2014. január 24., péntek

Kesudiókrém 'eská':)

Erre a projektre nagyon sokáig készültem lélekben...:) Sok-sok bejegyzést elolvastam a neten, ahol sok-sok leégett aprító és mixergépről számoltak be, akik otthon nekiálltak.:/ Meg sok-sok türelmet és időt írtak, mint legfőbb hozzávalók...:) Ezen tényezők miatt (is) tartott kb. egy évig, mire végre rászántam magam!:)))
Először a natúr mandulakrémet akartam kipróbálni, de miután legalább 5-6 alkalommal megvettem a hozzávaló mandulát, amit aztán a Férjem minden egyes alkalommal felevett, gondoltam próbát teszek a kesudióval...:DDD

A natúr magkrémek, mint pl. a fehér mandulakrém és a kesudiókrém (ez a kettő a kedvencem), a tavalyi Vegán Kihívásos ételek során kúszott be az életembe. Attila Hildmann, a német Vegán Kihívás szerzője, gyakorlatilag szinte minden receptben használja. Viszont mindkettő egy vagyonba kerül...:/
A mandulakrémből létezik kétféle, a hántolt fehér mandulából készülő fehér/ vagy világos (ez a tuti finom, isteni!), és a hántolatlan mandulából készülő sötét mandulakrém. Ez utóbbi lényegesen olcsóbb, mint a fehér, viszont a beledarált külső réteg miatt határozottan kesernyés ízű.
250 g mennyiségnyi krém most (2014. január) a sötétből kb. 2.000 - 2.500 Ft, a világos, vagy fehér pedig 3.500 - 4.100 Ft.
A kesudiókrém is nagyon finom, édeskés ízű, ebből 250 g/ kb. 2.500 Ft.
Ezek a mennyiségek (egy kb. 2,5 dl-es üvegben) sokáig kitarthatnak, de ha sokszor használjuk, vagy esszük, akkor nagyon gyorsan el tud fogyni!:)
A kesudiókrém egy háziasabb verzióját, ugyanekkora mennyiségre kihozhatjuk kb. 900-1.000 Ft-ból.
Jó, nem lesz olyan krémes, mint a bolti, de sokmindenhez ugyanúgy használhatjuk!
Lehet kenyérre kenni (olyan nutella-szerűen akár, itt a blogon találsz is hozzá ilyen receptet ITT), rá egy kis cukormentes szilvalekvár és hamm!:)
Lehet desszertekhez, vagy szószokhoz is felhasználni, vagy a reggeli gabonakásába egy evőkanállal a darált olajos mag helyett!
Vagy amikor éppen nagyon éhes valaki, uzsonnára egy-két teáskanállal magában!;)

Lent a receptben megosztom a készítéssel kapcsolatos tapasztalataimat.
Már ezekben próbáltam:
Csicserikrémes padlizsán - lasagne
Almás - fahéjas köleskása
Céklatorony avokádós kesukrémmel és karamellizált tofuval

Natúr kesudiókrém
(egy kb. 250 ml-es üveg feltöltéséhez)
Hozzávalók:
400 g kesudió

Elkészítés:
A natúr kesudiót beletesszük egy aprítógépbe, és elkezdjük felaprítani.
Ahhoz, hogy ne égjen le a gépünk, érdemes max. 2-3 percenként (vagy amikor érzed, hogy nagyon melegszik a gép oldala), 1-2 percre megállítani pihenni a gépet. Na ezért tart olyan irgalmatlan sok időbe a teljes folyamat, nálam kb. 1 óra volt...:/
Először ilyen morzsás állagú lesz:

Utána szorgalmasan tovább aprítunk, és közben pihentetünk, majd ahogy elkezd a melegedés hatására kiválni a magokból az olajtartalom, a morzsa elkezd összeállni:

És még mindig ne adjuk fel, mert egyszer csak a türelem meghozza a gyümölcsét, és krémesedni kezd a massza.:)

Az utolsó szakasz nehézségét nekem még az adta, hogy a krém egy idő után besűrűsödött a penge alá, és oda beragadt. Elég sokszor kellett fakanállal megkevergetnem.

Tárolás: az elkészült krémet NEM SZABAD HŰTŐBE TENNI, mert kondenzvíz termelődhet a tetején a lezárt üvegben és bepenészesedhet! Szobahőmérsékleten tartsuk lezárt üvegben!

Végső konklúzió: nem lett olyan krémes, selymes, mint a bolti, nekem az én gépemmel (Moulinex) maradt kicsi morzsás rész  a krémben.
Viszont, 2.500 Ft helyett, kb. 1.000 Ft-ból kijött egy kis üveg, amit ugyanúgy fel tudtam használni! És egy hét alatt el is fogyott...:p

1 megjegyzés:

  1. Mogyorókrémet készítettünk már hasonlóan. Annyit csaltunk, hogy előtte ledaráltuk diódarálóval kézzel, és a gépbe téve sokkal hamarabb elkészül, kevésbé gyűri meg.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...