Oldalak

2014. január 2., csütörtök

Édesburgonyás sárgarépa-krémleves, diós-petrezselyemzöldes pesztóval

Az édesburgonya nem olyan régen került be a repertoáromba, és nem is értem, hogyan nem volt ott eddig, annyira finom!:) 
(ja, de, eszembe jutott:)), elég drága, 8-900 Ft/ kg, bár legutóbb az Aldiban 600 Ft volt kilója).
Szóval, ez a pesztó istenien feldobta! Az eredeti receptben kesudió-koriander pesztó lett volna, de az éppen kéznél lévő hozzávalók alapján módosítottunk.:)

Édesburgonyás sárgarépa-krémleves, diós-petrezselyemzöldes pesztóval
Hozzávalók (4-6 főre):
2 ek. olívaolaj
6 közepes sárgarépa, meghámozva, felkarikázva
2 közepes édes burgonya, meghámozva, feldarabolva
1 nagy vöröshagyma, felaprítva
3 nagyobb gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2,5 cm hosszú gyömbér, meghámozva, lereszelve
850 ml - 1,2 liter zöldségleves alap

A pesztóhoz:
100 g friss petrezselyemlevél
1 nagy gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 ek. dió, felaprítva
1/2 citrom leve
100 ml olívaolaj
csipet tengeri só
frissen őrölt fekete bors

Melegítsük fel az olívaolajat egy fazékban. Adjuk hozzá a sárgarépát, az édes burgonyát, a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, és ízesítsük egy nagy csipet sóval, és friss fekete borssal. Lassú tűzön pároljuk a zöldségeket, amíg kicsit megpuhulnak, de nem pirulnak túl. Öntsük hozzá a zöldségleves alapot és forraljuk fel. Főzzük tovább, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Közben készítsük el a pesztót: tegyük az összes hozzávalót egy aprítógépbe és turmixoljuk össze.
A kész levest tetszés szerint botmixerrel pürésítsük és a pesztóval tálaljuk.

Tipp: a megmaradt pesztó egy lekvárosüvegbe téve, egy kis olívaolajjal leöntve, akár 2-3 hónapig is eláll a hűtőben.

Forrás: Good Food - Vegetarian Christmas 2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése