Oldalak

2010. július 16., péntek

Nem, sajnos nem nyaral(t)unk!...:-((((

....hanem, az elmúlt egy hetet a fehérvári kórház gyermek fertőző osztályán töltöttük a 4 évesünkkel....:-(((
Szalmonella-fertőzés mindkét gyereknél... Vissza már nem követhető teljesen mitől, de tojásra tippelek, amit igen ritkán használok, innentől kezdve meg aztán jó ideig nem is fogok!!

Anyámhoz mentem velük egy délutáni látogatásra, és 9 nap múlva sikerült Bp-re visszakeveredni...
40-41 fokos láz mindkét gyereknél, majd hányás-hasmenés.
Aztán a magyar egészségügy gyöngyszeme, miszerint budapesti lakosként nem jön hozzánk házhoz Fehérváron az orvos, vigyem be a két gyereket a rendelőbe! 41 fokos lázzal, sugárban hányással,hasmenéssel nem tudom, hogyan.... Majd 2 nappal később végre kijött az ügyelet a sokadik telefonra (előbb adjam ezt+azt a gyerekeknek, aztán meg próbáljam meg ezt, meg ezt stb...,) és indulhattunk is a kórházba a Naggyal....:-((( Napi 3 tasak infúzió, irtózatos hasgörcsök, és egy halom gyógyszer. 5 nap után engedték ki, most antibiotikumot kap, és berekedt a rengeteg jajgatástól, mert annyira ordít a hullámokban jelentkező hasgörcsöktől:-(((( És mindemellé ismét előjött az aftás szájfertőzése a kórházban ugyanolyan durván, mint két évvel ezelőtt...:-(

A Kicsi sokkal könnyebben viselte szerencsére, bár sajnos még ő sincs rajta túl egyáltalán...:-( Ő inkább a hányós oldalt képviselte, de nála most kezdődött durvábban a hasmenés... És hát ő lelkileg bukott ki attól nagyon, hogy az apja éjszakánként egy sámlin ült a Nagytesó mellett a kórházban, nappal dolgozott, így sokat nem látta, az anyja pedig ugyancsak a kórházba rohangált, miközben ő otthon lázasan küzdött...:-(((
Valószínűleg nála sz is sokat segített, hogy noha már a szoptatásról leszoktatás időszakát éltük, volt még anyatej, és hát az elmúlt hétben az lépett foként előtérbe... Most így utólag azt kell, hogy mondjam, szerencsére nem hagytam még abba a szoptatást...!

Most itthon vagyunk, küzdünk még rendesen, és hát leginkább a főtt krumpli, párolt rizs, és pirítós fogy...:-(((

Ja, és a nyaralásunk...!
Tegnap indultunk volna Horvátországba, de még a múlt héten tudtuk meg, hogy egy adminisztrációs hiba miatt egy héttel korábbra voltunk beírva, így ehéttől nem is tudtunk volna már menni... Véletlenek ugyebár nincsenek...!:-(( Befoglaltunk helyette nyaralást Siófokon ehéttől, de hát ugyebár most oda sem megyünk...:-((( Talán majd egy hónap múlva...
Remélem, addigra sikerül összekaparni a családot!

Addig is egy kis türelmeteket kérem a tortás verseny összesítéséig, és mivel főzni sem nagyon fogok mostanság, megpróbálok majd régebbi receptekből is mazsolázni, ha lesz rá érkezésem...

2010. július 7., szerda

Vegán torták versenye - SZAVAZÁS INDUL!!!

És íme, végre sikerült összeállítanom a vegán torták versenyére beküldött tortákról szóló bejegyzést!:-)
A versenyre 6 pályázó küldött be összesen 12 tortareceptet. Dulmina és Kata több-több tortával jelentkeztek, Pilchard, Etus egy-egy tortával, a blogoszférán kívülről belépő Hajni ugyancsak egy tortával nevezett, és kaptunk egy különleges nyers tortát is Gittától.
Az egészen hagyományos palacsintatortától kezdve a pitetortákon át, sok-sok gyümölcsös torta, fagyitorta, de marcipános és egy vegán, különleges dobostorta is szerepel a kínálatban.
Most már biztosan nem lesz nehéz kiválasztani a megfelelő tortát bármely ünnepi alkalomhoz!:-) És hát ez a szép sorozat azt is nagyon jól példázza, hogy igenis lehet tej és tojásmentesen is rendkívül dekoratív és ugyanakkor ízletes tortákat készíteni!:-)
Dulmina egy nagyon alapos és változatos összeállítást készített a blogján eddig megjelent tortákból, érdemes külön is beleolvasgatnotok további tippekért! 

Versenyen kívül pedig ajánlom figyelmetekbe a Vera oldalán található vegán tortagyűjteményt is, ami ugyancsak nagyon-nagyon változatos!

És akkor lássuk a részleteket!:-)
A tortákat a nevük alapján betűrendbe szedve tettem fel, a névre kattintva lehet megtekinteni a teljes receptet a szerző oldalán.

SZAVAZNI A NYERTESRE úgy lehet, hogy ez alatt a bejegyzés alatt hagytok egy hozzászólást a megjegyzés rovatban, melybe beírjátok, Ti kinek adnátok az első helyezést!
A szavazás határideje: JÚLIUS 11./vasárnap

AJÁNDÉK SORSOLÁS A SZAVAZÓK KÖZT!!!: azért, hogy kicsit motiváltabbak legyetek, a voksot leadó olvasók közt sorsolással kihúzunk egy valakit, aki ajándékba kapja a Good Food nyári vegetáriánus számának digitális változatát tőlem!:-)

Jó sütögetést, mazsolázást mindenkinek!:-)


AZ ÖSSZES TORTA TEJ- ÉS TOJÁSMENTES!


ÁFONYÁS - RIBIZLIS VEGÁN TÚRÓTORTA

A vegán konyhában az egyik legnagyobb feladat a túró helyettesítése bizonyos receptekben. Van amikor a tofu, és van amikor az ún. 'kölestúró' kerül az adott ételbe. Kata most a kölestúróval készített egy nagyon dekoratív nyári tortát, melynek most éppen szezonja van!;-)


BIRSALMÁS - MÁKOS PITETORTA

Dulmina, a receptjeiben gyakran előforduló birsalmát mákkal kombinálta. Különleges párosítás, ízléses kivitelezésben! Kiváló ötlet a téli időszakokra!

BIRSALMÁS TORTA MOGYORÓVAL
Ismét birsalma felhasználásával, pontosabban birsalmasajtból kivágott különleges díszítéssel és sok birsalmakrémmel készült ez az ugyancsak nagyon szép torta a téli ünnepekre Dulmina konyhájában.

CITROMTORTA - nyersen
Gitta nyers tortája sütés nélkül, diós-datolyás-kakaós alappal, agave sziruppal édesített citromos-avokádós töltelékkel, a tetején kesudióhabbal készült. Üdítően frissítő!:-)
Nemsokára megjelenik Gitta élő ételekről szóló könyve is, érdemes figyelnetek a blogját!;-)

FAGYITORTA
Vegán piskóta, vegán csokifagyi, epersorbet, a tetejére felvert szójatejszínhab, és vegán csokireszelék díszítésnek. Pilchard 4 éves kislánya az eddigi legjobb sütinek titulálta!:-)


GESZTENYÉS - MEGGYES CSOKITORTA


A kakaós piskótaalapra gesztenyekrém került, a tetejére pedig a szezonját élő meggyből főzött zselé. Dulmina az alkotója.

GYÜMÖLCSÖS TÜNDÉRTORTA


A hagyományos gyümölcstorta vegánosított változata, azaz tojásmentes piskótaalap, rá házi készítésű tejmentes puding, a tetejére pedig friss gyümölcs került. A teljes receptet Dulminánál találjátok.




Dulmina az előző torta egy másik változatát is elkészítette, ezúttal házi csokipudinggal és eperdíszítéssel.

GYÜMÖLCSTORTA  vegánosan
Kata is elküldte a hagyományos gyümölcstorta egy változatát: vegán piskótaalap, rá ugyancsak házi vaníliapuding, gyümölcsként barack, majd legvégül agar-agarból zselé (vörös tengeri alga, melyet növényi zselésítőként szoktak használni).

KUPOLA DOBOS
Hát, ez a torta igen csak jól néz ki szerintem!:-) Hajni eredetileg cukrásznak tanult, de már 15 éve nem dolgozik a szakmájában. Közben azonban vegetáriánussá vált, és felhasználva korábbi tudását, gyártja a gyönyörű vegán tortákat.
Ennek a tortának a receptjét egy külön bejegyzésbe fogom majd feltenni (mert Hajninak nincs külön blogja), addig is azt elárulom nektek, hogy az összetevők mind garantáltan állati eredet mentesek. Sőt, olyannyira figyelt a hozzávalókra, hogy a színes dekorcukorkákhoz, még ezt is leírta: "Ilyet a Dr.Oetker árul és teljesen vegán, a színezékek is jó benne. Úgy értem, nem tartalmaz E120-at (kármint), hanem E129-el érik el a piros színt, amit vegánok is fogyaszthatnak."
A torta egyébként sima lisztből készült vegán piskótaalap és vegán párizsi krém felhasználásával készült.


MEGGYES torta
Ismét egy jó kis szezontorta ezúttal Katától: kakaós vegán piskóta töltve kicsit zselésített meggyel, kívülről bekenve felvert szójatejszínhabba kevert gesztenyekrémmel.

PALACSINTATORTA

A hagyományos palacsintatortát ezúttal Dulmina téli összetevőkkel, almával és banánnal töltötte.

SÁRGABARACKOS - FEKETERIBIZLIS PITETORTA

Ebben a piskótaalapú tortában Dulmina a gyönyörű színű sárgabarackot vegyítette fekete ribizlivel.

SZILVALEKVÁROS - ALMÁS PITETORTA

A natúr konyha egy kiváló remeke lehet ez a piteként megsütött, majd natúr dióval, müzlivel és reszelt almával töltött torta.


VERDÁK TORTA


Etus kisfia 3 éves szülinapjára sütötte ezt a tortát: vegán piskótaalap töltve zabtejszínes párizsi krémmel, bevonva vegán csokimázzal, a tetején házi készítésű marcipán figurákkal. A recept megjelenik majd itt a blogon is, ha addig esetleg Etus nem tenné még fel a blogjára.

ZABPELYHES - DIÓS TORTA

És nem utolsósorban pedig egy ugyancsak tömény természet ízű torta: zabpehely alapú tészta baracklekvárral töltve, kívül mézzel elkevert darált dióval bekenve, és mazsolával díszítve.

Diópesztós tészta


Íme egy nagyon jó kis tésztarecept, ami ugyancsak a Good Food nyári vegetáriánus kiadásából származik. Ott eredetileg sok sajttal, és egyéb tejtermékekkel készült, én átvegánosítottam.
Nagyon finom lett szerintem, a Nagy 2(!) tányérral bevágott belőle, ami igen jelentős eredmény nálunk, bár a Kicsi jóval visszafogottabb volt most a témában...
Gyors, egyszerű!:-)

TIPP:  a diónak magas a fehérjetartalma, illetve a vas, B-vitamin és E-vitamin tartalma is jelentős!

Diópesztós tészta
Hozzávalók (4 főre):
Figyelem: a megadott mennyiségből készült pesztó 2/3-ad részét írja a recept felhasználni végül a tésztához, a többit javasolja eltenni. Vicces, de így van.:-)
400 g tojásmentes tészta, pl. 'orrecchiette'
175 g dió
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi bazsalikomlevél
4 ek. extraszűz olívaolaj
kb. 150 ml növényi tejszín (nálam most rizstejszín volt, de azzal elég édeskés lett az íze, a zab-, vagy szójatejszín jobb sztem)
vegán parmezán
só, bors

A vizet felforraljuk, sózzuk, és feltesszük benne főni a tésztát. Közben konyhai aprítógépbe tesszük a diót és a fokhagymát, jól összedaráljuk, majd hozzáadjuk a bazsalikomot és az olajat, néhányszor a géppel megkeverjük. Sózzuk-borsozzuk. A növényi tejszínt egy lábasba tesszük, átmelegítjük, hozzáadjuk a pesztó 2/3-ad részét, és addig melegítjük, amíg jól feloldódik a tejszínben a diós krém.
A pesztót a kifőtt tésztára tesszük, a tetejét megszórjuk vegán parmezánnal, és további felaprított bazsalikommal.

Tipp: a megmaradt pesztót lezárt edényben eltarthatjuk hűtőben még kb. 1 hétig, fagyasztóban akár 1 hónapig is.


2010. július 4., vasárnap

Új nyomtatási funkció a blogon!


Egy ideje már próbálkoztam egy másik technikával, hogy minél könnyebben kinyomtathatóvá tegyem a recepteket a blogon, de az túl időigényesnek tűnt, és gyakran el is maradtam a nyomtatható linkek feltöltésével...
Nemrégiben azonban Sajtkukacéknál láttam ezt a jó kis funkciót, amit sikerült nekem is telepítenem.:-) Így mostantól minden bejegyzés alatt megtaláljátok a fent látható kis ikont, melyre kattintva, nyomtatóbarát verzióban, azaz pl. képek nélkül, közvetlenül ki tudjátok nyomtatni a bejegyzések szövegét, és a recepteket. Ha pedig egyes bekezdéseket (pl. a bevezető részeket) szeretnétek törölni a nyomtatásból, akkor egyszerűen vigyétek fölé a kurzort, automatikusan kijelöli, majd klikk, és már törlődött is az adott szövegrész.

Jó olvasgatást!:-)

2010. július 2., péntek

Vaníliás (szója) joghurt fagyi


Készül-készül a vegán tortás összefoglaló, de a héten nem sok időt hagytak a gyerekek netezésre, így bocsánat, csúszom vele...!:-(

Addig is íme egy nagyon jól sikerült vaníliás fagyi, amivel tegnap délután bíbelődtünk, és összcsaládilag arra a véleményre jutottunk, hogy ez az eddigi legfinomabb fagyink!:-)
A képen kissé már olvadt, mert a Nagy nem volt hajlandó kivárni a fagyigép-program végét, úgyhogy előbb ki "kellett" venni...:-)

Vaníliás (szója)joghurt fagyi
Hozzávalók (szűken 1 liter fagyihoz):
1 csésze = kb. 250 ml
1 db 500 g-os natúr szójajoghurt
1 csésze növényi tej (nálunk rizstej) 
1/2 csésze kókusztej
1/4 - 1/2 csésze agave szirup (vagy kevesebb, ízlelgessétek, de tapasztalatom szerint sokat veszít az édességből a fagyasztással)
1 csapott mk. vaníliaörlemény, vagy 1 ek. vanília kivonat

Az összes hozzávalót összekeverjük, és ha hideg már eleve, akkor rögtön betehetjük a fagyigépbe kb. 30 percre. Ha nem hideg a keverék, akkor tegyük még a hűtőbe 2 órára, és csak utána a fagyigépbe.

Alapötlet: Lick it!