Oldalak

2014. március 3., hétfő

Brokkolis - vörös káposztás (rizs) spagetti


Ez az étel a téli időszakban nagyon jól feltölt sok vitaminnal a szezonális brokkoli és a vörös káposzta segítségével. A recept ajánlása szerint akár hidegen is fogyaszthatod a kész ételt tésztasalátaként, így a munkahelyedre is vihetsz belőle (bár én a tésztát bevallom többnyire frissen szeretem, de Neked hátha így is bejön!;)
És ha rizstésztával készíted, gluténmentes is lesz!

Brokkolis - vörös káposztás spagetti
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók (2 főre):
250 g teljes kiőrlésű spagetti (vagy rizstészta a gluténmentes verzióhoz)
160 g sárgarépa, kis kockákra vágva
70 g lila hagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma
150 g brokkoli, rózsákra szedve
60 g piros kaliforniai paprika, felaprítva
80 g olajban eltett aszalt paradicsom lecsepegtetve (kénezetlen!), vagy friss paradicsom, felaprítva
70 g lila káposzta, vékony csíkokra vágva
2 ek. olívaolaj
1/2 tk. aprított oregánó
1 késhegynyi aprított kakukkfű
1 késhegynyi kurkuma
1 tk. paradicsompüré
1 ek. fehér mandulakrém (vagy pl. házi kesukrém)
70 ml szénsavmentes ásványvíz
őrölt fekete bors
1 ek. aprított bazsalikom

Főzzük meg a tésztát enyhén sós vízben.
A felforrósított olajon pirítsuk a hagymát kb. 2 percig. Adjuk hozzá a répát, a fokhagymát, a káposztát, a paprikát és a brokkolit, és közepes tűzön pirítsuk még kb. 4 percig. Tegyük bele az oregánót, a kakukkfüvet és a kurkumát.
Az aszalt paradicsomot keverjük össze a mandulakrémmel, a paradicsompürével és az ásványvízzel, majd öntsük a zöldségekre. Sózzuk-borsozzuk, és keverjük el a szószt a tésztával, majd az aprított bazsalikommal díszítsük.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

6 megjegyzés:

  1. Kedves Siccike!

    Szoptatós anyukának mit ajánlasz a puffasztó ételek helyett? Káposzta, brokkoli pont húzós. Borsó is csak kis mennyiségben jó, akárcsak a csicseri. A vöröslencse nem okoz panaszokat és a bab sem, úgy vettem észre. Karfiolt, brokkolit, káposztát még nem mertem tesztelni. Vagy csináljam azt, ami a babnál is bevált: Első vizet 1-2 perc forralás után leöntöm, új vízzel teszem fel, amibe félidőben teszek egy kis szódabikarbonát. Illetve úgy tudom, a brokkolinak inkább a szár része okozhat gondot, tehát talán a rózsája nem.
    Üdv,
    Betti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mennyi idős a baba, nagyon pici még? Amúgy igen, a szódabikarbónás verziót javasoltam volna én is!

      Törlés
  2. 3 és fél hónapos a kicsi. Köszi!

    VálaszTörlés
  3. En soha nem kerultem ezeket - a LLL oldalan is azt irja lehet enni. Kiveve, ha a babad rosszul reagal valamelyikre.

    VálaszTörlés
  4. Én aprítógépben szeleteltem fel együtt a zöldségeket, nagyon harmónikus íze lett! A gyerekek is kétszer merítettek!

    VálaszTörlés