Oldalak

2013. március 21., csütörtök

Olaszos köleslepény medvehagymás - zöldborsó pürével


Az Ízek és Érzések Magazinnak már a kezdetek óta hűséges előfizetője vagyok, és alig várom már mindig, amikor megjelenik!:-) Vannak nagyon jól, és néha kevésbé jól sikerült számaik. Ez a mostani, a 2013. március - áprilisi szám mindenképpen a jobbak közé tartozik, sok vegán, vagy könnyen vegánosítható recepttel. Illetve benne van a vegán lekváros linzer, kókuszkocka és somlói galuska receptje is!;-)
Az elsőre kiválasztott recept nagyon izgalmasan hangzott a neve alapján és olyan lett a végleges ízvilága is! Másnap még finomabb volt!:-)
Zöldborsó (hüvelyes) + köles (gabona) = teljes értékű fehérje!


Medvehagymából készítettem korábban már:
- medvehagymás pástétom
- medvehagyma krémleves

Olaszos köleslepény medvehagymás zöldborsópürével
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók (4 főre, illetve nekünk rengeteg lett, még fagyasztottam is le belőle):
250 g köles
1 mk. só
50 g vöröshagyma, felaprítva
2 ek. olívaolaj
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
50 g paradicsompüré
50 g zellergumó, finomra reszelve
150 g sárgarépa, finomra reszelve
kb. 100 ml víz
1 tk. száírtott bazsalikom
1 tk. szárított oregánó
400 g fagyasztott zöldborsó
1 mk. só
1 csokor medvehagyma, finomra aprítva

A kölest jól megmossuk és kb. háromszoros mennyiségű sós vízben megfőzzük, nem túl lucskosra, inkább száraz legyen. Míg a köles fő, a vöröshagymát egy kevés olajon megpároljuk, a fokhagymát, a paradicsompürét, a lereszelt zellert és a sárgarépát hozzáadjuk. Egy kevés vízzel felengedjük, a bazsalikommal és az oregánóval fűszerezzük, majd a kölessel összekeverjük. A masszát a zsiradékkal kikent kisebb tepsibe öntjük, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje szépen pirulni kezd. Közben a zöldborsót egy kevés sós vízben megpároljuk, botmixerrel pürésítjük, és az apróra vágott medvehagymával összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A megsült lepényt felszeleteljük, és a zöldborsópürét a szeletek tetejére halmozzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése