2008. április 25., péntek

Hajdinaleves (vegán)

Hajdinából (más néven pl. pohánka vagy szerecsenbúza) szerény emlékeim szerint eddig nem igazán főztem semmit... Valahogy bennem volt egy egy elég ízetlen ízélmény abból a korszakból, amikor anyám a '80-as években első reformpróbálkozásai alkalmával többször készített hajdinát. Aztán mostanában többször feltűnt különféle receptekben, így vettem egy csomaggal. Ez a leves szerintem nagyon finom lett, de Babócának valahogy nem jött be. Noha a sok gabona miatt tartalmas levesről van szó, néhány répán, és a neki külön beletett tésztán kívül nem nagyon evett belőle. A hajdinaszemeket konkrétan egyenként kiköpködte belőle...:-(

Hajdinaleves
9-12 hós kortól adható a hajdina, kicsiknek akár turmixolható is a leves
Hozzávalók (4-5 főre;1 csésze = 2,5 dl):
1 csésze hajdina
1 nagyobb burgonya
1 szép szál sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 közepes fej hagyma apróra vágva
1 mk. édes pirospaprika
1-1,5 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj
kb. 2 l víz
A hajdinát a hideg vízben feltesszük főni. Amikor forr, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a feldarabolt zöldséget, és a centiméteres kockákra vágott burgonyát. Megsózzuk, és fedő alatt, takarékon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (a hajdina hamar fő!). Levesszük a tűzről, megvárjuk, amíg kissé kihűl, hozzáadjuk az olajat, a pirospaprikát, és elkeverjük az étellel.
Tipp: mivel laktató levesről van szó, utána második fogásnak pl. durumdarával, mézzel és fahéjjal készült tejbegríz, vagy valamilyen más natúrédesség, esetleg sütemény illik.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...