Oldalak

2011. január 24., hétfő

Diós Graham kenyér

Ez a kenyérke egy családi születésnap alkalmával készült a svédasztalra. Mostanság jóval kevesebbszer sütök itthon kenyeret, mint néhány évvel ezelőtt, de az ilyen sütések alkalmával mindig megállapítom, milyen isteni a házi kenyér!:-) Ez is nagyon finom lett!:-)
A vicces az volt, hogy idén újból megismétlődött, ami már tavaly is, hogy a vendégek a fehér kenyér helyett főként a barna kenyeret választották!;-)
Kétféle kencével kínáltuk, kukoricapástétom és kölesmajonézes tofupástétom (receptek hamarosan!). Mmmmmm, meg kell ismételni!:-)

Korábbi kenyér receptek itt a blogon:
- Napraforgós búzakenyér
- Gabonapelyhes tönkölykenyér
- Tönkölybagett házilag

Diós Graham kenyér
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Hozzávalók:
750 g graham liszt 
150 g durvára vágott, kicsit megpirított dió
2,5 tk. só
1 cs. bio szárított élesztő (pl. DM-ből)
1 ek. olívaolaj
450 ml langyos víz (na, ennél sokkal többet használtam! Nem mértem sajnos, de 7-8 dl volt szerintem, mire összeállt a tészta... Javaslom, próbálkozzunk!)

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd letakarva pihentetjük 15 percet langyos helyen (én ilyenkor 50 fokra melegített sütőbe teszem a tésztát). Ismét átgyúrjuk, liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk és langyos helyen megint 30-40 percig kelesztjük. Egy 30 cm hosszú, 7 cm magas sütőformát olajjal kikenünk, beletesszük a tésztát, majd újból 10 percig kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük (a sütő aljára tegyünk egy vízzel teli tepsit, hogy több gőz legyen, és ne száradjon ki a kenyér!), majd a formából kivéve további 10-15 percig sütjük, hogy az alja és az oldala is megkérgesedjen. Amikor megsült, fogyasztás előtt kb. 15 percig letakarva pihentetjük.
Forrás: Ízek és érzések Magazin 2010./ november - december

6 megjegyzés:

  1. Az ilyet hívják kenyérnek??? Tényleg nem vagyok rosszindulatú, de nekem a kenyér fogalma és látványa mást jelent, mint amit a képen látok.
    Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ildikó!
    Nekünk ízlett, a vendégeinknek szintúgy, a blogra ezért került fel.

    VálaszTörlés
  3. nem értek egyet Ildikóval, szerintem nagyon gusztusos. Egyébként a hozászólása igencsak rosszindulatú!!! Bömike

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz! Biztos kipróbáljuk! Sajna, mostanság én is ritkán sütök itthon kenyeret, pedig kéne....A bolti, akárhol, akárminek árulják, elég vacak :(. A kukoricapástétom receptedet pedig nagyon várom!
    Ildikó, egy kenyér alakja bármilyen lehet, attól függően , miben sütöd - gépben, formában, cipóként. Még a boltiak sem egyformák.
    Zsófi

    VálaszTörlés
  5. Igen... kinek a kenyér, kinek a kenyérnek nevezett valami.
    Ildikó

    VálaszTörlés
  6. Bömike!
    Köszi!:-)

    Zsófi!
    Hát igen, én is pl. az elmúlt évben beszereztem több kenyérsütéses könyvet is, köztük egy nagy teljes kiőrlésű kenyerest is, de a töredékét sem próbálgattam... Mondjuk nálunk mostanság fogyókúra gyanánt, meg úgy egyébként is elég alacsony a kenyérfogyasztás, úgyhogy ez sem visz feltétlenül előre az úton...:-)

    VálaszTörlés