2007. október 17., szerda

Tönkölybagett házilag (vegán)

Egy kedves olvasóm, 'rezervatom' ajánlotta a figyelmembe ezt a receptet egy német honlapról. Elolvastam az ottani hozzászólásokat, és íme ismét egy lehetőség, amiről mindenki ódákat zengett, aki megsütötte.:-)
Sőt, volt aki azt nyilatkozta, ez az első olyan bagett, ami teljesen egyezik a Franciaországban próbáltakkal. Másvalaki azt írta, ez a legfinomabb bagett, amit valaha Németországban evett.
Na, szóval kipróbáltam, de teljes kiőrlésű liszttel és száraz élesztővel csináltam. Az eredmény tényleg nem rossz, de meg kell nézni friss élesztővel, és más liszttel is! A sütőm viszont sajna nem a legjobb, ezért elég vastag és viszonylag kemény lett a kérge (vizet most nem raktam a sütőbe, és a tésztát nem kentem meg vizes ecsettel, mert a recept szerzője erre annyit írt, nem érzi igazán szükségesnek).
Babóca baromira nem evett belőle, mert úgy egyáltalán nem igazán komálja a kenyérféléket, a fehér és teljes kiőrlésű liszteseket sem....:-(
Még egyszer nekifutok majd, és beszámolok itt az eredményről.:-)
Tönkölybagett
Hozzávalók:
500 gr tönkölyliszt (360-as)
300 ml jéghideg víz
1/4 kocka élesztő = 10 gr; a megmaradt élesztőt a kockából follpackba csomagolva lefagyaszthatjuk, és amikor szükségünk van rá, meleg folyadékban feloldjuk (vagy 1 cs. szárított élesztő)
1,5 tk. só
1 csipet cukor
Gyúrjuk tésztává az összes hozzávalót, majd helyezzük egy belisztezett nagy fedeles tálba, tegyük rá szorosan a tetőt, és rakjuk be a hűtőbe 10-12 órára.
Reggel melegítsük elő 240 fokra a sütőt (alsó-felső sütés funkció) és csak ekkor vegyük elő a tésztát a hűtőből. Addigra jól megdagadt (legalább kétszeresére), kiborítjuk egy belisztezett gyúródeszkára, de már nem gyúrjuk át újból! Egy késsel 3 egyenlő részre vágjuk és mindegyik tésztacsíkot 2x megcsavarjuk. Rögtön tegyük be az előmelegített sütőbe, alulról a 2. sínre. Kb. 15 percig süssük 240 fokon, utána pedig 220 fokra kapcsoljuk és további 15 percig sütjük (attól függően mennyire pirítva szeretjük).

4 megjegyzés:

  1. ó jaj, sajnálom, ha nem sikerült túl jól.. nekünk a legjobban fehér kenyérlisztből ízlett, de legtöbbször tönköllyel szoktam én is keverni. a sütő, hát igen.. a németo.-i otthonunkban remek villanysütő van, az itthoni ősrégi gázsütőnkben még én sem mertem megsütni... de lehet, hogy az alulra tepsiban víz megoldás segít.

    VálaszTörlés
  2. Rezervatom!
    Milyen sütőd van, amit tudsz ajánlani? Mert éppen sütőcserén is gondolkozunk, és elég tanácstalan vagyok... Nagyon szuper a német-tudásod, régóta laksz kint?:-)

    VálaszTörlés
  3. szia, lassan masfel eve lakom kint.. közben a karancs gazsütönkben is sütöttem kenyeret es kalacsot is. a kenyer alatt volt vizes tepsi, igy az elfogadhatora sikerült, a kalacs alatt nem, az eleg kerges lett.

    a sütöajanlassal jol zavarba hoztal... most 24 eves vagyok, vegasagom kezdete ota, kb. 4-5 eve fözök ugy-ahogy rendszeresen, 1,5 eve meg ize.. meg rendszeresebben, igy erdemi tanacsot nemigen tudok adni. ami nekem segit, es nyilvan banalis, hogy a fözölapnal 9 fokozat van jelölve, a sütönel pedig a fokok 50-250-ig tizesevel. ha netalan egyszerre ket tepsit is berakok, akkor szoktam a legkeverest bekapcsolni. ja, es az ajto üveges, ami szerintem szinten praktikus.
    közben megneztem, ez egy siemens gep, azt hiszem, jo 5-8-10 eves. valamikor meg a sütesi idöt, hömerseklelet stb. is be lehetett vele allitani, marmint digitalisan, nemcsak a sütögombok tekergetesevel.

    ha szoktad olvasni a többi foodblogot is, szerintem azokban erdemes kerdezösködnöd, pl. a macikonyhan, fakanalnal, dolce vitanal, füszeres eszternel stb.

    VálaszTörlés
  4. Rezarvatom!
    Köszi az infókat!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...