a tésztát ők is száraznak találták. Babóca meg sem kóstolta...:-( ismét...:-(( És ahogy az olasz blogtársnő is írta, minél többet áll a hűtőben, annál finomabb lesz!
Én itt most az eredeti receptet adom meg!

Gesztenyekrémespite
Hozzávalók:
A pitealaphoz (VAGY megpróbálhatod hozzá EZT a pitealapot! )
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 ml jéghideg víz
100 ml rizstej
100 g barnarizsliszt
1 bio citrom
1 csipet só
2 ek. olaj
2 ek. rizsszirup (nálam agave szirup, vagy méz)
A gesztenyekrémhez:
300 g natúr, cukrozatlan gesztenyepüré
rizstej
2 db aszalt sárgabarack
1 marék kénezetlen bio mazsola
1 csipet só
1 ek. rizsszirup (vagy agave szirup, vagy méz)
50 g étcsokoládé
fenyőmag
Szitáljuk bele a liszteket egy nagy tálba, majd a közepén egy mélyedésbe csorgassuk bele az olajat, és keverjük el kézzel a hozzávalókat. Hozzáadjuk a sót, a rizsszirupot (vagy mézet), a citrom reszelt héját, majd továbbkeverjük a kezünkkel. Ne sokáig végezzük ezt a műveletet, mert felmelegítjük a kezünkkel a tésztát! Öntsük rá a jeges vizet (ha nem folyik nagyon hideg víz a csapból, tegyünk bele a vízbe néhány jégkockát, és várjunk pár percet), és gyúrjuk össze az egészet, mintha egy hógolyót gyúrnánk.:-) Lisztezzünk be egy tiszta konyharuhát, tegyük rá a tésztát, és tegyük a hűtőbe pihenni legalább 1 órára! Utána nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, tegyük bele egy kizsírozott piteformába (én pálmazsírral kentem ki), szurkáljuk meg villával a tetejét, hogy ne púposodjon fel, és tegyük 20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe.
A krémhez tegyük a gesztenyepürét egy lábasba és adjunk hozzá annyi rizstejet, hogy kellemesen krémes állagú legyen. Adjuk hozzá a sárgabarackot és a mazsolát, a szirupot és a sót, majd melegítsük fel. Kb. 5 percig melegítsük közepes tűzön. Botmixerrel pépesítsük az egészet és hagyjuk kihűlni. A rizsszirupot helyettesíthetjük egy reszelt almával is!
A csokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött.
A sütőből kivett és kicsit kihűlt torta belsejét kenjük ki a csokiöntettel, majd tegyük kb. 10 percre a hűtőbe. Amikor a csoki megszilárdult, rákenjük a gesztenyekrémet és megszórjuk a tetejét fenyőmaggal.
Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe legalább 2 órára!

Csőben sült brokkolis tészta (vegán)

Ezt az igen csak egyszerű étket Hugicámnak ajánlom, aki szerint én csak extra bonyolult dolgokat vagyok képes gyártani...:-)) Pedig ez messze nem igaz, sőt, mostanság egyenesen antifőzés, amit művelek! Az ebédet bevallom, rendelem, úgyhogy a főzésem kimerül a reggelik, vacsorák, és a Babócával közös sütik gyártásában (többek közt ez a magyarázat arra, hogy mostanság annyi édesség fordul elő itt a blogon is...:-).
Ez az egytálétel tényleg extra egyszerű! A Gyermek meglátván a brokkolimorzsákat, csak a turmixolt szószos tésztát volt hajlandó megkóstolni, azt pedig közepesen fogyaszthatóra értékelte (szerintem...).

Én spirulina algás tésztával készítettem, így egy kicsit emeltebb volt a kalciumbevitel.
Nemrégiben Vera is készített brokkolis tésztát.

Csőben sült brokkolis tészta
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
250 g tojás nélküli makaróni, vagy spagettitészta (nálam algás rugótészta)500 g brokkoli
petrezselyem
6 gerezd fokhagyma (nálam csak 2 a Gyermek miatt, de elbírt volna még 1-2-t)
szójatejföl (nálam 2 dl zabtejszín)
napraforgóolaj

A tésztát és brokkolit külön-külön megfőzzük, a szójatejfölt/ zabtejszínt összekeverjük a petrezselyemmel és a kinyomott fokhagymával. A tésztát és a brokkolit kiolajozott cseréptálba tesszük, leöntjük az öntettel, majd előmelegített sütőben átsütjük (én 170 fokon sütöttem 20-25 percet). A tetejét megszórhatjuk élesztőpehellyel (B12 vitamin!), vagy őrölt szezámmaggal (kalcium!).

Forrás: Napfényes receptek 3.

2008. november 29., szombat

Mi kerüljön az adventi naptárba?

Na, jó, elismerem, hogy nem annyira gasztro-téma, viszont annál inkább gyerekes, és hogy magamnak is összesítsem a lehetőségeket, talán megér egy bejegyzést...:-)

Nálunk ugyanis - az előzetes felmérések szerint:-) -, az idei lesz az első év, amikor a kicsinagy 3 évesünk igazán komoly érdeklődést mutat az ünnepek iránt.

Futottam néhány kört a neten, és az alábbi ötleteket gyűjtöttem össze, miket helyezhet az adventi naptár kis fiókjaiba éjszakánként az Angyalka!:-) Ami pedig nem fér bele a kis zsebbe, arra azt gondoltam ki, hogy az Angyalka hagy egy kis levelet a zsebben, merrefelé kell megkeresni az eldugott ajándékot.:-)
Lelőhelyeknek ajánlom: 100 Ft-os bolt, DM, Rossmann, papírboltok

- csoki - na, ebből csak módjával, max. 3x gondoltam a 24 nap alatt, kis étcsokik formájában
- matrica
- érdekesebb dobókocka, amihez később közösen lehet társast rajzolni
- apró tésztaszaggató sütéshez
- jegy bábszínházba
- üveggolyó
- apró radír
- csillámos zselés filctoll
- zsírkréta
- színes ceruza
- hűtőmágnes
- kicsi zseblámpa
- pici macis, katicás stb alakú habfürdő (pl. DM-ben többfélét kapni)
- pici kisautó
- keksz
- teafilter
- teamécses, amit együtt meggyújtva nézegethetünk
- buborékfújó
- többdarabos LEGO 24 részre osztva
- illatos dolgok: fahéj, szegfűszeg, ánizs, fenyőág
- gyurma
- egy doboz színesceruza, filctoll több napra elosztva
- vmilyen program cetlire felírva, pl. állatkert, amit aznap kapnak
- mese, karácsonyi vers
- csengő
- gumi állatkák
- egy csomag kártya, ami több lapra szétosztható
- lufi
- aszalt gyümölcs
- síp
- ujjbáb
- ecset
- mintás zsebkendő
- mintás sebtapasz:-)
- rágó
- fogkefe
- kis karácsonyfadísz fafigura
- adventi mesekalendárium http://www.olvasda.uw.hu/
- karácsonyi nyomda darabokra szedve
- mikulásos zokni
- apró jegyzettömb
- szalvétába csomagolt levesgyöngy:-)
- marék mintás, felfűzhető fagyöngy
- reformos szaloncukor
- színes figurás gombok gyufásdobozban
- puzzle, akár SK készítésű családi fotóból
- kicsi pattogós gumilabda
- kulcstartó
- aszfaltkréta
- karácsonyfadísz
- tésztából felfűzött nyaklánc
- különleges formájú faragó

2008. november 27., csütörtök

Gyümölcsös rizsfelfújt/ tej- és tojásmentesen


Nem egyszerű mostanság kis életünk az időbeosztás, vagy inkább szabadidő keresgélés terén... A Nagy kel reggel 6-kor, a kicsi fekszik este 11h-kor... Közte kellene aludni talán vmit...:-) Délután a Nagy elmegy pihenni, majd kezdem altatni a Kicsit, és mire ő is elalszik, felébred a Nagy...:-( Merthogy a gyerekes anyuka szabadideje többnyire az alvásidőkre korlátozható, amikor pl. blogírással is lehet(ne) levezetni a "feles" energiákat...:-) Amikor viszont az esti altatás lezajlik, többnyire mi ketten is Férjjel együtt totál bealszunk, majd éjjel 01h körül találkozunk valahol a fürdőszoba környékén...:-) (én pedig gyakran akkor állok neki gépezni még egy kicsinykét...).
Szóval, eme hosszas bevezető csak azt célzott magyarázni, hogy miért jelenek meg mostanság oly keveset errefelé...:-(

Na, de gyümölcsös rizsfelfújt... Arról már többször ejtettem szót, hogy mostanság egyre többször beleuntam a reggeli zab- és egyéb pelyhes reggeli kásáinkba, így nagyon vágytam már vmi frissítésre a témában. Először keverni kezdtem a többféle gabonákat egymással is, de nem volt elég! Majd nemrégiben, a neten rábukkantam Nagy Zsuzsa: Reggeli gyümölcsös gabonaételek c. kiadványára, és gyorsan meg is rendeltem. Nagyon jó kis füzet, sok izgalmas recepttel! Az egyes gabonák külön fejezetekbe szedve, így a heti gabonanapokhoz , vagy az otthon éppen fellelhető hozzávalókhoz könnyen előkereshető a megfelelő recept. Testkontrollos időszakom hozadékaként a gyümölcsöt nem igen keverem soha más étellel, 2 kivétellel, melyek nálam a reggeli kásák és a sütemények, desszertek, így ezek a receptek így is kompatibilisak a számomra. Azt nem állítom, hogy a leggyorsabb megoldások találhatóak ebben a kiadványban (sőt!), de megfelelő előkészítéssel, tervezéssel, kellő változatosságot csempészhetünk a konyhába. Kicsit sokallom az ananászt a hozzávalók között, de ezen azt hiszem könnyen felülemelkedhetünk, némi fantáziával.:-)

Ez a rizsfelfújt - melyet egy ideje már hiányoltam, mióta nem nagyon használok tojást sem... -, nagyon bejött a családnak! A sütőben sütés kellően megpuhította a szerintem már amúgy is elég puha rizsszemeket, az én nem kissé finnyás, a rizst rágni nem szerető Gyermekem számára is.:-)
A kész ételt nem csak reggelire, hanem akár uzsonnának, vagy főételnek is el tudom képzelni egy leves mellé.
HÉTFŐ - RIZS nap!:-)

Gyümölcsös rizsfelfújt tej és tojás nélkül
1,5 éves kortól a kesudió és az ananász esetleges allergizáló hatása miatt, de ezeket helyettesítve pl. mandulával, és más gyümölccsel, előbb is fogyasztható!
Hozzávalók (2-3 fő részére):
1 csésze = 250 ml2 csésze főtt barna rizs
3/4 csésze forró víz
3 ek. narancslé
1/2 csésze natúr kesudió
2 tk. őrölt vaníliarúd (nálam most 1 cs. van. cukor)
1/4 csésze bio kénezetlen mazsola
1 csésze darabolt friss ananász (nálam most vegyesbefőtt)
1 közepes banán feldarabolva
(esetleg egy kis méz még ízlés szerint)

Turmixoljuk össze a vizet a narancslével, a kesudióval és a vaníliával krémesre, majd keverjük a főtt rizshez a mazsolával és a gyümölccsel együtt. Esetleg ízlés szerint édesítsük még kicsit. Kiolajozott és zsemlemorzsával, vagy darált dióval megszórt felfújtformába, vagy tűzálló tálba simítjuk, és közepes lángon kb. 30 percig sütjük (nálam 160 fokon légkeverés nélkül). Sütés után díszíthetjük még őszibarack, vagy banándarabokkal.

2008. november 20., csütörtök

Szójamentes vegakolbász házilag (vegán)

Nemrégiben Kata készített egy jó kis vegakolbászt, és hát miután elolvastam jó nagyot sóhajtottam is, hogy igen, de most a szoptatás alatt a szója nem annyira nyerő, így akkor ezt sem...:-( Sóhajtottam, merthogy én is azon vegások közé tartozom, akik nem túlzottan csípik a bioboltokban kapható rendkívül fűszeres, zsíros és szétmálló vegakolbász-verziókat. Bizonyos ételekhez bújtatva-rejtve még elmennek, de úgy alapból nem igazán jönnek be... Aztán, szinte egy időben megjelent egy recept kedvenc amerikánus blogtársnőnél, amelyben szerepelt egy szójamentes vegakolbász verzió, így azt Babócával ketten el is készítettük.:-)
A végeredmény jó, Férjnek is bejött, a Gyermek ismét "fényevő", úgyhogy meg sem kóstolta...

A tapasztalatok az alábbiak:
- az alapfűszerezés jó, de valójában még mehetne bele szerintem akár egy kicsivel több fokhagyma is, illetve erősebb ízek;
-szójaszósz ugyan szerepel benne eredetileg, de én azt kihagytam, ám nem vettem figyelembe, hogy a szójaszósz erősen sós is, így pl. több füst ízű sót kellett volna beletenni,
- a megadott csilipelyhet kihagytam, viszont kellett volna bele mindenképp legalább 2 ek. őrölt piros paprika a színe-íze miatt,
- nagyon jól egyben marad, nem esik szét, nem mállik.

Majorannás vega hurka receptje Fruzsinál ITT és ITT.

Szójamentes vegakolbász
Hozzávalók (2 közepes, vagy 5 kisebb kolbászkához):
1 csésze = kb. 250 ml
1 db bio zöldségleveskocka (pl. DM-es Alnatura)
1/3 csésze zabkorpa
1 csésze búzasikér (alias szejtánpor)
2 ek. élesztőpehely
1/2 ek. vöröshagymapor (ehelyett nálam 1 közepes fej v.hagyma)
1/4 tk. őrölt fekete bors
1 tk. oregánó
1/2 tk. őrölt zsálya
1/2 tk. bazsalikom
1/2 tk. csilipehely (mondjuk ehelyett (1-2 ek. őrölt piros paprika)
1/2 tk. köménymag
1/4 tk. füst ízű só ( ha elhagyjuk a szójaszószt, lehet ennél több is)
1 tk. őrölt lenmag
1 csésze víz
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 ek. olívaolaj
(1 ek. szójaszósz)

Oldjuk fel a leveskockát 2 ek. forró vízben, majd tegyük félre hűlni.
Tegyük a zabkorpát egy nagy tálba, és adjuk hozzá a többi alapanyagot, a sikérportól a lenmagig, majd keverjük jól össze az egészet. Keverjük el a leveskockát a hideg vízzel, és adjuk hozzá a fokhagymát, az olívaolajat (opcionálisan a szójaszószt is). Addig keverjük az egészet, míg szép egynemű lesz. Összevegyítjük a száraz és a folyékony összetevőket. Még hozzáadhatunk egy kis vizet, ha túl száraznak tartjuk a végeredményt.
Egy alufóliadarabra mérjünk ki kb. 1/2 csészényi masszát (az 5 kis kolbászkához), formázzunk belőle egy rudat, és tekerjük rá az alufóliát, a végeket csavarjuk meg, hogy szorosabb legyen (én csak egyszerűen feleztem a mennyiséget és két nagyobb kolbászt csináltam).
Tegyük bele a kolbászokat egy párolóedénybe, fedjük le, és pároljuk 40 percig.

Felhasználási lehetőségek:
- önmagában pl. szendvics feltétként,
- süthetjük sütőben, serpenyőben is,
- le is fagyaszthatjuk.

2008. november 17., hétfő

Sütőtökös keksz (vegán)


 Na, hát kérem, jelentem, ezen keksszel történelmet írtunk!:-) Értem ezalatt azt, hogy időnként fényevő gyermekem az első harapás után aggódva nézett fel, majd elhangzott a varázsmondat: "ebből van még?":-)) Hát igen, nálunk ez igen ritkán fordul elő... Sajnos!:-( Pont azon gondolkodtam ebből kifolyólag, hogy átlag havonta kb. egyszer sikerül valami olyat alkotnom, amiért igazán rajong...:-(


Szóval, a recept egyik kedvenc amerikai vegán blogtársnőtől származik. A kész keksz minden fronton (család és azon kívül is) aratott! Puha, lágy, kellően légies. Nekem túl édesnek tűnt - pedig a megadott cukormennyiség felét használtam -, de ezt rajtam kívül senki nem gondolta így... Legközelebb mégis kevesebb cukorral, vagy még inkább mézzel próbálnám ki. Az eltarthatósága kiváló, még 2-3 nap múlva is puha! Már ha addig marad belőle...:-)
És hát működött a vegasztropátia, mert Reni is közel egyidőben sütőtökös-csokis kekszet sütött egy másik recept alapján.:-)



A recept nyomtatható változata

Sütőtökös keksz
1 éves kortól
Hozzávalók (kb. 15 db kekszhez):
1 csésze = kb. 250 ml
1/2 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 csésze zabpehelyliszt
1/4 csésze zabpehely
1/2 tk. szódabikarbóna
1 tk. őrölt fahéj
1/2 tk. őrölt gyömbér
1/4 tk. őrölt szerecsendió
1/8 tk. őrölt szegfűszeg
1 csipet só
1/3 csésze lágy növényi margarin
1/2 csésze finomítatlan nádcukor (az eredeti recept 1/4 csésze barna + 1/2 csésze sima nádcukrot ír)
3/4 csésze főtt sütőtök (a receptben szerepelt tofu is, de én azt kihagytam)
1 tk. vaníliakivonat (nálam van. cukor)

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót, egy másikban a margarint a cukorral, amihez hozzáadjuk a sütőtököt és a van. kivonatot, amit aztán jól elvegyítünk. A lisztes keveréket apránként a krémes részhez adjuk és jól összekeverjük. Egy evőkanál segítségével kb. 5 cm átmérőjű kekszeket formázunk egy sütőpapírral kibélelt tepsin. 10-14 percig sütjük. A sütés után kb. 5 percig a tepsiben hűlni hagyjuk, mielőtt kivesszük.

2008. november 16., vasárnap

Új blogot indítottunk: VEGÁN KARÁCSONY

Gondoltunk egyet, összeálltunk négyen (Dulmina www.dulmina.blogspot.com , Kata www.hobbifozocske.blogspot.com , Vera www.veravegakonyhaja.blogspot.com és én) és kreáltunk egy új blogot, melynek címe:
VEGÁN KARÁCSONY
Mostantól kezdve Karácsonyig, folyamatosan kerülnek fel az oldalra kizárólag vegán receptek (azaz tojás- és tejtermékmentesen), reform hozzávalókkal (a fehér liszt és fehér cukor mellőzésével!). Lesznek teljes karácsonyi menüajánlatok és gasztroajándék-tippek is!
Az egyes bejegyzések alján, ÚJ FUNKCIÓKÉNT, egy rövid kattintással véleményezhetitek is a bejegyzéseket, mennyire vált hasznotokra!
GYERTEK, LÁTOGASSATOK EL HOZZÁNK!:-)

2008. november 13., csütörtök

Kölesrezgő (vegán)


Kölesrezgő, avagy kölespástétom egyszerűbben (bocs a fotóért, nagyon siettem!:-). Az eredeti receptben megadott mennyiség szerintem hatalmas adag, nem győztem osztogatni.:-) Ezt amúgy sem szoktam nagyon érteni, hogy a pástétomok receptjeinél miért adnak meg mindig ált. több hétre való mennyiségeket... Az instrukciók szerint szeletelni kellett volna, de nekem nem állt össze annyira, így inkább kenősre vettük a figurát. Az íze nem rossz, de a Gyermek folytatódó kajasztrájkos időszakában nem volt hajlandó megkóstolni sem...:-((

Igen nagy mennyiségű élesztőpelyhet tartalmaz, így fontos B12 vitamin forrás!

Kölesrezgő
1 éves kortól
Hozzávalók (nálam egy őzgerincformányi mennyiséghez):
150 g köles
50 g napraforgó
50 g paradicsompaprika (nálam édes paprikakrém)
50 g sörélesztőpehely (legközelebb max. 40 g-mal próbálkoznék)
50 g vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor metélőhagyma
2 ek. agar-agar
2 ek. olaj
szójaszósz

A kölest kb. kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Pirítsuk le a paprikát és vágjuk apró kockákra. Az agar-agart oldjuk fel 1 dl vízben és forraljuk fel, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot. Az egészet turmixoljuk össze, és öntsük lapos formába. Hagyjuk kihűlni, tegyük hűtőbe. Miután megkeményedett, szeletelhetjük.

Forrás: Gabonaételek - Napfényes Alapítvány

2008. november 10., hétfő

Bengáli rojál rizs (vegán)

Néha vannak olyan időszakaim, hogy előveszek ritkán használt szakácskönyveket és azokból főzök több mindent egymás után (na jó, főleg olyankor fordul elő ilyesmi, amikor Férj ismét megjegyzi, minek nekem újabb szakácskönyv karácsonyra, amikor úgyis olyan sok van már a polcomon, és azokat sem használom eleget...:-) És ilyenkor aztán csak azért is főzök belőlük!:-) Aztán rá is csodálkozom újra és újra, milyen jó ötletek vannak bennük.:-)

Most nemrégiben elővettem pl. 'Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek' c. nagyon szép fotókkal ellátott szakácskönyvét (Dulmina írt már a könyvről bővebben is itt:http://dulmina.blogspot.com/2008/04/kedvenc-szakcsknyveim.html )

Ez a recept abból van, és Férj és sztem nagyon jól sikerült! A Gyermek ismét meg sem kóstolta, merthogy nem szereti rágni a rizst... (aztán ilyenkor mindig eszembe jut a védőnő mondata, miszerint "miért, a kiflit megrágja...?" Naja, azt meg...!).

Ez a rizses, enyhén édeskés ízű, harmonikusan fűszeres étel indiai, sáfránnyal, olajos magvakkal és aszalt gyümölccsel. Utóbbit nem tettem bele, mert alapból nem szoktam keverni a gyümölcsöt mással, csak a sütiknél, reggeli kásáknál teszek kivételt. A cukrot is kihagytam, mert kellően édes volt a sütőtök. A könyv ajánlása szerint ünnepi alkalmakra ideális fogás (az eredeti receptet veganizáltam).
Mi paradicsomos sütőtökkel ettük, a könyv paradicsomos karfiolgombóccal javasolja.

RIZS (gabona) + Z.BORSÓ (hüvelyes) = teljes értékű fehérje!


Bengáli rojál rizs
Elkészítési idő: 50 perc
1,5 éves kortól a kesudió esetleges allergizáló hatása miatt, más olajos maggal 1 éves kortól
Hozzávalók (6-8 főre!):
1 pohár = 375 ml
1,5 pohár basmati v. egyéb hosszú szemű fehér rizs (én barna rizzsel csináltam)
0,5 tk. sáfrány
1 ek. növényi tej
3 pohár víz
2 tk. só
3 tk. őrölt szerecsendió
1/4 pohár olaj
1/4 pohár aprított kesudió
1/4 pohár mandulaforgács
1 tk. édeskömény
egy 2,5 cm-es fahéjrúd
6 hüvely kardamom összetörve (nálam szimplán őrölt)
6 egész szegfűszeg
1 tk durvára őrölt feketebors
0,5 tk. cayenne bors
0,5 tk. hing (nekem nem volt)
2 ek. kókuszreszelék
1/4 pohár főtt zöldborsó
6 pohár tofu kockázva és barnára pirítva

A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük. A sáfrányt 5 percig forró tejbe áztatjuk. Mérsékelt tűzön felforraljuk a vizet a sóval, a sáfrányos tejjel és a szercsendióval egy 2literes lábasban, majd lefedjük. Felmelegítjük az olaj felét egy 4literes lábasban. A forró olajban megpirítjuk a mandulát és a kesudiót, majd kivesszük és félretesszük. A maradék olaj egyik felén pirítjuk 3-4 percig a rizst, majd hozzáadjuk a forrásban lévő vizet. ha a víz újra felforrt, kisebbre vesszük a lángot és addig főzzük lassú tűzön, míg az összes vizet be nem szívta és megpuhult (kb. 15-20 perc). Levesszük a tűzről, de még 5 percig lefedve hagyjuk. A maradék olajat egy serpenyőbe tesszük és állandóan keverve megpirítjuk benne a köményt, a fahéjrudat, a kardamomot, és a szegfűszeget (kb. 1 perc). Beletesszük a többi fűszert és a kókuszreszeléket (1 perc). Belemegy a borsó, a tofu, az olajos magvak, és az egészet a főtt rizshez keverjük.

2008. november 5., szerda

Almakrémes pite (vegán)

Az utóbbi időben egyre jobban megszerettem a Herbáció Magazin receptjeit. Miután túllépünk a fotók nélküli, sok apróbetűs szövegen, megannyi izgalmas, a hazai viszonyokhoz igazodó lehetőségre találunk ebben a kis magazinban.
Ennél a receptnél különösen jó ötletnek találom az almakrémet, amit azonban az eredeti leírással ellentétben nem árt sztem édesíteni, ha gyerek-kompatibilis verzióra szánjuk. A naturális ízek kedvelőinek viszont az eredeti ajánlás lesz a nyerő! Én úgy tűnik, nem édesítettem eléggé, mert a Gyermeknek ez (sem) jött be megint, Férj és én viszont szerettük.
Eredetileg ananászt is kellett volna az almakrémbe keverni, de nekem nem volt itthon, pedig valszeg még izgalmasabbá tette volna az összhatást.

Almakrémes pite
1 éves kortól
Hozzávalók (egy kisebb tepsihez):
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g zabpehelyliszt
1 mk. só
2 ek. olaj
200 ml desztillált víz
2 nagyméretű alma (én kb. 4-5 db almát használtam)
200 g turmixolt ananász
2 púpozott ek. kukoricakeményítő
kókuszreszelék

Összekeverjük a liszteket a sóval, az olajjal és a vízzel, majd jól összedagasztjuk. Kb. 0,5-1 ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiolajozott tepsibe simítjuk. 180 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Az almát lereszeljük, és a levét kinyomkodjuk. Az almalébe beáztatjuk a keményítőt, majd 30 percnyi áztatás után állandó keverés mellett áttetszőre főzzük. Ha kevés az almalé, vízzel pótolhatjuk (én kb. 3 dl folyadékot használtam). Amikor lehűlt, hozzáadjuk a reszelt almát és a turmixolt ananászt. Az egészet keverjük, vagy turmixoljuk össze. Tegyük hűtőszekrénybe a krémet, hogy megdermedjen, végül öntsük a pitetésztára és szórjuk meg kókuszreszelékkel.
Megjegyzés: édesebb szájúak, ill. gyerekek, vagy savanykásabb alma esetében érdemes mézzel édesíteni mind a tésztát, mind a krémet. Én a krémhez fahéjat is tettem.
Forrás: Herbáció Magazin 2008/3

2008. november 1., szombat

Spenótos-krumplis rétes (vegán)

Először Veránálwww.veravegakonyhaja.blogspot.com olvastam róla, hogy létezik készen kapható teljes kiőrlésű réteslap, így adandó alkalommal be is táraztam belőle több dobozzal (Tante Fanny, pl. Kaisers). Aztán nemrégiben Kata  sütött réteseket, így megjött az újabb lökést adó ihlet, hogy végre neki is álljak.:-)
Ezt a receptet a Kismama Magazin októberi számában olvastam (majd sk. vegánosítottam), és mondhatom, igen nagy sikert aratott teljes családilag! Csak úgy faltuk mindannyian vacsorára, majd még másnap reggelire is!:-) Nem beszélve arról, hogy Babócánk is nagyon élvezte a kuktáskodást.:-)
A spenótos mellé készült kölestúrós-meggyes is, de erről majd egy másik bejegyzésben többet.

Kata kölestúrós-mákos és kölestúrós-szilvás rétese

Spenótos-krumplis rétes
 1 éves kortól
Hozzávalók (1 rúd réteshez):
 3 db készen kapható, teljes kiőrlésű réteslap
45 dkg mirelit parajpüré
30 dkg héjában főtt, frissen áttört burgonya
2 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 ek. olívaolaj
1 ek. kukoricakeményítő
őrölt szerecsendió
őrölt római kömény
2-3 gerezd fokhagyma (ez nálam 1,5 gerezd volt, hogy el ne riasszam a Gyermeket az ízétől)
Olvasszuk fel a spenótot, majd nyomkodjuk ki kicsit a levét. Keverjük össze a kihűlt, áttört krumplival, a keményítővel, liszttel, 1-1 kávéskanál szerecsendióval és köménnyel (én ezeket tis csökkentettem 0,5-0,5 kk-ra), sóval, a péppé zúzott fokhagymával és az olívaolajjal. Egy nedves konyharuhára tegyünk rá egy szárazat a munkafelületen, rakjuk rá az első réteslapot, és kenjük meg olvasztott margarinnal. Rá a következő lap, azt ismét bekenjük, majd arra a harmadik, melyre már rákenjük a tölteléket úgy, hogy a széleken maradjon 2-2 ujjnyi hely. A hosszanti széleket kissé behajtjuk, majd a konyharuhával feltekerjük a rétest, és óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire emeljük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Csak akkor szeleteljük, mikor már majdnem teljesen kihűlt!

Forrás: Kismama Magazin

Fehérrépa krémleves (vegán)

Rögtön előrebocsátom, hogy a fehérrépa nálam az egyik első helyen szereplő nagyonnemszeretem zöldség! Már gyerekkoromban is mindig kipiszkálgattam a tányéromról. Mostanság azonban úgy jártam, hogy idén Anyám újdonsült biokertjéből mázsaszám hordta/hordja nekünk a sárga- és a fehérrépát. És mivel annyira jó szívvel teszi, nem volt "merszem" elárulni neki, hogy valójában én/mi nagyon nem szeretjük a petrezselyemgyökeret.:-) Inkább mindig belefőztem valamibe... Mostanság azonban olyan mennyiség halmozódott fel belőle a hűtőben, hogy muszáj volt valami nagyobb felhasználású recept után nézni. Így találtam rá Chili & Vanilla fehérrépa krémlevesére http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/01/fehrrpa-krmleves-gremolata-val.html, mely jelentem nagyon finom volt, és talán éltemben először ettem igazán jóízűen a fehérrépát!:-) Férjnek is nagyon ízlett, a Gyermek módjával fogyasztotta. A 'gremolata' elkészítése már nem fért bele az időbe/éhségbe, így csak vágott petrezselyemzölddel szórtam meg a tetejét.
Az eredeti receptet némiképp vegánosítottam.
Tavaly készítettem 'burgonyakrémlevest cukkinis gremolataval', az is nagyon finom volt:http://vegagyerek.blogspot.com/2007/10/burgonyakrmleves-cukkinis-gremoltval.html
Fehérrépa-krémleves
Kb. 9 hós kortól
Hozzávalók (2 főre):
4 vékonyabb fehérrépa (vagy 2 közepes)
fél fej v.hagyma, apróra vágva
1 közepes burgonya
600 ml zöldségleves
só, bors
csipet sáfrányos szeklice
kb. 50 ml zabtejszín
fél csokor petrezselyemzöld
kis olívaolaj
1 citrom reszelt héja
Megpároljuk kis olívaolajon a hagymát, miközben nagylyukú reszelőn lereszeljük a megtisztított krumplit és fehérrépát. A hagymához adjuk a zöldségeket, kicsit átpirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk-borsozzuk, beletesszük a sáfrányt. Kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Az egészet botmixerrel pürésítjük, felöntjük a tejszínnel, és hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját. A maradék citromhéjat elkeverjük a felaprított petrezselyemzölddel és olívaolajjal, majd a leves tetejére kanalazzuk.
Tipp: én főztem bele apró masnitésztát is, hogy még gyerekbarátabbá tegyem.

2008. október 30., csütörtök

7 dolog magamról...

Én is megkaptam a kérdést, úgyhogy íme 7 dolog magamról:-)

1. 170 cm magas vagyok, sötétbarna rövid hajam és szemüvegem van.:-)
2. Munkavállalói pályafutásom 'anno' olasz tolmácsként kezdtem, majd idegenvezetőként utazgattam jó sokat, aztán egy utazási irodában szívták a vérem néhány évig.:-) Miután 15 év elteltével jól besokalltam a turizmusba, egy spanyol csavarral pályát módosítottam, és személyi edző lettem.:-) Majd aztán ezt mindenféle egyéb témába vágó képzéssel kiegészítettem, a blogom hatására idén pl. táplálkozási és életmódtanácsadó is lettem.:-)
3. Legfőbb mániám tinédzserkorom óta a havilapok, magazinok, újságok gyűjtése töménytelen mennyiségben, az engem érdeklő témakörökben. Így az újságosnál igencsak szeretnek, mert hatalmas összegeket vagyok képes otthagyni minden hónap elején (mióta gyesen vagyok, ez sajnos csak rosszabbodott...:-).
4. Legfőbb erényemnek a szervezőkészségemet tartom, már az óvodában is mindig szervezkedtem, az iskolában őrsvezető, majd rajtitkár, kultúrfelelős stbstbstb. voltam.:-)))
5. A férjemet az interneten ismertem meg 7 évvel ezelőtt. Több hétig leveleztünk, majd rájöttünk, az egymással szemben lévő két házban lakunk, és egymásra néznek az ablakaink.:-))))
6. Egyik legfőbb rossz tulajdonságom az erőszakosságom, túlzott szókimondásom, és időnként igen erőteljes arroganciám... Mondják ezt mások, bár ezen tulajdonságokat nem mindig rosszként élem meg.:-)))
7. És hát csatlakozván néhány előttem szólóhoz, én is nagyon-nagyon nem szeretem az ilyen és ehhez hasonló körbejárós játékokat, körkérdéseket.:-)
Előző pont miatt így nem is dobnám tovább a labdát...:-)

2008. október 29., szerda

Paradicsomos sütőtök naan kenyérrel (vegán)

Gyűlnek és gyűlnek az új megfőzött receptek szerencsére, csak az energiáim nem olyan aktívak estére, hogy fel is töltsem őket.:-( Kiscsajszink a 3. hétig nagyon jól megúszta a hasfájást, és már azt hittük ez így is marad, de aztán sajna mégse!:-((( És noha még mindig nem olyan húzós, mint Babócánknál volt 3 éve, azért Szegénykém mégis végigordította már többször az egész napot a hasgörcsöktől.:(

Szóval, a sütőtök... Korábban sose gondoltam volna magamtól a sütőtök + paradicsom párosításra, míg meg nem láttam ezt a receptet egy kanadai vegán szakácskönyvíró, Bryanna Clark Grogan blogján http://veganfeastkitchen.blogspot.com/2008/10/vegan-mofo-vegan-afghan-squash-or.html. A recept eredetileg afgán származású, és nagyon finom! Bár ezt Babócánk ismét nem így gondolta, olyannyira, hogy gyakorlatilag megkóstolni sem volt hajlandó...:-((

Indiai naan kenyérrel együtt ettük vacsorára, de tálalható basmati rizzsel is. Nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető!

Én kihagytam a tetejéről a szójajoghurtot, mert azt tapasztaltam, hogy Kiscsajszink nagyon sokat bukik, ha több szója kerül az anyatejbe...:-(

A naan kenyeret Reni receptje http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2008/08/nn.html alapján készítettem.

És akik még mostanság ugyancsak naan kenyeret sütöttek:
Ízbolygó: http://izbolygo.extra.hu/?p=516
Lilahangya
: http://lilahangya.blogspot.com/2008/10/naan-vagy-mgsem-naan.html

Paradicsomos sütőtök
1 éves kortól
1 csésze = 250 ml
Hozzávalók (4 főre):
kb. 1,5 kg sütőtök
1/4 csésze olívaolaj

Paradicsomszósz
1 ek. összepréselt fokhagyma
1 csésze víz
1/2 ek. só
1/2 csésze finomítatlan nádcukor (én ezt kihagytam, mert olyan édes volt a sütőtök és a paradicsom, hogy nem volt rá szükség)
1/4 csésze paradicsompüré (nálam Mutti paradicsomkonzerv) elkeverve az alábbiakkal:
1/4 csésze víz
1/2 tk. őrölt gyömbér
1 ek. őrölt koriander
1/4 tk. frissen őrölt fekete bors
apróra vágott friss, vagy szárított mentalevél a tetejére
Tipp: tehetünk bele finomra vágott diót is.

Hámozzuk meg a sütőtököt, majd vágjuk közepes méretű kockákra. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat és pirítsuk enyhén barnára a tököt, majd tegyük félre. A paradicsomszósz hozzávalóit keverjük össze egy tálban, és öntsük a tökre a serpenyőben. Lassú tűzön főzzük 20-25 percig, amíg a tök kellőképpen megpuhul és a szósz nagyobb része is elfőtt.

Tipp: tálalásnál tehetünk a tányérra egy rész fokhagymás szójajoghurtot, erre a tököt, majd ismét joghurt, és megszórjuk a tetejét a felaprított mentával.

2008. október 15., szerda

Padlizsánragus nudli (vegán)

Hát igen, a nudli bizony egy olyan kivételes (vagy inkább mondhatnám az egyetlen!) étek nálunk, ami Babóca kedvéért gyakran kerül fehérlisztes verzióban az asztalra... És hát az igazsághoz tartozik az is, hogy fagyasztott bolti verzióban... Ühümühüm, na ja, erre nem vagyok túl büszke, de az olyan időszegény korszakokban, mint amilyen a mostani is, az egyik leghatékonyabb életmentő tud lenni!:-)) Mentségemre legyen szólva, hogy csak olyat veszek, amiben a liszten, són, vízen kívül nincs más (pl. SPAR nudli).
Szóval, ez a padlizsánragus verzió rendkívül gyorsan elkészíthető (csak a padlizsán sütése kíván némi előregondolkodást), és nekem nagyon ízlett! Férj most éppen szívesebben evett lekváros nudlit (noha amúgy mindig sósan eszi ő is), a Gyermek pedig néhány falat után - látva apát -, ugyancsak áttért a lekvárosra... Pedig tényleg finom volt!
Az eredeti recept paradicsomot és sajtot is írt hozzá, de előbbit a kezdeti szoptatás miatt, utóbbit ugyancsak a szoptatás miatt (is) kihagytam.
Padlizsánragus nudli
10-11 hós kortól
Hozzávalók (4 főre):
kb. 70 dkg / 1 kg nudli
2 közepes padlizsán
4 ek. olívaolaj
1 szál zöldhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 cs. vágott petrezselyem
1/2 mk. szárított kakukkfű
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A padlizsánokat megmossuk, majd villával sűrűn megszurkáljuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Kb. 40 perc alatt megsütjük.
Vizet forralunk a nudlinak, amikor forr megsózzuk és beletesszük a nudlit. Ha feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük, majd kiszedjük, lecsepegtetjük.
A megsült padlizsánok belsejét kikaparjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a hagymákat, hozzáadjuk a padlizsánt, és a fűszereket, végül beleforgatjuk a nudlit. Az egészet összerázzuk és forrón tálaljuk.
Tipp: szórhatunk a tetejére darált napraforgómagot.
Alapötlet: Kiskegyed Konyhája 2008/szeptember

2008. október 7., kedd

Márványos reform süti (vegán)

Az ebédet mostanság rendelem főként, így inkább az időnkénti gyors sütögetésben élem ki jelenlegi alkotói vágyam.
Nemrégiben figyeltem fel a Fakanál Magazin cukrászának, Emesének a sütijeire, aki nagyon gyakran használ teljes kiőrlésű lisztet (részben, vagy egészben), illetve egyéb reform-hozzávalókat, és a legtöbbször a tojás használatát sem viszi túlzásba, így viszonylag könnyen vegánosíthatóak a receptjei. Vera is felfigyelt eme jelenségre nemrég, az ő tapasztalatait is olvashatjátok ez ügyben itt: http://veravegakonyhaja.blogspot.com/search?q=di%C3%B3s-szilv%C3%A1s
Ez a süti nagyon finom lett! Szerintem!:-)) Merthogy Férj ugye továbbra sem szereti a "száraz", azaz nem krémes sütiket, a Gyermekkel egyetértésben, aki viszont azon egy alkalommal, amikor megkóstolta, azt mondta rá, "Jó!".:-)
Ez a márványos süti száraznak viszont a klasszikus értelemben véve egyáltalán nem mondható, kellően "nedves"-omlós a tésztája ahhoz, hogy ne legyen fojtós. Kiváló reggelire, uzsonnára, akár lekvárral, vagy Karobellával is! Az eltarthatósága pedig ugyancsak szuper, mert 2 nap után is olyan volt gyakorlatilag, mint az első nap. Úgyhogy 1 hét alatt meg is eszegettem magamban az egész rudat egyedül.:-)))
Egyéb márványos süti verzióim korábbról:
Márványos reformsüti
Hozzávalók (egy átlagos méretű őzgerincformához):
1 bögre = 250 ml
3 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 bögre finomítatlan nádcukor (elsőre sokalltam ezt a cukormennyiséget, de mivel a finomítatlan nádcukor jóval kevésbé édes, mint a finomított, így simán elbírta a süti)
1 bögre olvasztott bio növényi margarin (pl. Biopont)
1 bögre rizstej
1 szójatejszín (nálam ez most a YOYA, asszem 170-200 ml?)
1 bio narancs reszelt héja
1 vaníliás cukor
1 foszfátmentes borkő sütőpor
3 ek. kakaó, vagy karobpor
1 csipet só

A hozzávalókat jól összekeverjük, majd az egyik felét külön véve egy másik tálba, hozzáadjuk a kakaót. Egy pálmazsírral, vagy a margarinnal kikent-kilisztezett formába öntöm először a világos tésztát, rá a sötétet, és egy villával spirális formát húzva a tésztába, kissé összekeverem őket, így kapok márványos tésztát. 175 fokos sütőben sütöm 15 percig, majd 160 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm (a teljes kiőrlésű liszt miatt nekem kellett még hozzá +10 perc). A formából kiborítva hűtjük.
Forrás: Fakanál 2008. szeptember

2008. október 3., péntek

Allergiahelyzet most...

Főzni mostanság még nem túlzottan van ihletem, inkább sütögetek egyet s mást (receptek is majd vmikor jönnek...), viszont az allergiahelyzetünkről beszámolnék, hogy kissé oldjam terápiás írással legalább ebbéli feszültségem...:-(

Szóval, igazából ott tartottam legutóbb ilyen irányú bejegyzésemben, hogy nem igazán voltunk elégedettek a közel 4 hónapos kezeléssel dr. Hovanyovszky Saroltánál http://vegagyerek.blogspot.com/2008/08/hov-jutottunk-az-elmlt-egy-vben.html, ezért többek ajánlására mégis újból bejelentkeztünk dr. Nagyezsda Torbenkovához http://www.torbenkova.lapunk.hu/ , akiről korábban egyszer már lemaradtunk.

Augusztus végére kaptunk hozzá időpontot, most ivételesen elég gyorsan, 3 napos átfutási idővel. Az első találkozó igen pozitívra sikeredett, a doktornő nagyon magabiztos volt számomra, és nekem pont erre volt szükségem a Hovanyovszky doktornőnél korábban tapasztalt bizonytalanság után. Elmondta, hogy ő azért "mer" már közel 15 éve kizárólag homeopátiával kezelni akár súlyosabb betegségeket is, mert többek között a saját tapasztalatai mellett kijár Indiába egy olyan gyerekkórházba továbbképzésre, ahol kizárólag a homeop.val gyógyítanak. És ott nem egyszer tanúja volt olyan eseteknek, amikor pl. súlyos tüdőproblémás újszülöttnek, aki gyakorlatilag 12 órája már csak tengődött szegényke, beadták a megfelelő potenciájú és a betegségre való homeopátiás szert, majd a gyerek 3 óra elteltével elkezdett magához térni. Ez pedig olyan bionyíték volt számára, amely mindennél meggyőzőbb, hogy igenis a homeopátia hatásos! Azt ugyanakkor elismerte, hogy ehhez valóban nagy tapasztalatra és magabiztosságra van szükség az orvos részéről, hogy MERJE használni a megfelelő alkati és megfelelő potenciájú szert.

Fiacskánkat illetően ő is megállapította sajnos, hogy a korához képest nagyon súlyos az allergiája...:-((( Viszont azzal nyugtatott, hogy ő biztos benne, mindenképpen kigyógyítható belőle, illetve elérhető, hogy felnőtt korára ne legyen már allergiás, esetleg asztmás. Azt viszont nem tagadta, hogy mindez bizony feltehetően igen hosszú időbe fog telni, úgyhogy mindenképpen nagy-nagy türelemre van/ lesz szükség a részünkről...
Új infó a kórtörténetünket illetően, hogy ő az egész allergia-mizériánkat a 3 naposan kapott BCG-oltásra, illetve az azt követő további oltásokra vezette vissza...
Ugyanis ahogy végigvettük Babócánk tüneteit, valóban mindig valamelyik oltás beadását követő időszakban jött elő valami, ami aztán tovább gyűrűzött további hónapokon keresztül. Kezdve a kb. 2 hetesen elkezdődött, majd hosszú hónapokon keresztül tartó orrdugulással... A Torbenkova doktornő pl. azt is elmondta, hogy Nyugat-Európában mindenhol betiltott a BCG-oltás a sok mellékhatása miatt, és hát nem véletlenül van sajnos olyan sok autista is manapság, ami ugyancsak a túlzott beoltásoknak tudható be. A BCG-oltást adják ugye a TBC ellen, amikor is gyakorlatilag a 3 napos csecsemőbe beleültetik a tüdőbetegség baktériumait... Amikor a baktériumok pedig dolgozni kezdenek a szervezetben, úgy 10-14 nap után, akkor az arra úgymond fogékony gyereknél (értendő ezalatt a pl. allergiára hajlamosabb gyerek), megjelennek a tüdőbetegség enyhébb kezdő tünetei, mint orrdugulás, állandó nátha stb. Majd félévesen az ekcéma, aztán az ételallergia, majd egyéb allergia, krupp, és végül az asztma.
Elmondta, hogy a homeopátián belül az oltások mellékhatásainak kivezetésére léteznek szerek, amiket az oltás beadása előtt kell a csecsemőnek beadni, így nem károsodik úgy a szervezete. Esztikénk részére át is adta a BCG-hez szükséges szert, mondjuk az más kérdés, hogy annak ellenére, hogy beadtuk neki, most napok óta olyan durva orrdugulása van Szegénykémnek, hogy ma már szopizni is alig tudott...:-((((( A következő, 2 hónapos oltásra is kaptunk már kivezető szert, de annál is hozzátette a doktornő, hogy javasolt lehetőség szerint minél későbbre kitolni az oltás beadatását.
Visszatérve Babócára, augusztusban kaptunk tehát egy újabb alkati szert már a Torbenkova doktornőtől, amit elkezdtünk neki adni. Az első 2 napban önmagához képest egész nyugodt volt, a tünetek viszont maradtak (orrviszketés, szemviszketés, ekcéma). Majd néhány nap múlva egyre erősödtek. A gyerek ismét teljesen kezelhetetlen volt az állandó fizikai tünetekből fakadó feszültség miatt, egyre véresebbre kaparta az orrát, erősödött az ekcémája. A doktornő javasolta, ritkábban adjuk be neki a szert, valszeg túl erős volt neki így elsőre. Így tettünk, de néhány nap múlva, hirtelen nagyon durván elkezdett köhögni, majd egyre több váladék halmozódott fel a torkában. A sok váladéktól egyre nehezebben nyelt, illetve elkezdett hányni a köhögő rohamok eredményeképp. Több napon keresztül mentek a durva éjszakai hányások, szenvedések, a doktornő pedig pechünkre épp akkor utazott el 3 hétre külföldre... Mindemellé becsatlakozott ismét egy istentelen orrfolyás, az orrát már véresre vakarta, úgyhogy már vírusra is kezdtem gyanakodni. Elvittem a háziorvoshoz, megvizsgálta, nem talált semmit, úgyhogy "Anyuka, ez sajnos még mindig az allergia"... És mivel már nagyon kivolt Szegénykém, úgy döntöttem, adott helyzetben nem adom neki tovább az akkori homeós szert, hanem átmenetileg kapja a háziorvos által felírt allergiaszert. És amely szer áprilisban még lórúgás volt neki, és rohamos javulást hozott átmenetileg, most alig valamit hatott....:-(( A múlt héten végre visszaért a Torbenkova doktornő külföldről, és elmentünk hozzá kontrollra.
Helyeselt, hogy adott helyzetben nem adtuk tovább a szert, az valóban nem az ő alkati szere volt, mivel csak rosszabbodást hozott neki.... Ismét kikérdezés, majd újabb alkati szert kaptunk. És hát nagyon jól megfogalmazta, hogyan is épül fel gyermekünk személyisége jelenleg... Sajnos az allergia súlyos tüneteinek eredményeként a gyereknél beállt egy úgymond két személyiséges állapot, ami az időnként igen súlyos magatartászavarait is okozza. Azaz, amikor tünetmentes, akkor egy tündibündi, rendkívül pozitív, értelmes, kedves gyerek, amikor viszont kiújulnak, illetve felerősödnek a fizikai tünetei, az állandó feszültsége miatt lesz belőle egy gyakorlatilag a legtöbbször kezelhetetlen, gyakran igen agresszív, indulatos, dühödt és önmagában is akár kárt tevő, jelentősen alvászavaros gyerek.:-(((( Hát, igen, sajnos valóban ez van...:-((( és mindehhez jön most még a testvérféltékenység és a 3 éves dackorszak "kiegészítésképp"...!
Még szerencse, hogy Picikénk viszont rendkívül alkalmazkodó, türelmes, nyugodt, a hangját is alig hallató, alvást az evéssel váltó kisbaba.:-)
Tehát a múlt héten ismét egy újabb alkati szert kezdtünk, illetve kaptunk mellé egy másik szert is alvászavarokra, mert már teljesen kivagyunk attól, hogy a Pici gyakorlatilag 2 max. 3x ébred kajálni éjszaka, a Nagy viszont volt, hogy már 5-6x is újabban!!! És persze egymást felváltva ébrednek...
Az alkati szer beszedése utáni 2 napban visszatért a tündibündi, utoljára talán jó félévvel ezelőtt látott gyerekünk!!!:-) Ismét leült egyedül játszani, vidám és kiegyensúlyozott volt, hirtelen varázsütésre megszűnt minden tünete, tényleg el is felejtettem, hogy az én gyerekem valójában ilyen volt élete első 2 évében! Hurrá, mondtuk Férjjel, a hosszas próbálkozások után végre megvan az alkati szere? Majd a 3. naptól ismét viszketni kezdett, mára eltelt az újabb első hét, és ismét egyre nyugtalanabb, az ekcémája felerősödött, újból folyik az orra és sorolhatnám...
Az alvászavarra kapott szer hatásaként pedig az eddigi napi 10-12 óra helyett mindössze 6-7 órát aludt az elmúlt napokban, hihetetlen hiperaktivitás lett úrrá rajta, tegnap pl. hajnali 5h-től fent volt, és napközben mindössze 1 órát aludt... Úgyhogy akkor inkább ezt se adnám tovább be neki...
A doktornőt telefonon konzultációra egyébként minden reggel 8-9h között lehetne hívni, ami a héten részemről úgy nézett ki, hogy ált. 8h-tól folyamatosan foglalt volt, majd 3/4 9htől kikapcsolta, tegnap pedig már azt mondta be egy automata, hogy a hívott szám kivonva a forgalomból....
Hát ennyi! SAKK-MATT???!!!