Oldalak

2010. június 28., hétfő

"Gourmet vegetáriánus" főzőtanfolyamon jártam


Még tavasszal meghívást kaptam az Ízek és érzések Magazin egyik főzőtanfolyamára. A sokféle témakör közül nekem az 'Ínyenc-gourmet vegetáriánus' alkalomra esett a választásom, mert úgy gondoltam, talán mostanra már valóban haladó vegetáriánusnak mondhatom magam (mivel a tanfolyam baharangozója többek közt így szólt: "A tanfolyam szól mindazoknak, akik már gyakorló vegetáriánusok, és egy kis inspirációra vágynak"...), aki nagyon szeret vendégül látni, és így mindig keresi az újabb és újabb, izgalmas megoldásokat.:-) Mert hát azért valljuk be, a vegán konyha az átlagember részére tényleg okozhat némi fejtörést, főleg ha vendéglátásról van szó!

A főzésre a Miele csodaszép, sokunk számára szinte utópisztikusan szuper konyhai gépekkel felszerelt bemutatótermében került sor (na, meg is ígérte a Férjem, hogy ha nyerünk a lottón, akkor mindenképpen ilyeneket vesz nekem! - a bökkenő csak az, hogy amúgy nem lottózunk...:-))). A résztvevőket kávé, vagy cappuccino és a már gyönyörűen megterített asztal várta. (én is ilyen konyhát akarooook!:-) Meg sok ilyen orchideát!!:-)
Meglepő volt számomra, hogy csupán ketten voltunk vegetáriánusok a csapatból, a többiek a szimpatizánsok táborát erősítették.:-) 


A tanfolyamot Mezei Elmira holisztikus táplálkozási tanácsadó tartotta, akitől sikerült újabb hasznos infókat begyűjtenem az egészséges táplálkozást illetően. Ezek közül néhányat Veletek is megosztanék, mivel így legalább nem vesznek el a semmibe a papírkákra felírt jegyzeteim sem.:-)


A főzés során igen sok szó esett pl. az édesítés témaköréről. Elmira elmondta, hogy ő már évek óta nyírfacukorral és stiviával édesít. A desszert elkészítésénél mi is nyírfacukrot használtunk. A nyírfacukor (vagy xilitol) mostanában kezdett bekúszni talán jobban a köztudatba, már én is beszereztem belőle, csak még nem kezdtem használni. (na, de majd mostantól!:-)
Fittanyuka blogján egy elég részletes és érdekes leírást olvashattok róla! Ízre jóval kevésbé édesít szerintem, mint a hagyományos (nád)cukrok, viszont ez is megszokás kérdése! És hát jóval egészségesebb! Mert hogy megtudtam, a nádcukor félék közül pl. a legjobb csak a nyers nádcukrot használni! A legtöbb helyen már a finomítottak kaphatóak. A finomított világos színű, a nyers pedig egészen sötét, jellegzetes szagú, kicsit "nedves" érzetű.
Nem javasolt hosszú távon csak mézet használni édesítésre, mert nagyon sokszor pl. egyes méhészetekben cukorral etetik a méheket, hogy édesebb mézet készítsenek! Ezen kívül a méz tartósan túl tömény, nehezen lebontható édesítő a szervezet számára.
Elmira azt javasolja, a legjobb a különféle természetes édesítőket (nyírfacukor, stivia, agave szirup, malátaszirupok, mint a rizs-, árpaszirup, juharszirup, méz) felváltva használni és a legutoljára, csak időnként kerüljön a képbe a nyers nádcukor!

A főételhez gombát készítettünk, így megtudtam, hogy a gombát csak lemosni szabad, meghámozni sosem, mert akkor értékes tápanyagok vesznek el belőle! (ez nekem új volt, na!:-) Az erőteljesebb szennyeződést, földet, sarat, max. ecsettel lekapargathatjuk róla.

Az olajos magvak pirítása sokkal jobban kihozza azok ízanyagát.

Sózáshoz (ha már sózunk) használjunk Himalája-sót, mert közel 80-féle nyomelemet tartalmaz, így a tengeri sónál sokkal értékesebb! Nálam ez is kimaradt eddig a repertoárból...

A kókuszzsírból, mely igen könnyen emészthető és kiválóan kiadja az ételek intenzív ízét, létezik szűrt és szűretlen verzió. A szűretlen tartalmaz kókuszdarabokat.
Ezúton is köszönöm Elmirának, hogy azért használtunk kókuszzsírt, hogy a kedvemért vegán maradhasson a desszertünk!:-)

A tanfolyamon bio zöldség és gyümölcs, illetve jó minőségű egyéb alapanyagokkal dolgoztunk!

És hát következzék akkor a menü!
Sült ratatouille grillezett gomolyával
Aszalt paradicsomos, házi pestós töltelékkel töltött gomba
Vegyes napsugár tál (vegyes zöldsaláta avokádómártógatóssal)
Vaníliás-cseresznyés-meggyes rétes

A tanfolyam csúcspontját számomra mindenképpen a házi pestós aszalt paradicsommal töltött gombafejek jelentették! Hú, az valóban isteni ínyenc fogás volt, még most is érzem a számban az ízét!:-)


A Napsugár-saláta elnevezés egy vegyes zöldsaláta tálat takart, melynek a tetejére napsugár formában kerültek elrendezésre a zöldségek, középre chilis avokádókrém (guacamole) került mártogatósnak.


A rétest teljesen naturisztikusan töltöttük, a gyönyörű gyümölcsön kívül mindössze némi nyírfacukor, fahéj és őrölt vanília került bele, a nedvesség felszívására őrölt mandulát használtunk (a búzadara, vagy zsemlemorzsa helyett).

Miután jóízűen elfogyasztottuk az ebédet, a megmaradt ételekből kis dobozokba csomagolva haza is vihettünk kóstolót ( a kislányom rendkívül jóízűen, pillanatok alatt fogyasztotta el a rétest :-)

Akinek felkeltette az érdeklődését, a magazin szervezésében a nyár során még az alábbi két tanfolyamra lehet jelentkezni, az egészséges táplálkozás jegyében:
Július 14. Főzzünk gyerekeknek!
Július 24. Magabiztos vendégvárás

Köszönöm ezúton még egyszer Zsupos Ildikó főszerkesztőnek, hogy meginvitált erre a kellemes délelőttre!

Egy korábbi tanfolyamról olvashattok beszámolót Timi konyhájában is!

2010. június 25., péntek

Vegán torták versenye HATÁRIDŐ!!



Ugye nem felejtettétek el, hogy most hétvégén van a tortapályázat határideje?:)
Eredetileg június 25./péntekre hirdettem meg a leadási határidőt, de kitolnám vasárnapig, azaz június 27-ig, hátha még eszébe jutna valakinek valami finom tortát sütni a hétvégén!:-)
Tudjátok, lehet málnás-barackos-epres-meggyes-csokis-krémes-tejszínhabos-marcipános stbstb. bármilyen, csak VEGÁN legyen! ÉS lehetnek már régebben elkészített és blogon már mejelent receptek is!

Tortára fel!:-)

2010. június 21., hétfő

Babos-kukoricás vegafasírt snidlinges paradicsommal


A 'Good Food' Magazinról már nagyon sok jót hallottam. Pl. Sajtkukac, Ízbolygó és Latsia gyakran szoktak belőle káprázatosabbnál káprázatosabb ételeket és sütiket készíteni. Aztán az ára mégis (2.200 Ft a havilap:-( mindig visszatartott az újságosnál attól, hogy megvegyem (jó-jó, tudom, hogy van online recepgyűjteménye is, de én még mindig olyan konzervatív vagyok, hogy szeretem nagyon a nyomtatott sajtót!:-).
Néhány napja beszabadultam a belvárosba, megláttam a Good Food nyári vegetáriánus különkiadását és hát nem bírtam ellenállni...:-)) Juj, és milyen szuper kis receptgyűjteményem lett megint!:-) Csupa könnyen elkészíthető, de a legtöbbször fantáziadús, finom étel, kiváló, gyakran világhírű séfek ötletei alapján.
Aki további jó kis vega tippeket szeretne tőlük, az talál náluk pl. vega partirecepteket, vega grill receptgyűjteményt, és nem utolsó sorban külön vegán recepteket is.

Ez volt az első recept, amit kipróbáltam, és olyannyira jól sikerült, hogy a Kicsi kereken 6(!) db-ot bevágott belőle!:-) Na, a Nagy az alig akart enni belőle, de hát ő kb. 1 éve a tésztán, húson, kenyéren és édességen kívül gyakorlatilag nem sok mást hajlandó megenni....:-(((
Az eredeti recept tojással, sajttal írta, de én azt kihagytam, plusz panírozni is kellett volna a fasírtokat, de én csak szimplán kenyérmorzsába forgattam. Így egy kicsit száraz lett kívül, de azt annyira mégsem éreztük, mert mi snidlinges paradicsommal, a gyerekek bio ketchuppal ették. Illett volna bele még erősebb fűszerezés is, pl. petrezselyemzöldet min. elbírt volna egy jó adaggal. Belül finom krémes lett a bennelévő krumpli miatt.
Nagy előnye még, hogy nem olajban sült, hanem sütőben, tepsiben!

TIPP: bab (hüvelyes) + kukorica (gabona) = TELJES ÉRTÉKŰ FEHÉRJE, így ideális vegán gyerekek számára (is)!

Korábbi vegafasírtok, vega feltétek itt a blogon:

Babos-kukoricás vegafasírt snidlinges paradicsommal
Hozzávalók (4 főre - kb. 20 db 3 cm átmérőjű kis fasírt lett belőle):
400 g burgonya, kis kockákra vágva
100 g főtt, lecsöpögtetett konzerv bab (vagy lehet persze frissen főzött is)
200 g főtt kukorica
1/2 cs. újhagyma
1 ek. lenmagliszt + 3 ek. víz (a tojás helyettesítésére)
50 g vegán kenyérmorzsa
2 tk. olívaolaj
1 ek. teljes kiőrlésű liszt
4 db érett paradicsom, felaprítva
snidling
só, bors ízlés szerint

Tegyük fel főni a krumplit kb. 10 percre, amíg megpuhul, majd még melegen törjük át. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A babot nyomkodjuk szét kicsit villával, és keverjük el az összetört krumplival, a kukoricával, az újhagymával, a lenmagos keverékkel. Sózzuk-borsozzuk. A kenyérmorzsát keverjük össze az olajjal. Kézzel formázzunk kisebb, vagy nagyobb fasírtokat a masszából, hempergessük meg a kenyérmorzsában, majd helyezzük papírral kibélelt, vagy kiolajozott tepsire őket.
Aki szeretné bepanírozni a fasírtokat, használhat tojásmentes panírt hozzá.
A panírozás utáni állapotában le is fagyaszthatók!
Süssük 15 percig, majd még 2-3 percig grillezzük, amíg megbarnul a teteje.
A paradicsomot felaprítjuk és snidlinggel, vagy újhagymával, sóval-borssal, olívaolajjal ízesítjük.

2010. június 17., csütörtök

WWW.VEGAGYEREK.HU lettünk!:-)


Egy hónap múlva 3. éves szülinapját ünnepli már a blogunk, ezért úgy gondoltam, megajándékozom magunkat és természetesen Benneteket is egy új, könnyebben, rövidebben használható blogelérhetőséggel, azaz 'domainnel'.:-)
Immáron http://www.vegagyerek.hu/ címen vagyunk elérhetőek neten (a korábbi http://www.vegagyerek.blogspot.com/ cím helyett)!
Megkérlek Benneteket, hogy a könnyebb technikai átállás miatt, tegyétek meg a következőket:
- aki feliratkozott RSS-értesítésre, az kérem állítsa át az RSS-t az új címre mind a bejegyzések, mind a hozzászólások tekintetében (fel tudtok iratkozni az RSS-re a blog címlapján is a bal oldalsávban található ikon segítségével - 'Értesítés bejegyzésről' menüpont alatt);
- aki felsorolta a Vegagyerek blogot valamelyik linkajánlójában (blogon, vagy honlapon egyaránt), vagy pl. a blogspotos blogoknál a 'Rendszeresen olvasott blogok' között, az kérem, ott is állítsa be az új címet!

A teljes regisztrációs folyamat lebonyolításához hatalmas segítséget nyújtottak számomra Wise Lady remek bejegyzései, akinek a blogolást segítő blogját szinte "kötelező" olvasmányként ajánlom minden kedves, hozzám hasonlóan informatikai analfabétaként induló bloggerkollégának!:-)
Ha szeretnétek Ti is saját domaint a blogotokhoz, olvassátok el az idetartozó bejegyzéseit, hogyan is kell ezt lebonyolítani!;-)

Köszönjük!:-)


2010. június 14., hétfő

Nyári vegán szülinapi menü

Tegnap ünnepeltük nálunk anyukám 60. születésnapját, és ez alkalomból én főztem a menüt (némi húsosat tesóm hozott magukkal:-). Anyukám makrobiotikus vega évek óta (mostanság fokozódó nyers ételes érdeklődéssel:-), így nagyon örültem neki, hogy végre kételyek nélkül főzhettem vegásat, mondván az ünnepelt javára kell tenni!:-))
Nagyon meleg volt, így igyekeztem szinte teljesen hideg, vagy langyos ételeket összeválogatni. És hát hiába a sok vegás szakácskönyv, ilyenkor mindig a blogtársak receptjeinél lyukadok ki...:-))) Most is ez történt, úgyhogy íme egy kis összefoglaló, mi készült:

Leves
Dolce Vita hideg gazpachoja, ami isteni finom lett, mindenkinek ajánlom!
 Mondjuk az azért hozzátartozik, hogy elég vicces volt, ahogy a négy gyerek (húgomék kettő+mi kettő gyerekünk:-), farkaséhesen leültek az asztalhoz, majd az első falat után mind felálltak, kivéve 1,5 éves szinte vegán lánykánkat, aki viszont lelkesen kanalazta.:-)


Főétel
                                 

Tabuleh - hideg bulgursaláta
Vegán tzatziki  - Katától

Hát, ez a kesudiósült tényleg nagggyon finom! Olyannyira, hogy térültem-fordultam a tálalás közben, és már csak a sarka maradt, mire észbe kaptam!:-) Húsevő és vega, mindenki nagyon odavolt érte! Legközelebb dupla adagban kéne készíteni... (a gyerekek "persze" nem ezt ették, illetve Lánykánk megkóstolta, de mivel kissé ropogósra sült, elég nehezen rágcsálta meg, ezért inkább gyorsan  feladta...). Mostanság készítette Benzsi is a vegán vacsoracsata keretében.
Jól illett a sülthöz a tabuleh, és a vegán tzatziki szintén hibátlan volt!:-)


 Desszert

Hááát, a desszert igen erőteljesen megosztotta a közönséget....:-)
Rendkívül dekoratív volt, azt mindenki elismerte! A jelentős mennyiségű tofu miatt viszont azt gondolom, az igen erőteljes reformétkezésű közönség tortája ez...:-) Hiszen ízesítés ide, vagy oda, a szójaíz, csak szójaíz marad, és ezt például én sem túlzottan kedvelem... Bár itt kivételesen még a lehetőségekhez képest tompult is.:-)
A krém cukormennyiségét dupláztam és így nagyjából elég édes volt (nekünk, bár azt hozzá kell tegyem, mi nem eszünk túl édesen.:-).
Óriási felfedezés volt viszont számomra, hogy jelentősebb mennyiségű citromlé hozzáadásával milyen jelentősen csökkenthető a szójaíz! Köszi, Emi!:-)
Summa-summarum, az ünnepeltnek, anyukámnak kifejezetten ízlett (ő a makrobiotika miatt elég sok szójásat eszik), nekem közepesen jött be (de ismétlem, én a szója utóízzel is hadilábon állok:-), a gyerekek, pasik az első falat után félretették...:-(
Emi készített korábban egy citromos tofutortát is, most azt gondolom, a citrom íz valahogy jobban illik ehhez az ízvilághoz, egy minitortával lehet, hogy teszek még majd egy próbát abból is.:-)


                                    

2010. június 3., csütörtök

VEGÁN TORTÁK versenye!!!!


Az ötlet onnan ered, hogy a családunkban a nyár a születésnapok tömegét is jelenti egyben...
Ilyenkor általában minden alkalommal készítek tortát, még ha nem is mi vagyunk az ünnepeltek, hiszen tojás-és tejmentes verzió többnyire ritkábban található meg vendégségben.:-)
Hamarosan ünnepeljük ugyancsak vegán anyukám 60. születésnapját is, így az elmúlt hetekben elmélyülten tanulmányoztam az újabb vegán torta lehetőségeket.:-)
Így jutott eszembe, hogy indulhatna egy 'verseny', amire tej- és tojásmentes tortákkal lehetne pályázni! Már csak azért is, hogy megmutassuk, milyen dekoratív és ízletes lehetőségek vannak az állati eredetű összetevők nélküli sütés terén is!:-)

A játékszabályok:
- a torták nem tartalmazhatnak állati eredetű összetevőket: tej-, tejtermék- és tojásmentesek legyenek! Ugyanakkor nyers torták is jöhetnek!;-)
- lehetnek szezonális, illetve azon kívüli lehetőségek is: pl. fagyitorta, gyümölcstorta, krémes torták, pudingos torták, marcipános torták stbstbsb....
- pályázni bárki pályázhat!:-) Azok is, akik nem rendelkeznek saját bloggal! Ilyen esetben küldjétek el nekem nyugodtan az elkészített torta fotóját és receptjét, amit aztán közzéteszek majd itt a blogon!
- pályázni lehet már korábban elkészített, illetve esetleg saját blogon már korábban megjelent tortákkal is, ebben az esetben a megjelenés linkjét küldjétek el nekem!
- beküldendő a tortáról egy "egész alakos":-) fotó + külön egy tortaszeletről készített fotó, és természetesen a recept maga! Előny, ha minél szebben-ízlésesen díszített, dekoratív tortát sikerül készíteni!;-)
- Zsürizés: az olvasók által fog történni! Komment formájában lehet majd szavazni az összesítő bejegyzés végén!
- Eredményhirdetés: július 2. (péntek)

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2010. június 25. (péntek)!

NYEREMÉNY
az első helyezett választhat majd az alábbi két ajándék-lehetőség közül:
1. a Napfényes Alapítvány 'Sütemények' c. könyve,
VAGY
2. egy azonos értékű kis ajándékcsomag, vegán sütéshez való néhány  alapanyaggal.:-)

Sütésre fel, írjatok, küldjetek minél többen, minél több és szebb vegán tortát!:-)

2010. június 1., kedd

Sült bab paradicsommal

Egy rendkívül egyszerű, '10 perc alatt összedobom-és betolom a sütőbe' ebéd!:-) Na jó, egy kicsit azért csaltam némi konzervvel, de akinek belefér az időbe, nyugodtan készítse, ahogy lent leírtam.:-) Nagyon-nagyon finom, olyan igazi rusztikus étel! A Kicsi az elkészítésnél is lelkesen segédkezett, az evésnél meg aztán főleg!:-)

Tipp: együnk hozzá teljes kiőrlésű kenyeret, így a bab (hüvelyes) + kenyér (gabona) együtt teljes értékű fehérjét ad! Nagyon jól passzolhat hozzá pl. a rozmaringos focaccia is szerintem. Ha azonban teszünk bele gabonatartalmú vegakolbászt, akkor már azzal teljes értékű vegán étel, kenyér nélkül is.


Sült bab paradicsommal
Hozzávalók (4 főre):
400 g vesebab, éjszakára beáztatva (én konzerv fehérbabot használtam)
500 g hámozott, összevágott paradicsom (ühümühüm, most még ez is konzerv)
1-2 szál vegakolbász (én most füstölt csicseriset használtam)
2 gerezd fokhagyma
2 ek. finomra összevágott zöldfűszerkeverék (bazsalikom, oregánó, kakukkfű)
6 ek. olívaolaj
só, bors

A babot egy óra alatt sós vízben megfőzzük. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A babot sütőformába tesszük, és elkeverjük sz összes többi hozzávalóval. Egy órán át sütjük, forrón tálaljuk.