Oldalak

2008. április 29., kedd

Rádióriport a gyerekek vegás étkezéséről

A Civil Rádióban Govinda műsorában volt hallható ez a beszélgetés egy 5 gyermekes vegetáriánus család apukájával, Krasznai Zoltánnal, aki már 20 éve folytat vegetáriánus életmódot.
A közel 30 perces beszélgetés elsősorban olyan erkölcsi kérdéseket taglal, mint pl. hogyan sikerült a gyerekeket vegetáriánus szellemben felnevelni (a legkisebbek óvodásak, a legidősebb 13 éves), olyankor is, amikor a gyerekek óvodába, iskolába kerültek, és felmerültek a kérdések, miszerint "mi miért nem, és ők miért esznek húst?", stb. Okozott-e a vegetarianizmus nehézségeket a közösségi beilleszkedésben? Stb.
Nagyon tanulságos! Govinda blogján hallgathatjátok meg!
Aki a családdal szeretné felvenni a kapcsolatot, írhat a govinda@civilradio.hu címre!

SZÜLETÉS HETE - reformétkes előadások

2008. május 4-11. kerül megrendezésre a Születés Hete különféle programokkal országszerte.
Ízelítőül kigyűjtöttem a budapesti előadások közül a reformétkezéshez kapcsolódóakat.
II. kerület
Grilla Stúdiója
Margit krt. 58. fszt. 1.
Május 8. (csütörtök)
13.20-14.50h
Benda Judit: Mit egyen a baba és a mama? (kóstolóval egybekötött előadás)
Reformtáplálkozási útmutató szülőknek. A sorsunk a kezünkben van? A fertőzőbetegségek éppúgy megelőzhetők a vitálkoszttal, mint a legtöbb betegség.
Május 9. (péntek)
10.40-12h
Fehrmann Metja: Szeretet, gondoskodás: egészséges táplálkozás a kezdetektől.
Előadás hasznos táplálkozási tanácsokkal és információkkal a kisbaba táplálkozásáról, születésétől a normális családi étkezésbe való beilleszkedésig
V. kerület
Holisztikus Oktatási Központ
Bajcsy Zs. út 24., II. em./5.
Május 7. (szerda)
14-15h
Husztiné Filemon Adrienne: Reformétkezés áldott állapotban
Miért fontos, hogy kismamaként (is) a természetes, nem agyonkezelt élelmiszereket válasszuk, csökkentsük a szénhidrátok, édességek fogyasztását?
XXII. kerület
Rózsavölgyi Közösségi Ház
Ady E. u. 25.
Május 5. (hétfő)
15.15-16.15h Nagyterem
Benda Judit: Mit egyen a baba és mit egyen a mama? (kóstolóval egybekötött előadás)
Reformtáplálkozási útmutató szülőknek. A sorsunk a kezünkben van? A fertőző betegségek éppúgy megelőzhetőek a vitálkoszttal, mint a legtöbb a betegség.

2008. április 27., vasárnap

Quinoaval töltött cukkini polentával és paradicsommártással (vegán)

Huh, hát ez egy nagyon finom ebéd volt!:-) Úgy tűnik, ahogy kezd visszatérni Babócánk kondija (bár az orr- és szemviszketés, orrfolyás és rekedtség általános, csak gyógyszerezzük...:-(, kezd visszatérni anya főzőkedve és tudománya is.:-)
Ez az ebéd pl. nagyon jól sikerült! Az eredeti recept szerint füstölt tofuval töltötték a cukkiniket, de mivel az nem volt itthon, gondoltam kipróbálom quinoaval (ejtsd: 'kinva'), aminek a fehérjeértéke szinte azonos a húséval, így az ebéd komplettnek számított tápanyagértékileg is.
Babóca elsőre bizalmatlanul szemlélte, de ahogy rávette magát a kóstolásra - amihez egy jó adag éhség is párosult -, nagyon szép adaggal bevágott belőle. Nem éreztük túlteltnek magunkat, mégis kellően jóllaktunk.
Ja, és noha 3 résztvevőből állt az ebéd, időben mégsem volt egy nagy kihívás!
Quinoaval töltött cukkini1 éves kortól, de a quinoa magában amúgy 9 hós kortól adható!
Hozzávalók (5 főre):500 g cukkini
kb. 80-100 g quinoa
75 g cukkinihús
50 g pesto
50 g natúr kukoricapehely (én zabpelyhet használtam)2 ek. olívaolaj
1 ek. citromlé
1 ek fűszersó
1 ek. élesztőpehely
250 g paradicsom

A cukkiniket elfelezzük, és kivájjuk a belsejüket. A többi hozzávalót egy konyhai robotgépben finomra mixeljük, és a keverékkel a cukkiniket megtöltjük, majd egy kiolajozott tepsire helyezzük őket. A tetejüket paradicsomszeletekkel díszítjük. 200 fokra előmelegített sütőben (légkeverés) 30 percig sütjük.
Polenta6 hós kortól fűszerkömény nélkül
Hozzávalók (5 főre):
250 g kukoricadara
1 l víz
2 ek. zöldségleves
25 g növényi margarin
1 ek. tengeri só
1 ek. őrölt fűszerkömény

A vizet a levessel együtt felforraljuk, és a kukoricadarát egy kézi habverő segítségével belekeverjük. Még 5 percig főzzük, majd hagyjuk a darát megduzzadni. Hozzáadjuk a maradék összetevőket is, és a kész kását egy kiolajozott tepsire simítjuk, majd 200 fokon 30 percig sütjük.
Paradicsommártás1 éves kortól
Hozzávalók (5 főre):625 g sárgarépa
375 g paradicsom (én Muti paradicsomkonzervet használtam)
625 ml paradicsompüré
4 ek. zöldségleves
1 tk. fűszersó
1 ek agave szirup (vagy méz)
125 ml szójatejszín
1 ek. oregánó
bazsalikomlevelek
Az apróra kockázott paradicsomot a paradicsompürével együtt egy fazékba öntjük és felforrósítjuk a bazsalikomlevelekkel együtt. A répát vékony szeletekre vágjuk, majd a zöldséglevessel és sóval a paradicsomhoz adjuk. Addig főzzük, amíg a répa megpuhul. A maradék összetevőkkel ízesítjük, és az egészet botmixerrel pürésítjük.

2008. április 25., péntek

Hajdinaleves (vegán)

Hajdinából (más néven pl. pohánka vagy szerecsenbúza) szerény emlékeim szerint eddig nem igazán főztem semmit... Valahogy bennem volt egy egy elég ízetlen ízélmény abból a korszakból, amikor anyám a '80-as években első reformpróbálkozásai alkalmával többször készített hajdinát. Aztán mostanában többször feltűnt különféle receptekben, így vettem egy csomaggal. Ez a leves szerintem nagyon finom lett, de Babócának valahogy nem jött be. Noha a sok gabona miatt tartalmas levesről van szó, néhány répán, és a neki külön beletett tésztán kívül nem nagyon evett belőle. A hajdinaszemeket konkrétan egyenként kiköpködte belőle...:-(

Hajdinaleves
9-12 hós kortól adható a hajdina, kicsiknek akár turmixolható is a leves
Hozzávalók (4-5 főre;1 csésze = 2,5 dl):
1 csésze hajdina
1 nagyobb burgonya
1 szép szál sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 közepes fej hagyma apróra vágva
1 mk. édes pirospaprika
1-1,5 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj
kb. 2 l víz
A hajdinát a hideg vízben feltesszük főni. Amikor forr, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a feldarabolt zöldséget, és a centiméteres kockákra vágott burgonyát. Megsózzuk, és fedő alatt, takarékon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (a hajdina hamar fő!). Levesszük a tűzről, megvárjuk, amíg kissé kihűl, hozzáadjuk az olajat, a pirospaprikát, és elkeverjük az étellel.
Tipp: mivel laktató levesről van szó, utána második fogásnak pl. durumdarával, mézzel és fahéjjal készült tejbegríz, vagy valamilyen más natúrédesség, esetleg sütemény illik.

Nagyon csokis meggyes muffin (vegán)


Babóca jelentős fogyást eredményező betegsége után, a felépülés időszakában valami nagyon kalóriadús után néztem. Az étcsokit szereti, a meggyet szereti, úgyhogy összekombináltam a kettőt. Isteni finom lett a végeredmény, mindenki nagyon lelkesen ette, ő maga aznap 3 darabot is bevágott, ami a nullkalóriás két hete után hatalmas örömmel töltött el, mégha nem is legtáplálóbb étkek egyikéről van szó. A muffinok állaga kicsit lágy lett, de ez számunka egyáltalán nem rontott az élvezeti értékén, sőt!:-)


Nagyon csokis meggyes muffin
Csokival készítve inkább csak 2 éves kortól, de ha kihagyjuk a csokit, és a kakaót karobbal helyettesítjük, már 1 éves kortól is adható.
Hozzávalók (12 darabhoz; 1 csésze = 2,5 dl):
1 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csésze finomítatlan nádcukor
3 ek. kakaó (vagy karobpor)
1 tk. foszfátmentes sütőpor
1/2 tk. só
1/3 csésze hidegen sajtolt repceolaj (vagy más növényi olaj)
1 cs. vaníliás cukor
1 csésze víz
kb. bő 1 marék meggy
80 g 70%-os étcsokoládé

A sütőt előmelegítjük 175 fokra (légkeverés), a muffinformákat kibéleljük sütőpapírral (érdemes használni a papírt, mert elég ragadós a tészta). A lisztet összekeverjük a kakaóval, szódabikarbónával, sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral és sóval. Ehhez jön az olaj, víz, majd az apróra vágott csoki és a meggy. A tésztát a formákba kanalazzuk és 15-20 perc alatt készre sütjük.

2008. április 22., kedd

Olajszegény lángos (vegán)

Ifjúkoromban nagyon szerettem a lángost...:-) Egyetemi éveim alatt főbérlő barátosném házi lángosa vitte a prímet, melyet általában egy jó kis kártyavetős, szeánszos bosziparti keretében fogyasztottunk.:-) Hú, de jók is voltak azok az esték!:-)
Aztán amióta megismertem kedves Férjuram, egyre ritkábban ettem, mivel ő mindig kifejtette, hogy az olajos lángostól napokig fáj a gyomra, és tutira nem eszik meg egyet sem. Ehhez társult még, hogy az én gyomrom is egyre kényesebb lett az elmúlt években, így még ha néha vettem is magamnak egyet, nem igazán voltam elragadtatva tőle, már nem adta azt a nosztalgikus eufóriát. Fentiek miatt itthon még nemigen próbálkoztam az elkészítésével. Mostanáig...:-) Merthogy az egyik reformszakácskönyvben találtam egy receptet, amit bevállaltam. ÉS nem bántuk meg! Az egész családnak bejött, nagyon finom volt! Kicsit tömörebb, mint a hagyományos, és ez is csak a sütés napján az igazi, de még a férjem is azt mondta, hogy "jé, nem feküdte meg a gyomromat, sőt, egész könnyű vacsinak tűnt"! Így hát teljes volt a siker!
Szójajoghurttal és reszelt növényi sajttal ettük, illetve Férj padlizsánkrémet kent rá.
Vegás bloggertársnők lángos verziói:
Vera élesztőmentes lángosa

Olajszegény lángos
Hozzávalók (1 csésze = 2,5 dl):
2 csésze graham liszt
1 csésze főtt, tört burgonya
1 csésze kukoricaliszt
1 mk. só
5 dkg élesztő
langyos víz
kb. 1/2 dl olaj a sütéshez

Az élesztőt egy csipet barna cukorral és langyos vízzel, esetleg 1 ek. rozsliszttel felfuttatjuk. Közben összekeverjük a liszteket a krumplival, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a langyos vízben feloldott sót és annyi langyos vizet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, majd letakarva kb. 1 órát kelesztjük meleg helyen (én 50 fokra előmelegített sütőbe teszem). A megkelt tésztából egy-egy púpozott evőkanálnyit kiszakítunk, és kézzel laposra széthúzogatjuk. Beletesszük a serpenyőbe, itt még egy kicsit lapíthatjuk-egyengethetjük az evőkanállal, majd mindkét oldalát pirosra sütjük. Fogyaszthatjuk zúzott fokhagymával, vagy baracklekvárral.

Forrás: D. Karácsony Irén: A reformkonyha örömei

2008. április 21., hétfő

Most hol is tartunk...

Hát, igazából úgy tűnik, Babócánk sajnos még mindig nem tudott a teljes gyógyulás útjára lépni...:-((( A múlt héten, jobb híján, elkezdtük neki adni a házidoki által felírt lórúgás allergiagyógyszert. Tény és való, a tünetei már másnaptól jelentősen javultak (megszűnt az orrfolyás, a szem- és orrviszketés, szinte teljesen elmúlt a 3 hete tartó rekedtség), viszont olyannyira fejbevágta a napi adag Szegénykémet, hogy átlag napi 15-16 órákat aludt (a korábbi max. 10-11 órákkal szemben). Éjszakánként pedig egyszer sem ébredt fel, ami nálunk sajnos nem igen fordult elő az elmúlt 1,5 évben... Így a munkától és egyebektől totál kimerült Férjecském is kapott legalább 3 nap alvásidőt, viszont a gyerek olyan szinten lelassult nappalra is (nem rohangált, mindig leült, nagyon bágyadt volt állandóan karikás szemekkel), hogy úgy döntöttünk 3 nap után, nem adjuk neki tovább a gyógyszert, és megnézzük, hogyan reagál a szervezete. Közben Babóca nagyon heves hurutos köhögésbe is kezdett, ami a dokinő szerint az allergiával párosuló hörghurut hozadéka... Péntekre már nehézlégzése is kezdődött, úgyhogy a dokink asztmásoknak való lélegeztető maszkot is felírt, de én inkább homeós bogyót adtam neki, és szerencsére tegnapra elmúlt (aztán ki tudja meddig...).
A gyógyszert a hétvégére tehát abbahagytuk, viszont 2 napon belül sajnos visszatért a mély rekedtség (tegnap már alig volt beszédhangja), a szemdagadás, orrviszketés, és orrfolyás....:-((( Tehát a doki szerint valóban nagyon sanszos valami pollenallergia...:-(( Közben heves homeós dokikeresésbe kezdtünk, és mivel többen egymástól függetlenül is ugyanazt a dokinőt ajánlották ódákat zengve róla, tegnap felhívtam.
3 HÉT MÚLVÁRA KAPTUNK LEGKÖZELEBB IDŐPONTOT!:-((((((( És mivel addig is kezdeni kell valamit, a házidoki felírt egy másik, szerinte kevésbé altató hatású allergiagyógyszert...:-((((
Viszont ez az elhúzódó hörghurut nagyon aggaszt...!:-(

2008. április 15., kedd

Meddig tart már ez a betegséééég?!!

Babóca mára 1 hét szünet után megint belázasodott...:-((((
Délelőtt megnézte a házi gyerekdokink, és ismételten megerősítette, hogy nagyon valami pollenallergiának néz ki ez az újabb történet... Leginkább azért, mert nem váladékos a szeme, és az antibiotikumos szemcseppre sem reagált túl látványosan, viszont ugyanakkor nagyon piros, dagadt és könnyező, viszkető a szeme. Az orra napközben szinte folyamatosan folyik, éjszakára viszont annyira bedugult tegnap, hogy éjjel 2 órán keresztül ordított Szegénykém, mert egyáltalán nem tudott az orrán levegőt kapni. Mára elkezdett eléggé köhögni is, és délutánra visszalázasodott....:-((((((
Mindezek hatására a doki megint felírt egy vagon gyógyszert (köztük lórugás antihisztaminos allergia-gyógyszereket...) és kilátásba helyezte a vérvizsgálatos allergiavizsgálatot...
Tanácstalanul vergődünk esténként a férjemmel, hogy merre menjünk tovább, hogy sikerüljön végre meggyógyítani a gyerekünk (kerek 3 hete nyűglődünk és olyan kilátástalannak tűnik...Jó-jó, tudom, vannak ennél sokkal súlyosabb helyzetek, de hát mindenkinek ugye a magáé...). Most éppen folyamatban van egy újabb homeós gyerekdokival való egyeztetés, de valszeg legkorábban a jövé hétre jutunk be, úgyhogy addig jobb híján beadjuk a sok mellékhatásos gyógyszereket, hogy valahogy csökkentsük a gyerek tüneteit...

2008. április 13., vasárnap

Árpával töltött kaliforniai paprika (vegán)

Hát, egészségileg sajnos még mindig nem vagyunk a topon...:-((( Babóca immáron több, mint 2 hete igen mélyen rekedt, és egyelőre semmilyen kezelésre nincs túl nagy változás, úgyhogy a doki kilátásba helyezett egy gégészeti kivizsgálását...:-( A kötőhártyagyulladás pedig ami a múlt héten robbant be, nagyon megmakacsolta magát, olyannyira, hogy estére teljesen bedagad Szegénykém szeme, alig lát ki alóla, vörös és nagyon fáj neki. Pénteken látta doki, és megerősítette a sanda gyanúm, hogy eléggé valami pollen-allergiafélének néz ki, aminek egyrészről nagyon-nagyon nem örülünk, másrészről ismét előtérbe helyez újabb kivizsgálásokat...:-((((
Amúgy teljesen jó lenne már a közérzete, szépen erősödik is, csak ne lenne már ez a szemfájás se! Már lassan 3 hete nyűglődünk ettel a betegségsorozattal....:-((((
No, de visszatérve a főzéshez...
Ezt a töltött paprikát a hétvégén csináltam, és nagyon finom lett! Szerintem, mert a Gyermek nem igazán akart belekóstolni sem, Férj pedig éppen mást kajált (megfigyeltem, ha valami újat, ismeretlent lát, és rákérdez "miez", ha erre olyan választ kap, ami számára ismeretlen összetevőket/ szavakat tartalmaz, akkor nem hajlandó megkóstolni sem... Folyamatosan hazudozni/ lódítani viszont nincs kedvem...).
A kaliforniai paprikával amúgy nem igazán vagyok nagy barátságban, egy ideje, ha nyersen eszem, nagyon ég a gyomrom tőle. A zöld verziót pedig próbáltam már levesbe tenni, és nagyon keserű lett az íze. A héten viszont ez volt a biocsomagunkban, úgyhogy kipróbáltam ezt a receptet, és bejött!:-) Olívaolajos-citromos madárbegy-salátával ettem. Az elkészítése sem volt nagy ördöngösség, és viszonylag gyorsan el is készült. Az alaprecepten némiképp módosítottam az otthon lelt hozzávalók szerint.
Árpával töltött kaliforniai paprika
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
100 g árpagyöngy
100 g füstölt tofu
200 g növényi sajt
8 db kaliforniai paprika
2 db zöldpaprika
300 g padlizsán (én cukkinit használtam)
100 g vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld, rozmaring, vegamix
100 ml olaj
tengeri só
Az árpát előző este beáztatjuk. Másnap vegamixes, sós vízben (kb. 2,5-szeres mennyiségben) fedő alatt puhára főzzük. Ha kész, levesszük a tűzről, és az edényben állni hagyjuk, hogy az árpa megdagadjon. Közben egy serpenyőben elkészítjük a paprika töltelékét: az olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát, padlizsánt és tofut. Sóval, petrezselyemzölddel, rozmaringgal és fokhagymával fűszerezzük. Ha a zöldségek megpirultak, hozzákeverjük az árpát, és ha még szükséges, ízesítjük. A kaliforniai paprikát kicsumázzuk, félbe vágjuk. Kicsit megsózzuk, és beletöltjük az árpás tölteléket. A tetejére reszelt növényi sajtot szórunk.A tepsibe egy evés olajat öntünk, beletesszük a paprikákat, és közepes hőfokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Forrás: Gabonaételek

2008. április 9., szerda

Huhhh...

Hát, úgy tűnik, már kijelenthetjük, hogy túl vagyunk egy brutális betegségen, és ezzel együtt brutál két héten... és már a felépülés időszakát éljük...
Vírusos afta, azaz szájfekély... Ez egy cseppfertőzéssel terjedő, a herpesz vírus által okozott betegség, amit gyakorlatilag bárhol elkaphat a gyerek, pl. játszótéren tapogatja a mászókát, játszóházban a játékokat, aztán utána a szájába veszi a kezét.
Korábban csak hallomásból ismertem, és egy szimpla bőrbetegségnek gondoltam. Álmomban sem gondoltam volna, hogy azt mondom egyszer, inkább 1 hét hányás-hasmenés, mint aftábó két hét! Gyerekkoromban nekem is többször volt egy-egy ilyen hólyag a szám belső oldalán, de nem tudtam a mai napig, hogy ez az afta...
Babóca közel 1,5 hétig küzdött 40 fok közeli lázzal, majd jöttek hozzá a hólyagok. Először a száján, aztán az ínyén, nyelvén, torkában, mindenütt a szájüregben. A hólyagoktól olyan szörnyű fájdalmai voltak, hogy se enni, se enni nem tudott egy hétig, és csak akkor tudott éppen létezni, amíg éppen hatott a fájdalomcsippalító hatása. Érzékeltetésképp - a Cataflam gyerek-cseppjeit kapta, amit viszont naponta max. 3x lehetett adni, és amikor kiment a hatása, órákon keresztül ordított Szegénykém a fájdalomtól, hogy "Anya, Apa annyira fáj a torkom, annyira fáj a szám!", és mi nem tudtunk semmit tenni...:-(((( Aztán többnyire a kimerültségtől álomba zuhant, de a 2 hét során ált. a legtöbbször 40-50 perc volt, amit egyfolytában tudott aludni. A hólyagok aztán fekélyesedni kezdtek, és ahogy szakadtak fel, folyamatosan vérzett, vagy ömlött a vér a szájából... A hangszálai is tele lettek sebekkel, úgyhogy teljesen berekedt, beszédhangja is alig volt (az még 2 hét után se jött vissza, úgyhogy már levegőben lóg egy gégészeti kivizsgálás...:-( A gyógyszereket sem volt hajlandó 1.5 nap után bevenni, úgyhogy a homeopátiához fordultunk, amit valójában születése óta alkalmazunk nála, de nagyobb betegségeknél igazán sose hozott nagy javulást a tapasztalatok szerint. Most viszont átütő sikert arattunk! Már a 2. nap, hogy nagy nehezen beadagoltuk neki, rohamosan javulni kezdett az állapota, és a 3-4. nap már enni is tudott. Merthogy addig csak fogyott és fogyott szegénykém...:-((( Pedig annyira éhes volt, kérte is mindig a kaját, de nem tudott semmit se lenyelni. Egy idő után már a nyálát se, olyan fájdalmai voltak!
Végkifejletként kötőhártyagyulladás is kialakult, az még mindig nem múlt el teljesen.
Amikor a 2 hét után az apjával sétálni mentek, és lelkesen jöttek haza, hogy kapott és evett pogácsát, elsírtam magam... Tökre nem érdekelt, hogy mennyire egészségtelen, csak egyszerűen örültem neki, hogy végre tud enni!
Szóval, brutál volt mindegyikőnknek, totál kikészültünk családilag, de hát ő persze a legnagyobb hős, mert mindemellett még így is baromi hősiesen tűrte a dolgokat!
Közel 1 kilót fogyott, de most már visszatért a "jókisfiús":-) énje, eszik is, mint a gép, úgyhogy éppen hízókúrát tartunk, hogy minél hamarabb erőre kapjon, mert azért még gyenguska a Drágám!
Ma pl. megtaláltuk az eddigi legsikeresebb krémes, tojásmentes csokimuffinunkat, ami jó kalóriadús, de ez most nála kivételes előnyt élvez, és reggel óta már hármat bevágott belőle. Igyekszem a receptjét is feltenni hamarosan!:-)