Oldalak

2008. április 27., vasárnap

Quinoaval töltött cukkini polentával és paradicsommártással (vegán)

Huh, hát ez egy nagyon finom ebéd volt!:-) Úgy tűnik, ahogy kezd visszatérni Babócánk kondija (bár az orr- és szemviszketés, orrfolyás és rekedtség általános, csak gyógyszerezzük...:-(, kezd visszatérni anya főzőkedve és tudománya is.:-)
Ez az ebéd pl. nagyon jól sikerült! Az eredeti recept szerint füstölt tofuval töltötték a cukkiniket, de mivel az nem volt itthon, gondoltam kipróbálom quinoaval (ejtsd: 'kinva'), aminek a fehérjeértéke szinte azonos a húséval, így az ebéd komplettnek számított tápanyagértékileg is.
Babóca elsőre bizalmatlanul szemlélte, de ahogy rávette magát a kóstolásra - amihez egy jó adag éhség is párosult -, nagyon szép adaggal bevágott belőle. Nem éreztük túlteltnek magunkat, mégis kellően jóllaktunk.
Ja, és noha 3 résztvevőből állt az ebéd, időben mégsem volt egy nagy kihívás!
Quinoaval töltött cukkini1 éves kortól, de a quinoa magában amúgy 9 hós kortól adható!
Hozzávalók (5 főre):500 g cukkini
kb. 80-100 g quinoa
75 g cukkinihús
50 g pesto
50 g natúr kukoricapehely (én zabpelyhet használtam)2 ek. olívaolaj
1 ek. citromlé
1 ek fűszersó
1 ek. élesztőpehely
250 g paradicsom

A cukkiniket elfelezzük, és kivájjuk a belsejüket. A többi hozzávalót egy konyhai robotgépben finomra mixeljük, és a keverékkel a cukkiniket megtöltjük, majd egy kiolajozott tepsire helyezzük őket. A tetejüket paradicsomszeletekkel díszítjük. 200 fokra előmelegített sütőben (légkeverés) 30 percig sütjük.
Polenta6 hós kortól fűszerkömény nélkül
Hozzávalók (5 főre):
250 g kukoricadara
1 l víz
2 ek. zöldségleves
25 g növényi margarin
1 ek. tengeri só
1 ek. őrölt fűszerkömény

A vizet a levessel együtt felforraljuk, és a kukoricadarát egy kézi habverő segítségével belekeverjük. Még 5 percig főzzük, majd hagyjuk a darát megduzzadni. Hozzáadjuk a maradék összetevőket is, és a kész kását egy kiolajozott tepsire simítjuk, majd 200 fokon 30 percig sütjük.
Paradicsommártás1 éves kortól
Hozzávalók (5 főre):625 g sárgarépa
375 g paradicsom (én Muti paradicsomkonzervet használtam)
625 ml paradicsompüré
4 ek. zöldségleves
1 tk. fűszersó
1 ek agave szirup (vagy méz)
125 ml szójatejszín
1 ek. oregánó
bazsalikomlevelek
Az apróra kockázott paradicsomot a paradicsompürével együtt egy fazékba öntjük és felforrósítjuk a bazsalikomlevelekkel együtt. A répát vékony szeletekre vágjuk, majd a zöldséglevessel és sóval a paradicsomhoz adjuk. Addig főzzük, amíg a répa megpuhul. A maradék összetevőkkel ízesítjük, és az egészet botmixerrel pürésítjük.

1 megjegyzés:

  1. Quinoa > azaz " kinoa " a helyes kiejtés.
    A szövegben: " kinoával" :-)

    VálaszTörlés