2009. január 28., szerda

Tejmentes hamis parmezán "sajt" házilag

Ezennel megnyitom a 'növényi sajtok' címkét, mellyel nagyon sok tervem van, de egyelőre még annál kevesebb megvalósításom sajnos...:-(

Az egyik legegyszerűbb növényi sajt házilag a vegán Parmezán (kb. 5 perc alatt elkészíthető). Többféle receptet olvastam ehhez is, míg aztán végül egy "autentikusnak" tűnő olasz vegán recept mellett döntöttem. Élesztőpehellyel készül, ezért egyrészt magas a B12 vitamin tartalma (örök vesszőparipa vegánoknál ugyebár...), másrészt hamis sajtszószok készítésénél is jól alkalmazható, mert besűríti a mártásalapot.
Az eredeti parmezánhoz max. az állaga hasonlít, ezért inkább az egészséges, mint sajtízű kategória
:-) Én tészták tetejét is meg szoktam vele szórni.
Vegán hamis parmezán
1 éves kortól fogyasztható az élesztőpehely!
Hozzávalók (ez szerintem igen jelentős mennyiség, én a felével is hetekig elvagyok):
1 csésze = 250 ml
1 csésze élesztőpehely (Solstar!)
1/2 csésze hámozott mandula
1/2 ek. só (ez nekem kicsit túl sok volt)
Konyhai aprítógéppel addig daráljuk együtt az összetevőket, amíg a mandula szinte finom "por" állagú nem lesz. Hermetikusan záródó üvegben, hűtőben tároljuk.

2 megjegyzés:

  1. Szia Siccike!
    Valóban kiváló a könyv, mit ad Isten, én is karácsonyra kaptam és azóta is rendszeresen forgatom és "alkotok" belőle. A sajtok leírásának nagyon örülök és várom a többit is türelmetlenül, mert nálam ez mindig nagy dilemma. Előre is köszi. És szuper a bloggod!

    VálaszTörlés
  2. Magdi!
    Magamat ismerve azt azért nem ígérem, hogy gyorsan jönnek majd a növényi sajtos receptek, de majd igyekszem...:-) Köszi a dícséretet!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...