Oldalak

2008. április 25., péntek

Hajdinaleves (vegán)

Hajdinából (más néven pl. pohánka vagy szerecsenbúza) szerény emlékeim szerint eddig nem igazán főztem semmit... Valahogy bennem volt egy egy elég ízetlen ízélmény abból a korszakból, amikor anyám a '80-as években első reformpróbálkozásai alkalmával többször készített hajdinát. Aztán mostanában többször feltűnt különféle receptekben, így vettem egy csomaggal. Ez a leves szerintem nagyon finom lett, de Babócának valahogy nem jött be. Noha a sok gabona miatt tartalmas levesről van szó, néhány répán, és a neki külön beletett tésztán kívül nem nagyon evett belőle. A hajdinaszemeket konkrétan egyenként kiköpködte belőle...:-(

Hajdinaleves
9-12 hós kortól adható a hajdina, kicsiknek akár turmixolható is a leves
Hozzávalók (4-5 főre;1 csésze = 2,5 dl):
1 csésze hajdina
1 nagyobb burgonya
1 szép szál sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 közepes fej hagyma apróra vágva
1 mk. édes pirospaprika
1-1,5 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj
kb. 2 l víz
A hajdinát a hideg vízben feltesszük főni. Amikor forr, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a feldarabolt zöldséget, és a centiméteres kockákra vágott burgonyát. Megsózzuk, és fedő alatt, takarékon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (a hajdina hamar fő!). Levesszük a tűzről, megvárjuk, amíg kissé kihűl, hozzáadjuk az olajat, a pirospaprikát, és elkeverjük az étellel.
Tipp: mivel laktató levesről van szó, utána második fogásnak pl. durumdarával, mézzel és fahéjjal készült tejbegríz, vagy valamilyen más natúrédesség, esetleg sütemény illik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése