Oldalak

2007. december 26., szerda

Karácsonyi beszámoló

No, hát elmúlt... Kár...!:-) De, tényleg! Igazából elmondhatom, hogy olyan szerencsés voltam, életem egyik legkiegyensúlyozottabb, legharmonikusabb, legkevésbé stresszes, talán legboldogabb is?:-) Karácsonyát sikerült elővarázsolni! Egész jól sikerült mindent megvalósítani, amit elterveztem, nálunk nem volt buli-nagy családi összejövetel évek óta először, így a stresszfaktor is jelentősen csökkent, és a család-rokonság összes tagja mindenhol jól viselkedett!:-)
Babóca is idén már teljesen tudatosan résztvett a bulizásban, sőt mondta is, amikor ünneplőbe öltöztünk, hogy "Anya, buji(buli) jesz?":-))

Én pedig kaptam sok szépet és jót, köztük pl. egy szakácskönyvtartót (amit sínre és pultra is lehet tenni), és amire már annyira vágytam!:-) Merthogy én olyan vagyok, mint a gyerekek, bizony szeretek ajándékot kapni.:-))
És talán idén először sikerült először lelkileg is teljesen felkészülni a Karácsonyra. Ez pedig köszönhető leginkább Babócának, akivel a teljes Advent ideje alatt minden nap csináltunk már valami karácsonyosat.
Szóval, jó volt, és kár, hogy már vége, és megint egy évet kell várni a következőre....
A kaják-sütik közül voltak nagyon jól, közepesen, kevésbé és egyáltalán nem sikerült kategóriák.:-))
Íme sorban néhány részlet (a főzésnél nyert további tapasztalatokat beleírom majd az egyes receptekhez, amik a korábbi bejegyzésekben találhatóak meg):

1. Nagyon jól sikerültek:

Ez olyannyira jól sikerült, hogy Férj úgy jellemezte, olyan ízvilág, mintha egy Gourmand étteremben ennénk éppen!:-) A húsevő részlegnek elkészítettem a narancsos szejtán pulykamelles változatát, így ők ketten - merthogy Babóca is inkább amellett döntött - azt ették.

- narancsos-kókuszos halmocskák


Hirtelen jött aprósüti-felindulás, viszont a legjobban sikerült az aprók közül, a rokonság nem reform része is nagyon értékelte.:-)) Recept később köv.

2. Közepes sikerek


A házi kifli közepes lett, valójában inkább kicsit száraz, de a gubához jó volt. Gubát éltemben először csináltam, kevés tapasztalattal, így nem áztattam át eléggé, és kissé száraz maradt. Babóca először turkálta, majd Férj közölte, ő kicsit feljavítja, és ráöntött egy jó nagy adag rizstejet még áztatni + egy adag vaníliás cukrot, és onnantól kezdve a Gyermek is egy nagy adagot bevágott.:-))


- fahéjas kekszek

Egy olasz recept alapján készültek, nagyon finomak voltak, egyetlen hátrányuk, hogy a napok teltével nagyon megkeményedtek.




Ez sem lett rossz, de baromi nagy mennyiség, és az én ízlésemnek egy kicsit zsíros volt a sok diótól. Viszont krumplipürével és párolt almás vöröskáposztával, meg a vegás sült-szósszal már nagyon jó volt az összhatás!


- vegán karácsonyi tiramisú
Velem együtt talán sokan mások is várták ennek a receptnek az eredményeit.:-) Hát, közepes lett... A babapiskóták helyett sütött alaptészta
nagyon finom lett, az máskor is felhasználható. A krémbe sok finomság került, de a szójás tofu utóíze sajnos megmaradt, amit szívesen kihagynék.:-( Férj azt mondta, nem olyan rossz, csak "léccíííí, ne hívjuk tiramisúnak!":-) Azóta utánanéztem autentikusabb olasz lapokon is a vegán tiramisúnak, találtam is rá több receptet, úgyhogy még legalább egyet ki akarok próbálni!

- kókuszos csokigolyók (recept később)
Ez is egy hirtelen felindulásból elkövetett apró a német karácsonyi könyvemből, aminek az alapreceptje nem rossz, de némi feljavításra azért szorul még... Viszont nagyon gyorsan, 'last minute' is elkészíthető!

3. Felejthető kategória
Hát, ide az a mákos kalács sorolandó, amit a Tina adventi számából néztem ki, majd próbáltam 'ad hoc' reformosítani, kevés sikerrel...:-( Egyetlen haszna volt, hogy próbára tettem a házi mézes marcipánmassza receptjét. Ez még további próbákra is vár, de mindenképp olcsóbb, mint a bolti marcipán, és nagyon finom! Receptjét később megadom majd.

7 megjegyzés:

  1. Siccike, nagyon jól néznek ki a kajáid! Nekem a tiramisú is nagyon tetszik, de várom a következő receptet, mert erre most nem beszéltél rá :)))
    A mákos gubát nálunk anyukám csinálja, mert én nem vagyok benne mellette nagy spíler :) Idén száraz lett, még az asztalon majdnem fél liter forró szójatejet rálocsoltattam, és úgy tökéletes lett, úgyhogy valóban ez a titka. Meg a reszelt (bio) citromhéj!

    Vera

    VálaszTörlés
  2. Vera!
    Ti általában natúr szójatejet használtok? Vagy ízesítettet? Mert én a natúrt baromira nem bírom magában az erős szójás utóíze miatt, pl. a gubához csak rizstejet tudtam elképzelni.:-)

    VálaszTörlés
  3. Siccike, én meg pont a rizs-és zabtejet nem szeretem :) Keserű nekem. Az a tapasztalatom, hogy ha a natúr szójatejjel főzöl, olyan, mintha tehéntejjel főznél, annyira nincs mellékíze. A gyerekek meg a vaníliást úgy nyakalják, hogy csak na :))

    Vera

    VálaszTörlés
  4. Már megint én :) Mindenhol felbukkanok :)))

    Ezt láttad már? http://www.biochef.hu/index.php?content=12&kat=7&gotorecept=44#recept44

    Vera

    VálaszTörlés
  5. Vera!
    Nyugodtan bukkanj csak fel minél többször!:-)
    ezt a tiramisú-receptet még nem láttam, de sajna ebben meg túró van, ha jól láttam:-). Úgyhogy keresés folyt.:-)

    VálaszTörlés
  6. Várj, én kölestúróval gondoltam :)

    VálaszTörlés
  7. Ja, hogy kölestúró!:-) Amikor vkinek már csak vegánul jár az agya!:-)

    VálaszTörlés