Oldalak

2013. augusztus 11., vasárnap

Sacher - torta tej és tojásmentes, vegán verzióban

Gyorsan előrebocsátom, hogy igen, ez a képen látható Sacher nem lett befejezve (nem lett belekenve a lekvár, és hiányzik a csokimáz a tetejéről:-), de a tortaalap annyira finom, hogy muszáj gyorsan feltennem magamnak is, nehogy elkallódjon!:)
Az alaprecept Attila Hildmann német vegán séftől származik, azt én egy kicsit módosítottam. A hozzávalókat illetően bevallom, az utóbbi időben cukrot (nádcukrot is) nagyon keveset használok, mivel leginkább agave sziruppal édesítek. Az olyan recepteknél viszont, ahol nagyobb mennyiségű édesítésre van szükség (pl. torták, sütemények, vendégségbe készült nagyobb mennyiségű desszertek stb.), leginkább anyagi okok miatt, még visszatérek időnként a cukorhoz.
A cukor mennyiségét illetően először nagyon soknak tűnt, de aztán a viszonylag sok kakaó miatt abszolút elbírta, és nem lett egy túl édes torta! Aki nem használ kakaót, készítheti nyugodtan karobbal is, akkor érdemes a cukor hozzáadása közben kóstolgatni, mert a karob édesebb, mint a kakaó, és lehet, hogy akkor kevesebb cukor is elegendő!
A receptet most megadom végig!:) Ja, és annyira jó szerintem, hogy alig lehet megkülönböztetni a tojásos verziótól, illetve nekem annál sokkal finomabb!:)) Amúgy nagyon ütős, a benne lévő zsiradék miatt (eredetileg bio vegán margarint írt a recept, én azt módosítottam kókuszzsírra, mert mostanában margarint sem nagyon használok már...), így egy szelet is bőségesen elég lehet belőle...:)
(p.s.: a lekvárt is én csináltaaam:)) 25 üveggel idén...:-)

Vegán, tej- és tojásmentes Sacher-torta 
Elkészítési idő: kb. 25 perc előkészítés + 35-40 perc sütés

Hozzávalók (egy 24-26 cm-es tortaformához):

A torta-alaphoz:
150 g teljes kiőrlésű liszt
150 g (bio) finom liszt 
60 g kakaó/ vagy karob (ha karob, abból lehet kicsit kevesebb is) 
200 g nádcukor
200 g kókuszolaj / kókuszzsír (már a DM-ben is kapható!)
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor (pl. DM) 
egy csipet só
260 ml víz

A csokimázhoz:
100 g kókuszolaj/ kókuszzsír
100 g étcsokoládé

Kb. 8 ek. sárgabaracklekvár

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Keverjük simára a tortaalap összes hozzávalóját egy elektromos konyhai robotgéppel. Egy kapcsos tortaforma aljára helyezzünk egy méretre vágott sütőpapírt, a tortaforma oldalát pedig kenjük ki egy kis kókuszzsírral.  Öntsük bele a masszát és süssük kb. 35-40 percig (sokkal tovább nem érdemes, mert akkor nagyon kiszárad a tészta!).
Miután kihűlt, vágjuk félbe és kenjük meg a baracklekvárral.
A csokimázhoz vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit, adjuk hozzá a kókuszzsírt, olvasszuk össze, majd kb. 5 percig hagyjuk hűlni és utána öntsük a torta tetejére. Tálalás előtt tegyük néhány órára a hűtőbe.

8 megjegyzés:

  1. Szia!
    Agave szirupot milyen kiszerelésben veszed és meddig elég?
    Steviával nincsenek tapasztalataid?
    Köszi, Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a DM-es Alnatura márkát veszem, mert abban bízom meg, és az tutira nem finomított...
      900 Ft körül van egy 250 ml-es üveg, és ált. 2-3 hétig elég attól függően, mibe teszem, de nálunk a gyerekeknek is ezt használjuk. A steviat nem "mertem" még használni, mert az ízéről nagyon nem hallottam jókat...:)) A kókuszvirág cukorban gondolkodom még mostanában, sokan dicsérik, és állítólag nagyon finom!

      Törlés
  2. Szia!

    Látod, én pont azért szeretem ezt a blogot, mert olyan sok régi kedvencem vegán verzióját találom meg itt!!!
    És hát a Sacher torta! Kedvenc tortám volt sokáig. Mennyire hiányzott az íze... eddig!!! Még ma neki kell álljak!
    Köszönöm, hogy felraktad a receptet!
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  3. E-mailben kaptam ezt a visszajelzést ehhez a recepthez:
    "Megsütöttem a tortát, tönköly liszt volt itthon, így abból, összesen 10 dkg Xilitet tettem bele, isteni lett.
    Lekvár nem volt itthon, készítettem karobból, kókusz-zsírból, kukoricakeményítővel és némi xilittel egy hatalmas adag pudingot, amit ráöntöttem a szeletekre. A fiam szerint is nagyon fincsi lett.
    Valóban nagyon jó a torta recept! Próbáld ki ezzel a pudinggal (amúgy a Napfényes könyvben van hasonló öntet).
    Üdvözlet: E."

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Szerinted ez megfelelő piskóta alap lenne hólabda készítéséhez? Vagy van esetleg más javaslatod hozzá? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, még sosem készítettem hólabdát, de végül is akár miért ne? Vagy egy másik tippem még esetleg az a sima vegán piskóta-alap, amit évek óta használok, azt is lehet kakaóval feldobni: http://www.vegagyerek.hu/2009/06/epres-teljes-kiorlesu-psikota.html
      Majd meséld el, milyen lett a hólabda, ha elkészült!;)

      Törlés
  5. Szia! Szerinted milyen lisztekkel lehetne gluténmentesen elkészíteni? Köszönöm! Ildi

    VálaszTörlés
  6. Szia! Elkészítettem, finom lett! Csak sajnos én nem ehettem belőle. :( Esetleg milyen liszt válthatná ki a fent említetteket, hogy GM legyen? Van valakinek ötlete? Köszönöm!

    VálaszTörlés