Oldalak

2009. október 21., szerda

Kukoricás quinoa


Én személy szerint nagyon szeretem a quinoat (ejtsd: 'kinva'), melyet az inkák az egyik legfontosabb gabonaként tartottak számon.
Ebben a köretben remekül passzolt hozzá a kukorica, a paprika és a citromlé selymesen savanykás íze. Önálló vacsoraként is el tudom képzelni egy jó kis salátával.
Ja, és nem mellesleg nagyon magas a fehérjetartalma, mely szinte a húséval vetekszik, így igen fontos gabonaféle a vegán gyermekek étkezésében is! Ennek ellenére ezt a kombinációt most inkább a felnőttek fogyasztották szívesebben.:-)

Egyéb qunioaval készült receptjeim:


Kukoricás quinoa
Hozzávalók (6-8 főre köretként):
950 ml zöldségleves alaplé
350 g quinoa, alaposan megmosva finom lyukú szűrőn át
150 g felaprított paprika
250 g kukorica (fagyasztott, vagy friss)
2-3 gerezd fokhagyma, összepréselve
100 g vöröshagyma, finomra aprítva
15 g petrezselyemzöld, frissen aprítva
60 ml citromlé
só, bors ízlés szerint
olívaolaj (elhagyható)

Öntsük a zöldség alaplevet egy lábasba, tegyük bele a quinoat és forraljuk fel. Alacsony tűzön főzzük 10-12 percig, vagy amíg kellően megpuhul. Öntsük le róla a felesleges vizet, tegyük át egy tálba, és keverjük át egy villával.
Közben egy serpenyőben két evőkanál vízben pirítsuk a paprikát 2-3 percig, vagy amíg elkezd megpuhulni. Adjuk hozzá a kukoricát és a fokhagymát, majd újabb 3 percig pároljuk. Tegyük bele a hagymát is még két percre.
A főtt quinoat keverjük össze az összes hozzávalóval. Ízesítsük sóval-borssal, és meglocsolhatjuk egy leheletnyi olívaolajjal. Tálaljuk melegen, vagy szobahőmérsékleten.

Tipp:
- a színek jegyében tálalhatjuk párolt, vagy sült zöld színű zöldségekkel, mint pl. a kelbimbó, brokkoli, zöldbab, vagy spárga.

Forrás: The vegan table

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése