Oldalak

2010. március 30., kedd

Vegán majonéz 'extra light'

Már elég régóta kísérletezem a vegán, azaz tojás- és tejmentes majonéz különféle variációival, min. 10 fölött jár a  próbálkozásaim száma. Valahogy azonban sosem sikerült a számomra megfelelő végeredményt elérnem, már csak azért sem, mert a receptek a legtöbbször min. 0,5 dl olaj felhasználását írták. Ez pedig nekünk mindig brutál sok volt, zsíros és nehéz.
Aztán nem rég belebotlottam az olasz Concita receptjébe, ami nagyon ígéretesnek tűnt, mert csak 2 (!) ek. olajat írt. Finom is lett tényleg, azt leszámítva, hogy talán kicsit túl krumplis ízű - mert hogy bizony-bizony krumplival készül:-)-, de szerintem ez a felhasznált krumpli minőségétől is függ, meg lehet hozzá még pluszban szójajoghurtot is adni higításképp. Legvégül aztán lassan kezdek mégis arra jutni, hogy a majonézt én valójában nem is szeretem magában, csak mártás részeként.:-)
A hamis tojássalátához viszont nagyon passzolt!


Vegán majonéz "extra light"
Hozzávalók:
150 g főtt, hámozott burgonya
2 ek. napraforgóolaj
2 ek. natúr szójajoghurt
60 ml szójatej
só ízlés szerint
2-3 ek. almaecet
2-3 ek. citromlé
egy csipet kurkuma

Turmixoljuk össze sima krémmé  a burgonyát az összes hozzávalóval, a citromlé és az almaecet kivételével, amiket utoljára adunk hozzá és még egyszer összekeverjük.
Tegyük a kész krémet egy üvegbe és tartsuk hűtőben. Néhány óra elteltével még sűrűbb lesz.

1 megjegyzés: