Oldalak

2007. december 28., péntek

Narancsos-kókuszos halmocskák (lakto-ovo)

Ez az aprósüti aratta a legnagyobb sikert a karácsonyi próbálkozásaim közül. Nagyon finoman erős narancsízű sok-sok kókusszal (már akinek bejön a narancs és a kókusz:-). Előnye, hogy már frissen is omlósan puha a tésztája. A recept továbbra is német karácsonyi reformsütis könyvemből való.

Narancsos-kókuszos halmok
Hozzávalók (ebből az adagból bő 1 tepsi kis halmocska sült ki, legközelebb inkább min. 1,5-2-szeres adagot vennék belőle):
75 g kezeletlen bio mazsola
25 g vaj
80 g kókuszreszelék + a díszítéshez
100 g méz
1-2 tojás
1 bio narancs lereszelt héja
2 ek. narancslé
fahéj (én 1 tk.-nyit tettem bele)
1 tk. foszfátmentes sütőpor
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt

A megmosott mazsolát beáztatjuk egy kis meleg vízbe. A kókuszreszeléket egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk. A mézet elkeverjük a tojással, és hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a narancshéjat, a narancslevet, a fahéjat, a pirított kókuszreszeléket és a mazsolát. A sütőport elvegyítjük a liszttel és hozzáadjuk a tojásos masszához. Az elkészült tésztát egy kicsit pihentetjük.
Egy kizsírozott tepsire kis halmokat teszünk kanállal a tésztából, megszórjuk kókuszreszelékkel és 200 fokon kb. 20 percig sütjük (én 10 percig alsó-felső sütéssel, majd 10 percig légkeveréssel sütöttem).

Megjegyzés: a teljes kiőrlésű gabonával készített tésztákat mindig pihentessük kicsit a további feldolgozás előtt, mert időbe telik, amíg a teljes kiőrlésű lisztben található korpa felszívja magába a tésztában lévő folyadékot! Így csak néhány perc elteltével láthatjuk, hogy a tészta állaga megfelelő-e.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése