Oldalak

2009. október 20., kedd

Diós gombafasírt egybesütve, citromborsos tepsis burgonyával

Következzék akkor a születésnapi ebéd főfogása, a diós gombafasírt és a sokfűszeres tepsis krumpli.
Az 1 évesek a gombás főételből nem kaptak, mert a gomba nehezen emészthető fehérjetartalma miatt inkább csak 3 éves kortól javasolt a fogyasztása (ugyanakkor be kell vallanom, hogy bármennyire is műveltem magam, ez az infó valahogy elsiklott nálam a Nagy hozzátáplálásánál és már kb. 1,5-2 éves korától ette, elég jóízűen...:).
A fasírt állagával nem teljesen voltam elégedett, mert viszonylag puhára sikeredett és elég nehezen volt vágható langyosabb állapotában is. Az ok azt hiszem az volt, hogy eltúloztam némiképp a gomba mennyiségét a megadotthoz képest... Az íze viszont finom volt, annak ellenére, hogy a húsevők és a gyerekek csak közepesre osztályozták...
A krumplinál pedig annyit vétettem, hogy először főztem citromborssal, és kicsit túlfűszereztem vele az ételt... Az összhatás viszont itt is jó volt, csak a gyerekeknek lett túl fűszeres.

Diós ünnepi sültet készítettem már korábban is, Karácsonyra, a recept hozzá ITT található!


Diós gombafasírt egybesütve
Hozzávalók (10-12 szelethez, ami igen tetemes mennyiség, tekintve, hogy erősen laktató!):
700 g barna champignon gomba
30 g petrezselyemzöld
2 ek. olívaolaj
2 nagy vöröshagyma, felaprítva
3 nagyobb gerezd fokhagyma, összepréselve
170-220 g kenyérmorzsa
45 g tahin (azaz szezámkrém, amiből én a világosat jobban szeretem, mert kevésbé keserű)
2 ek. hoisin szósz (én ezt kihagytam)
85 g pirított, felaprított dió
3 ek. tamari szójaszósz (én sima világos szójaszószt használtam, az kevésbé sós ízű, mint a sötét)
1 tk. szárított oregánó
1/2 tk. szárított zsálya
 só, bors ízlés szerint

A gombát megtisztítjuk, majd konyhai aprítógépben felaprítjuk a petrezselyemzölddel együtt.
Egy serpenyőben közepes tűzön felmelegítünk egy evőkanál olajat, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, majd 5-6 percig együtt pároljuk. A hagymás keveréket egy nagy tálba tesszük és hozzáadjuk a felaprított petrezselymes gombát, a kenyérmorzsát, a szószokat, fűszereket, a diót, sózzuk-borsozzuk.
A kész masszát beletesszük egy kisebb őzgerincformába (13 x 23 x 5 cm-es) és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Tipp: az egybesült fasírt helyett készíthetünk kis fasírtokat is. Ha ezt választjuk, a masszát sütés előtt tegyük kb. fél órára a hűtőbe, majd a kezünkkel formázzunk kis fasírtokat. A maradék egy evőkanál olajat melegítsük fel egy serpenyőben és süssük meg benne a fasírtok mindkét oldalát.


Citromborsos - sokfűszeres tepsis burgonya
Hozzávalók (4-6 főre - én dupla adagban készítettem 6 főre és elfogyott:-):
1 kg burgonya
2 ek. olívaolaj
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. szárított petrezselyemzöld (nálam friss)
1/2 tk. fokhagymapor
1/2 tk. citrombors (ez citromhéjjal kevert őrölt bors, nagyon finom illata van, én Horváth Rozi félét vettem CBA-ban)
1/4 tk. csilipor (elhagyható)
1/4 tk. só

A krumplit meghámozzuk és hasábokra vágjuk. A fűszereket az olajjal elkeverjük, majd a kurmplit pl. egy nagyobb méretű fagyasztó zacskóba tesszük, ráöntjük a fűszeres olajat és jól összerázzuk. Kiborítjuk egy tepsire és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, közben kétszer megforgatva a hasábokat a tepsiben.

Források: The vegan table

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése