2008. március 25., kedd

Medvehagyma-felvonás I.: medvehagyma -pástétom


Hát, igen, hozzánk is beköszöntött a medvehagyma...:-) Bevallom, ezidáig én nem is hallottam erről a növénykéről, csak idén először, a többi kedves bloggertárs receptjeit olvasgatva. Aztán kapóra jött, hogy az egyik bio házhozszállítónál újdonságként jelent meg a medvehagyma, így be is rendeltem belőle egy csomaggal (490 Ft volt egy hatalmas csokor).
A medvehagyma értékeiről én most nem írogatnék nagyon, megtette előttem Ízbolygó és Fűszeres Eszter is beható részletességgel, úgyhogy őket mindenképp ajánlanám a téma iránt érdeklődőknek!:-)
Az első próbálkozás egy pástétom volt, melynek receptjét a Kismama Magazin márciusi számában találtam, és egy névnapi ebéd előételeként szolgáltam fel frissen sült és pirított házikenyérrel. Nagy sikert aratott, mert a résztvevők közül mindenki éltében először kóstolta, látta!:-) Slusszpoén volt, hogy ugyanarra az ebédre egyik sógorom (aki kertészmérnök), egy szép adag cserépbe ültetett medvehagymával érkezett, mint ajándék!!:-))) Jobban nem is tudtak volna időzíteni!:-) Náluk a kertben nő, abból vett ki néhány hagymát. Ma pedig kiültettük a mi kertünkbe a cserépből, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle!

A pástétomot pirítóssal és gabonakolbásszal Babóca is rendkívül lelkesen falatozta!:-)

Íme néhány további medvehagyma-recept a kedves bloggertársaktól (és még sok egyéb recept a medvehagymát a keresőbe írva!):

Medvehagyma - leves / Veránál
Zöldségfasírt medvehagymás krumplival / Katánál
Kendermagos-medvehagymás tönkölypogácsa
Medvehagyma-saláta
Medvehagymás burgonyapüré / mind a 3 recept Govindánál
Medvehagymás sült ricotta / Rossa Melanál
Csicseriborsó medvehagymával / Mézesmadzagnál

És íme egy Rossa Mela által készített további összefoglaló a blogos medvehagyma-linkekről!

2009. márciusában, azaz az ültetés után 1 évvel pedig ilyen lett a cserepes medvehagyma a kertben:-)

Medvehagyma-pástétom
10 hónapos kortól
Hozzávalók (kb. 50 dkg pástétomhoz - ami nagyon sok!):
25 dkg hántolt napraforgómag
1 csokor medvehagymalevél
1 bio citrom leve
1,5 dl víz
4-5 ek. olívaolaj

Aprítógéppel, vagy darálóval őröljük egészen finomra a napraforgómagot. A megmosott, lecsepegtetett medvehagymaleveleket vágjuk csíkokra. Melegítsünk meg egy lábasban 2 ek. olívaolajat, dobjuk rá a medvehagymát, és kevergessük, amíg meg nem fonnyad. Ha már kissé kihűlt, tegyük aprítógépbe és pépesítsük, aztán keverjük hozzá a darált napraforgóhoz. Locsoljuk meg citromlével, öntsük hozzá a maradék 3 ek. olajat, és annyi vizet (kb. 1,5 decit), hogy kenhető állagú krémet kapjunk. Hűtőben, fedett edényben legalább 1 hétig eláll!

További tippek:

- a medvehagymát tehetjük még salátába

- szórhatjuk túrókrémes kenyérre

- keverhetjük levesbe, körözöttbe, sajtkrémbe;

- 10 hónapos kortól adható pl. zöldségpürébe turmixolva is;

- mivel csak márciusban kapható, érdemes nagyobb mennyiséget venni, és vékony csíkokra felaprítva, vagy megpárolva lefagyasztani!

Megjegyzés: bevallom, én nagyon siettem a pástétom készítésekor, ezért igen felületesen olvastam a receptet, így se víz, se plusz olaj nem került bele, de így is nagyon finom lett!:-) A plusz olajjal amúgy is érdemes óvatosan bánni, kóstolgatni közben, mert a napraforgó elég olajos, így nehogy túlzottan megterhelje a mi, vagy a baba gyomrát!

5 megjegyzés:

  1. Megcsináltam, valami isteni finom! A gyerekek is imádták.
    Én olyan szerencsés vagyok, hogy a Mecsekben rengeteg medvehagymát találhatok. Itthon is ültettünk idén, én is kiváncsi vagyok, tetszik-e neki a helyzet.

    VálaszTörlés
  2. Larousse!
    Nagyon örülök, hogy nálatok is bejött a pástétom, így akkor már többszörösen tesztelve!:-)

    VálaszTörlés
  3. SZia! Köszönöm a receptet, megcsináltam ma, tényleg finom! :-)
    (két év után ez a mostani volt az első hónap, hogy nem vettem meg a Kismamát, úgyhogy örülök, hogy beírtad ide ezt a receptet :-)

    VálaszTörlés
  4. Lívi!
    Örülök, hogy nálatok is bejött a pástétom!:-)

    VálaszTörlés
  5. A medvehagyma levelet egészben fagyasztom, mert intenzívebb az íze így felolvasztás után. A recept szuper!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...