Oldalak

2014. december 21., vasárnap

VEGÁN KARÁCSONY

www.vegankaracsony.hu

Ugye tudod, hogy van egy ilyen blogunk is, hogy 
Sok-sok szuper ötlettel az ünnepekre, az előételtől a desszertig, a klasszikustól a különlegesig,
 teljes menüjavaslatokkal!

2014. augusztus 2., szombat

7 éves lett a blog!:)Rápillantottam a naptárra, és most szembesültem vele, hogy hopsz, elfelejtettem egy szülinapot, mégpedig a Vegagyerek blog szülinapját, és ráadásul a 7.-et!:)

Nyaralás közben... :)
Utoljára egy évvel ezelőtt írtam arról, és igazából olyan sok változásról ahhoz képest nem is nagyon tudok beszámolni.:) Illetve kisebb-nagyobb változások biztosan voltak...:)
Pl.:

- a fiam elkezdte az iskolát, és az első sulis évében nagyon rosszul "teljesítettünk" egészség tekintetében... :( Amennyire már jók voltak az előző évek az allergiái (tej-, tojás- és a sok-sok pollen) tekintetében, és szinte alig hiányzott az oviból, itt az iskolában közel 1,5 hónapot volt beteg a 10 hónapból... :( Az év elejének úgy indultunk neki, hogy az ebédre marad a diétás ebéd neki, viszont szerette volna már nagyon kipróbálni a többiek reggelijét és uzsonnáit is. A tej és joghurt kivételével ebbe belementem, az allergológus is rábólintott nagyjából, de nagyon rövid időn belül kiderült, hogy mennyire nem jó neki továbbra sem (meg valójában senkinek sem, de ez más tészta...).... A homeopátiát immáron 9. éve kitartóan folytatjuk, és el kellett kezdenünk egy ún. 'alapozó terápiát' is a gyerepszichológus javaslatára, hogy csökkentsük az iskolai magatartás-problémákból adódó konfliktusok hányadát... :(
Á. maradt húsevő, gyümölcsöt immáron 6. éve továbbra sem eszik sajnos, néha csak turmixokban, zöldséget pedig szintúgy nem... :/

- a lányom ovit váltott, ahol annak ellenére, hogy magánovi, az étkezés nem volt a topon sajnos... Az előtte viszonylag változatosan étkező gyerekem néhány hónap után beállt a teljesen egyféle ízvilágú és nagyon egysíkú ételekre...
Az étkeztető nem tudott gyakorlatilag tej-és tojásmentes ételeket készíteni, főzelék gyak. nem volt, maradt a hús, krumpli, tészta. A gyerek nem kicsit utálta meg a krumplit és a rizst... Azóta volt több próbálkozás, ősztől is újabb szállító lesz, bizakodjunk...!
E. pedig a húst sokszor továbbra is visszautasítja, nagyon szereti a gyümölcsöket, de a zöldségekkel már hadilábon állunk... Amit korábban megevett, pl. nyersen, már azt sem eszi meg... :(

- idén tavasszal megint megszerveztem  'A 30 napos Vegán Kihívás' programot a Facebookon, amihez már több, mint 1000 résztvevő csatlakozott!
Egyedül kezdtem a kezdeményezést, de az az egy hónap ezekben a méretekben most már hatalmas energiákat és rengeteg időt  igényelt a koordináláshoz... Olyannyira, hogy azóta leginkább abban lelem az örömöm, ha nem fotózom le az ételeim, hanem csak készítem és eszem... :DDD Ez a blog Kihívás utáni aktivitásán is látszik...:)))
2014-re nem is tervezek több Vegán Kihívást, talán majd jövőre.... talán...:)
- A Vegán Kihívás után nagy örömömre aktív maradt a hozzá létrehozott zárt Facebook csoport is, már közel 1000 taggal, és létesült egy külön zárt Facebook csoport a Vegán Anyukák és Kismamák számára is. Ha támogatásra van szükségetek, vagy kérdéseitek vannak, nyugodtan jelentkezzetek a csoportba!
És lett már szerkesztőtárs segítségem is Zsanett személyében ezeken az oldalakon, amiért ezúton is nagyon hálás vagyok!!
- felújítottam a Vegán Karácsony blogot sok-sok ízletes és ínyenc vegán vendéglátó recepttel. A blog már saját domain nevet is kapott, és nagyon sikeres lett a karácsonyi időszakban.:)
- most  nyáron pedig Zsanettel közösen elindítottuk a Vegán Fagyi blogot stílusosan.:)

- az év pedig egyik talán legjelentősebb örömforrása az ételek terén még, hogy a 8 éves fiam immáron lassan két éve lelkes kis-szakácsként működik a konyhában:)
Leginkább sütit szeret sütni, de készített már vega sajtos gnocchit (a gnocchit is ő gyúrta hozzá!), és aranygaluskát is.

Amióta pedig olvasni is tud, már tényleg csak néhány kiegészítő instrukcióra van szüksége.:) Legutóbb pl. ezt a rizstejszínhabos csokis piskótát készítette.:) Nagyon büszke vagyok rá!:)


- az 5 éves lányom pedig lelkesen fotózza az ételeket, bármit :D, ez pl. az egyik legutóbbi fotója, egy étteremben készítve:)
No, ennyit az elmúlt évről tömören, és hát akkor boldog blogszülinapot minden kedves olvasónknak ezzel a 654. bejegyzéssel! Fogyasszátok jóízűen ezt a virtuális barackos-szilvás pitét!:)
Köszönjük, hogy ilyen kitartóan velünk tartotok, ígérem, lassan új receptet is hozok!:)

2014. július 9., szerda

A vegán- vegetáriánus gyermek - közétkeztetés lehetőségei Magyarországon


Amikor ezt a bejegyzést írom, éppen 2014. nyarában járunk. És a most létező hivatalos jogszabályozások szerint a címben szereplő, azaz vegán gyermek-közétkeztetésre Magyarországon, gyakorlatilag LEHETŐSÉG NINCS... !
Hivatalosan... mert különféle külvárosi legendákról azért hallani itt és ott is... meg néhol azt mondják, a lakto-ovo (azaz a tejterméket és tojást fogyasztó) vegetáriánus étel megoldható... VOLT, eddig...
Na, de miről is van szó konkrétan, hogy azért ne csak ködösítsek...

2006-ban felkerült a netre egy vegetáriánus anyuka ÁNTSZ-szel folytatott levelezése a témában, melynek a végén a hivatalos álláspont az volt, hogy ha az anyuka meg tudja beszélni az adott helyi intézménnyel, majd kér és kap a helyi ÁNTSZ-től egy igazolást, hogy otthonról viszi be az ételt, akkor mehet...
Ezt a levelezést elolvashatod részletesen ITT!
Az azt követő években, gyakorlatilag szerintem szinte minden vega-vegán szülő, akik úgy döntött, hogy a családi étkezést szeretné továbbvinni az intézményekben is, erre a levélre hivatkozással ment az ANTSZ-hez igazolásért. Aztán ha megkapta, és az oviban, suliban meg is tudta beszélni, akkor bevihette az ebédet.

A másik már korábban is létező opció volt ilyen esetekben a Waldorf óvodák-iskolák rendszere, ahol alapból vegán étkezés biztosított, de ez főleg csak a tízórai (mert a waldorfos óvodák és az iskolák alsó tagozata is tudtommal az ebéd előttig van nyitva, így az ebédet így is úgy is otthon eszi meg a gyerkőc).

2013. nyarán nagy port kavart egy az ombudsman által egy képviselői felvetésre írt válasz, miszerint valóban nem áll-e jogában bevinni a szülőnek ételt az óvodába-iskolába abban az esetben sem, ha az adott intézmény nem tud megfelelő étkezést biztosítani a gyermeknek?
Az ombudsman válaszát és a teljes történetet ITT olvashatjátok, de röviden annyi lett a konklúzió, hogy de, bevihet a szülő ételt, ha nem megfelelő a minőség, kérdés persze, hogy mi minősül szerintük és az ÁNTSZ szerint nem megfelelőnek.... és ki dönti ezt el... és az iskola biztosítja-e a tárolást-melegítést... és ha nem, akkor az ÁNTSZ felszólíthatja-e erre az iskolát, akarja-e felszólítani...?
Ezután az ügy után több vega-vegán fórumon nagy fellélegzések kezdődtek, hogy hurrá, akkor ismét alátámasztható valahogy hivatalosan is a vega-vegán étrend érvényessége, és főleg az, hogy bevihetjük... mert szerintünk természetesen ez (lenne) a megfelelő a gyermekeink számára!

Aztán 2013. decemberében, a kételyek eloszlatása érdekében előtérbe került egy új közétkeztetési törvény kidolgozása, mert hogy gyakorlatilag 1999 óta nem volt benne állítólag jelentősebb átdolgozás, tehát éppen megérett a változásra. Ez még csak így rendben is lenne, de sajnos nem a vegán gyerekek javára lett változás...
Az egyik legfontosabb mondat ugyanis a vegán családok számára ez benne:

"(2)
Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell."


Ez is érdekes:

"Közétkeztető az  általa ellátott valamennyi korcsoport számára naponta biztosítja a  (2)–(5)  bekezdésben foglalt
élelmiszereket, az  ott meghatározottak szerint. E  rendelkezést a  15.  § szerinti diétás étkeztetésre is alkalmazni kell, ha az adott élelmiszer a diétában alkalmazható.
(2)
Egész napos étkeztetés esetén egy főre biztosítandó legalább
a) 0,5 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
b) négy adag zöldség – ide nem értve a  burgonyát – vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers
formában,
c) három adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.
(3)
Bölcsődei étkeztetés esetén egy főre biztosítandó legalább
a) 0,4 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
b) három adag zöldség – ide nem értve a  burgonyát – vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers
formában,
c) két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább kétnaponta egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.
(4)
Napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó legalább
a) 0,3 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
b) két adag zöldség – ide nem értve a burgonyát – vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,
c) két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell"

A teljes törvényt, ami a 2014. szeptemberében kezdődő tanévvel lép életbe, ITT olvashatod el!

És még egy fontos dolog, hogy ha diétás étrendet igényel a gyermek, akkor azt orvosi papírral igazolni kell (ez eddig is így volt), és ha az adott intézmény nem tudja biztosítani a diétás ételt, megrendeli egy másik intézménytől. De nem a szülőtől...

Egy fontos kitétele viszont a törvénynek, hogy a rendelet betartása nem kötelező hatályú a családi napközik esetében... Tehát ott esetleg talán...

Na, szóval, ez a jelenlegi helyzet Magyarországon, de nagyon szívesen venném gyakorlati tapasztalataitokat a témában, segítsük egymást a tapasztalatok megosztásával is!
És akár megoszthatjátok a Facebookos 'Vegán Anyukák, Kismamák' csoportunkban is!

2014. július 4., péntek

VEGÁN FAGYIK BLOGJA


Tádááám, közhírré tétetik, hogy elindult az első vegán, azaz tej- és tojásmentes fagyirecepteket összegyűjtő receptblog!:)
Elő a fagyigéppel, és FAGYIRA FEL!:)

A részletekért KATT IDE: www.veganfagyi.blogspot.hu

2014. május 28., szerda

Vegán babák hozzátáplálása, 6 hónapos korban


Az utóbbi időben nagyon sok megkeresést, kérdést kaptam a vegán babák hozzátáplálásával kapcsolatban, ezért úgy gondoltam, közkinccsé teszem azokat az infókat, amiket én használtam anno' a saját gyerekeimnél is (akik 15 hónapos korukig voltak vegánok).
Konkrétan egy könyv volt nekem nagyon nagy segítségemre: 'Dreena Burton: Vive le Vegan' c. könyve, mely valójában egy vegán családi szakácskönyv, a vegán babák hozzátáplálásos infóival kiegészítve, és emellett a Kismama Magazin Hozzátáplálási táblázata.
Itt a blogon találtok egy régebbi összefoglaló táblázatot, amiben ennek a két forrásomnak a legfontosabb részeit vegyítettem össze, most ehhez adok még majd plusz infókat, életkorokra lebontva. Bízom benne, hogy sokak segítségére lesz!
Hát lássuk!:)
Betöltött 6. hónaptól bevezethető ételek
Lehetőség szerint próbálj meg bió friss, vagy bió fagyasztott hozzávalókat használni, a szezonális adottságok alapján!
 
Gyümölcsök:
alma, őszibarack, meggy
Nyersen, reszelve, vagy kicsit megpárolva és pürésítve.
Használhatsz/ készíthetsz bio almaszószt is.

Az almát és az őszibarackot erőteljesen szokták növényvédőszerezni, ezért igyekezz bio minőséget beszerezni, ha tudsz!

Zöldségek:
burgonya, édesburgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla, gesztenye
 A burgonya is tipikusan az a zöldség, amit sok növényvédőszerrel kezelnek. Ha teheted, bio minőséget szerezz be belőle!
Burgonya, édesburgonya, sütőtök: érdemes sütőben sütött verzióval próbálkozni, mert sokkal ízesebb lesz az elkészült zöldség. 200 fokon kb. 40 percig lehet sütni, utána kikanalazni a belsejét, és pürésíteni egy kis vízzel, vagy anyatejjel, ha szükséges.
Sárgarépa: puhára párolás után lehet pürésíteni kis vízzel, vagy anyatejjel, ha szükséges.


Fehérjét miből?: anyatej
 
Gabonák: gabonapelyhek
Először a gluténmentes gabonapelyhekkel kezdjük:
1. rizspehely
2.kukoricapehely
3.kölespehely
4. hajdinapehely
A Kismama Magazin ajánlása szerint teljes kiőrlésű gabonát (pl. barna rizst és teljes kiőrlésű liszteket) csak 1 éves kor után adjunk...
További ajánlásuk szerint a gluténes gabonákat kaphatja 1 éves kor előtt is a baba, viszont a gabonák bevezetésénél először mindenképpen a gluténmentesekkel kell kezdeni, majd ezeket kövessék a gluténesek a fent megadott sorrendben! Lisztérzékeny családoknál erre különösen kell figyelni a csecsemőnél!

2014. március 27., csütörtök

Spenótos brokkolikrémleves

Egy rendkívül krémes leves, mely elkészítésének egyik legfőbb különlegessége, hogy a brokkoli megpárolása után, a spenótot nyersen turmixoljuk hozzá a végén. Nagyon finom!:)

Spenótos brokkolikrémleves
Elkészítési idő: kb. 25 perc
Hozzávalók (2 főre):
1 nagy fehér hagyma (héjastól kb. 120g), kis kockákra vágva
1 gerezd fokhagyma, felaprítva
1-2 ek. olívaolaj
210 g brokkoli
325 ml zabtej
1 késhegynyi kurkuma
1 tk. fehér mandulakrém
75 g bébi spenót
1 ek. frissen préselt citromlé
só, bors

Felforrósítjuk az olajat és a hagymát kb. 2 percig pirítjuk benne közepes tűzön. Hozzáadjuk a fokhagymát és még 2 percig pirítjuk. BEletesszük a zabtejet, a kurkumát és a rózsáira szedett brokkolit. Utána a mandulakrémet és még fél percig forraljuk.
Egy turmixgépbe tesszük a megfőtt és kicist kihűlt levest, hozzáadjuk a spenótot, a citromlevet és pürésre turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Fahéjas quinoa - kukoricapehely reggeli


Ismét egy sokadik variáció a reggelire.:) A variációk tárháza végtelen, nyugodtan kísérletezz saját kedved és ötleteid szerint is!;)
A száraz hozzávalók keverékét akár este is összekeverheted, és másnap reggel csak a gyümölcsöt és a növényi tejet kell hozzáadnod. Vagy készíthetsz szárazon egy nagyobb adagot, csatos üvegbe teszed, és akár 1-2 hétig többször is használhatsz belőle!

Fahéjas quinoa - kukoricapehely reggeli
Elkészítési idő: kb. 5 perc
Hozzávalók (2 főre):
60 g (para)dió, durvára vágva
60 g mazsola
125 g cukormentes kukoricapehely
20 g puffasztott quinoa
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt vanília

növényi tej
szezongyümölcs

Keverd össze a hozzávalókat, és öntsd le tetszés szerinti cukormentes (!) növényi tejjel, szórd meg friss idénygyümölccsel!

Alapötlet: Attila Hildmann: Vegan for Youth

2014. március 23., vasárnap

A Vegán Kihívás ételei már Étteremben is!A 30 Napos Vegán Kihívás ételeit már elfogyaszthatod, vagy elvitelre kérheted a budai Édeni Vegán Étteremben is!

A 30 Napos Vegán Kihívás kezdeményezéséhez csatlakozott a budai Édeni Vegán Étterem, akik felajánlották, hogy 2014. március 24. (hétfőtől) MINDEN NAP MEGFŐZIK A VEGÁN KIHÍVÁS TELJES NAPI MENÜJÉT!!
Azokkal a hozzávalókkal, ahogy a receptekben szerepel! A reggelit, az ebédet, és a vacsorát! Amit vagy ott helyben el lehet fogyasztani, vagy elvitelre is lehet kérni.
És akár 1 hétre előre be is lehet rá fizetni.
Az étterem szombat-vasárnap is nyitva van este 19h-ig, így ha hétvégén lazulni szeretnél, akkor ott elfogyaszthatod, onnan elviheted akár a teljes napi menüt!
A reggeliket pedig másnapra el is lehet vinni!

Az étteremről annyit, hogy 2006. óta létezik vegán étteremként, nagyon hangulatos, vannak nyers vegán ételeik, süteményeik is, frissen facsart levek, turmixok stb. A lisztet pl. saját malommal őrlik, és főként kézzel készítenek mindent, tartósítót, adalékot nem használnak.

Azok számára pedig, akik otthon készítik el a Kihívás ételeit, vagy vidéken, külföldön élnek, kitalált az étterem egy nagyon jó kis nyereményjátékot!
Ennek részleteit, feltételeit megtalálod az étterem Facebook oldalán, ITT!
Nyerhetsz több személyes ebédet, vacsorát is többek között! ;)

NA, MIT SZÓLTOK?;) Szerintem nagyon szuper!:) 
És hogy könnyebben tudj tervezni, válogatni a jövő heti ételek közül, EBBŐL a menüből választhatsz!

 

Hajrá-hajrá! :)

2014. március 20., csütörtök

Datolyakaramellás kesuszelet


Ez a süti kérem teljes áttörés!
Az évek óta gyümölcsöt nem fogyasztó fiam csak úgy kapkodta a tányérról (mondjuk nem kötöttem az orrára, mi van benne...:DDD).
Isteni finom valóban! Bárkivel kóstoltattam, teljesen oda volt érte! 
Nagyon egyszerű elkészíteni, és mivel csak egy-két szeletkével is eltelhet az ember, ezért a megmaradt szeleteket másnap uzsonnára is fogyaszthatod. Akár 5-6 napig is eláll hűtőben, és a készítés másnapján még finomabb!:)

Datolyakaramellás kesuszelet
Elkészítési idő: kb. 30 perc + 30 perc hűtés
Hozzávalók (25 kis kockához):
A kesualaphoz
200 g kesudió
1/2 tk. őrölt vanília
1 csipet só
30 g agave, vagy rizsszirup

A datolyakaramellhez
220 g datolya magozva (a Kalifa zacskós datolyája tartósító és édesítés nélküli!)
1 tk. őrölt vanília
1 csipet só

A csokimázhoz
30 g kakaóvaj (nálam kókuszolaj)
20 g fehér mandulakrém
1/4 tk. őrölt vanília
8 ka kakaó, vagy karob
20 g agave, vagy rizsszirup
1/2 csipet só

A tetejére 
puffasztott amaránt, vagy rizs díszítésnek

Az alaphoz ledaráljuk a kesudiót, vagy erős aprítógépben finomra aprítjuk a vaníliával és a sóval. Beletesszük egy tálba, elkeverjük a sziruppal és összegyúrjuk kézzel.
A datolyakaramellhez a datolyát összepürésítjük egy aprítógépben, esetleg 2-3 ek. vizet hozzáadva, hogy krémesebb legyen.
A mázhoz vízgőz fölött felolvasztjuk a kakaóvajat/ kókuszolajat. Egy tálban összekeverjük a mandulakrémet, a vaníliát, a kakaót, a szirupot és a sót. Hozzáadjuk a felolvasztott kókuszolajat. és egy kézi habverővel az egészet jól elkeverjük.
Egy sütőpaírral bélelt tepsire öntjük az alap-masszát, ráteszünk egy másik sütőpapírt és sodrófával kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Kézzel szögletesre formázzuk az alapot, levesszük a felső sütőpapírt, arra rátesszük a datolyakaramellt és leöntjük a csokimázzal. Díszítjük puffasztott amaránttal, vagy puffasztott rizzsel és 30 percre betesszük a fagyasztóba, vagy 45 percre a hűtőbe. 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Vöröslencse leves mogyorós bazsalikom-pesztóval


Aki készített már valaha vöröslencse levest, az tudja, hogy ez az egyik legtutibb Jolly Joker-leves, ha az ember valóban 20 perc alatt ételt szeretne tenni az asztalra!:) Ez ennél a verziónál is így van!:)
Mindenképpen készítsd el hozzá a mogyorós pesztót is, mert egyrészt úgy nagyon finom, másrészt a HÜVELYES + OLAJOS MAG = TELJES ÉRTÉKŰ FEHÉRJE, ami kifejezetten fontos a vegán étkezésben!

Vöröslencse leves mogyorós bazsalikom-pesztóval
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók (2 főre):
1 fehér hagyma (kb. 115 g), durvára aprítva
1 gerezd fokhagyma, durvára aprítva
1 sárgarépa (kb. 110 g), durvára aprítva
3 ek. olívaolaj
150 g vöröslencse
4 olajban eltett aszalt paradicsom (lecsöpögtetve)
1 ek. fehér mandulakrém
1 tk. agave szirup/ rizsszirup
2 ek. citromlé
1 tk. tengeri só
őrölt fekete bors
1/4 csomag friss bazsalikom
1/4 csomag friss oregánó
40 g mogyoró
2 ek. lenolaj

Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymákat és a répát, és kb. 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a jól megmosott lencsét és 900 ml vizet, majd lefedve magas tűzön kb. 8 percig főzzük. Végül hozzáadunk 1 aszalt paradicosmot, a mandulakrémet és a szirupot, majd botmixerrel pürésítjük. 1 ek. citromlé, só, bors, és kész is.
A pesztóhoz a zöldfűszerek levelét finomra aprítjuk, a mogyorót szárazon kb. 3 percig pirítjuk, majd durvára vágjuk. A maradék aszalt paradicsomot felaprítjuk. A többi hozzávalóval elkeverjük, sózzuk-borsozzuk és a leves tetejére kanalazva fogyasztjuk.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit

A legtutibb teljes kiőrlésű kenyér és zsemle!:)


Attila Hildmann ezen receptjéről már hónapok óta ódákat zeng mindenki Németországban, aki megsütötte. Eljött az idő, hogy én is kipróbáljam, úgyis kezdtem éppen nagyon unni a sarki pékség egyfajta adalékmentes kenyerét.:)
És jelentem, ez valami világszám!:) Én már kb. 10 éve szinte kizárólag teljes kiőrlésű kenyeret eszem, volt is több próbálkozásom a témában itt a blogon is, de ez mindent visz!:) Puha, ízletes, és nem fűrészpor effektusú!:))) Bátram adnám mindenevő vendégeknek is!

A recept titka egyébként a leírás szerint egyrészt a teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt használatában áll (én tavaly fedztem fel, micsoda óriási különbség van az ezzel sütött mindennek a sima egyéb teljes kiőrlésű lisztekhez képest!), másrészt a nagy folyadékmennyiségben.
Az eredeti recept egy rozmaringos-aszalt paradicsomos verzióról szól. Én tudtam azonban, hogy lekvárral is szeretném enni, így egy sima alapot próbáltam.
A hozzávalóknál 700 g lisztet írt a szerző, az összeállításnál viszont csak 500 g-ot. Ez a fotón szereplő 500 g liszttel készült, de szerintem elbírná legközelebb a 700 g-ot is, tényleg.
Előző este össze kell gyúrni, de ez ne tántorítson el senkit, mert secc-perc alatt megvan!:)
Készítheted hétvégén is, fagyassz le belőle, ha elkészült, és hétköznap csak fel kell olvasztanod!

Egyéb teljes kiőrlésű kenyér receptek itt a blogon:
Teljes kiőrlésű tönköly kenyér és zsemle
Elkészítési idő: kb. 40 perc + 10-11 óra kelesztés!!
Hozzávalók (1 kisebb kenyérhez + 8 db kis zsemléhez):
700 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
500 ml szénsavmentes ásványvíz
50 g friss élesztő
1,5 tk. agave, vagy rizsszirup
70 ml olívaolaj
12 g tengeri só

A paradicsomos, rozmaringos verzióhoz:
60 g aszalt paradicsom (olajban eltett), finomra aprítva
2 csapott ek. finomra aprított rozmaring

A lisztet az ásványvízzel, az élesztővel és a sziruppal összekeverjük és tésztává gyúrjuk. Letakarjuk folpakkal, és 10-11 órára a hűtőbe tesszük. 
A hűtőből kivéve belegyúrjuk a többi hozzávalót, ketté osztjuk a tésztát, és az egyik feléből egy 'ciabatta' alakú kenyeret formázunk, a másik feléből 8 db zsemlét. A nyújtódeszkát érdemes jó alaposan belisztezni, hogy ne ragadjon rá a tészta. Minél hosszabb ideig dagasztjuk, annál légiesebb lesz a tészta.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kenyeret és a zsemléket, majd még 30 percig kelesztjük.
Közben a sütőt 200 fokra légkeveréssel előmelegítjük, és a kenyeret a középső sínen 12-15 percig sütjük, a zsemléket pedig kb. 10 percig.
Egy tepsin is süthetjük a zsemléket és a kenyeret, akkor kicsit hamarabb kell kivenni a sütőből. 

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Sárgarépás medvehagymasaláta


Naggyon finom, és teljesen egyszerű saláta!
Sokat nem is mondanék hozzá, én tofurántottával ettem vacsorára.:)


Sárgarépás medvehagymasaláta
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (4 főre):
1 ek. olívaolaj
1 csipet só
1/2 citrom leve
300 g sárgarépa, gyufaszálnyi csíkokra gyalulva
1 jó maréknyi medvehagyma, finomra aprítva
1/2 zsenge fejes saláta, összetépkedve
50 g szezámmag, szárazon pirítva

Az olajat a sóval, és a citromlével összekeverjük. A répát, a medvehagymát, a salátát tálba rakjuk, sz öntettel meglocsoljuk, majd lazán összerázzuk. A tetejét pirított szezámmaggal meghintjük, és medvehagymalevelekkel díszítjük.

Forrás: Ízek és Érzések Magazin, 2014. március-április


2014. március 19., szerda

Csokis - mogyorós müzli


Csokis/ karobos – mogyorós müzli
Hozzávalók (1 főre):
170 ml zabtej
30 g natúr mogyorókrém
1 tk. bio kakaó, vagy karobpor
1 késhegynyi őrölt vanília
100 g natúr müzlialap (különféle pehelykeverékek, de natúr müzlialap kapható a DM-ben is)
10 g pirított mogyoró
1 banán
Konyhai aprítógépben keverd össze a zabtejet a mogyorókrémmel, a kakaóval, vaníliával és ½ ek. agave sziruppal. Add hozzá a müzlialapot és hagyd benne kb. 5 percig. A mogyorót keverd össze ½ ek. agave sziruppal, a banánt karikázd fel! Tedd egy pohárba a müzlit, és váltogatva rétegezd a banénkarikákkal, majd rá ismét müzli, és végül a tetejére banán, és mogyoró.
Megjegyzés: mogyoró-allergia esetén használható más olajos mag is!
Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit

Spenótos-fenyőmagos rizstészta


Ez az étel kivételesen rizstésztával készült, így gluténmentes verzió, de nyugodtan készítheted teljes kiőrlésű spagettivel is. A lila hagyma íze nagyon jól passzol a spenóthoz!
Ja, és ha épp nincsen fenyőmagod, pirított mandula, vagy dió is kiváló lesz hozzá!;)

Spenótos-fenyőmagos rizstészta
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók (2 főre):
250 g rizstészta, vagy teljes kiőrlésű spagetti
200 g leveles spenót, finomra aprítva a szára nélkül
2 lila hagyma, finomra aprítva
1 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
30 g fenyőmag (vagy más dióféle, olajos mag)

A spenótos-mandulás szószhoz
60 g fehér mandulakrém
140 ml szénsavmentes ásványvíz
1 tk. frissen facsart citromlé
só, bors

A tésztát sós vízben, néha megkeverve, kb. 8 perc alatt megfőzzük.
A fenyőmagot egy serpenyőben szárazon megpirítjuk.
Az olívaolajat felhevítjük, és a hagymát közepes tűzön kb. 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a spenótot, és együtt még kb. 2 percig dinszteljük.
A szószhoz a mandulakrémet, a vizet és a citromlevet elkeverjük, ráöntjük a spenótos keverékre és kb. fél percig főzzük. A kész szószt a főtt tésztára kanalazzuk, és a pirított fenyőmaggal tálaljuk.

Alapötlet: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Mandulaszószos, édesburgonyás padlizsán-torony


Egy viszonylag könnyen elkészíthető étel, ami ízhatásában viszont nagyon finom!:) Vacsorára magában is fogyasztható, én ebédre kiegészítettem egy kis főtt barna rizzsel.

Mandulaszószos, édesburgonyás-brokkolis padlizsántorony
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók (2 főre):
400 g édesburgonya, kis kockákra vágva
110 g padlizsán, kb. 1,5 cm-es karikákra vágva
2 ek. olívaolaj
tengeri só
1 kis fehér hagyma (tisztítás előtt 50 g), finomra aprítva
30 g fehér mandulakrém
1/2 tk. aprított kakukkfű
őrölt fekete bors
120 g brokkoli

A mandulaszószhoz:60 g fehér mandulakrém
70 ml szénsavmentes ásványvíz
1 tk. citromlé
só, bors

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, légkeveréssel.
A padlizsánt elkeverjük 1 evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval, majd az édesburgonyával együtt egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A középső sínen kb. 10 percig sütjük.
A maradék olívaolajat egy serpenyőben felmelegítjük, és a hagymát közepes tűzön kb. 3 percig pároljuk benne. Végül összekeverjük a megsült édesburgonyával és a mandulakrémmel. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, sózzuk-borsozzuk.
A megmosott brokkolit sós vízben kb. 3 percig főzzük, majd egy szitán lecsepegtetjük.
A mandulaszósz hozzávalóit egy kézi habverővel összekeverjük, egy kis lábasban folyamatos keverés közben felfőzzük, sózzuk-borsozzuk.
És a tornyot megépítjük..., vagy a hozzávalókat a szósszal leöntve tálaljuk.:)

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

2014. március 13., csütörtök

Diós - banános hajdinamuffin


Nincs mit szépíteni, ez a süti 100% hajdinaliszttel (úgy lesz gluténmentes!) nem volt egy világszám (én sehogy sem tudom megszokni a hajdina jellegzetes mellék-/ utóízét:/) Miután azonban a megadott liszt menyiségét lecseréltem félig teljes kiőrlésű tönkölylisztre, mmmmm...:)
Egy cukormentes, alig édes reggeli, vagy uzsonna-süti, ami viszont egy jó kis gabonakávés-szójatejes cappuccinoval üdítően hat!;) És gyorsan elkészül, akár vasárnap reggel is!:)

Diós - banános hajdinamuffin 
Elkészítési idő: kb. 25 perc
Hozzávalók (9 db muffinhoz):
2 banán (kb. 200 g meghámozva), felaprítva
50 g dió, durvára vágva
100 g hajdinaliszt  + 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
tengeri só
1 tk. őrölt fahéj
170 ml zabtej (ha tönkölyliszttel készíted, az több folyadékot vesz fel kicsivel!)
50 g (kókusz)olaj
55 g rizsszirup/ agave szirup
2 tk. foszfátmentes borkő sütőpor (pl. DM-ben is kapható!)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeverésre.
Egy nagy tálban keverjük össze a hozzávalókat, utoljára adjuk hozzá a banánt és a diót.
Papírkapszlikkal kibélelt muffinformába kanalazzuk a tésztát, és a sütő középső sínjén kb. 15-17 percig sütjük. Fogpiszkálóval a közepébe szúrva ellenőrizzük, kisült-e.
Fogyasztás előtt hagyjuk kicist kihűlni.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth


Meggyes banánfagyi


Egy rendkívül egyszerű cukormentes édesség, amit csak úgy faltak a gyerekeim is!:)
Van egy titkos összetevője, a kakaó, és ez egészen különleges plusz ízt ad neki!
Arra viszont figyelj, hogy a fogyasztás előtti napon be kell hozzá tenni a fagyasztóba a banánt, aminek kb. 10 órára van szüksége!

Meggyes banánfagyi
Elkészítési idő: kb. 10 perc + kb. 10 óra a banán fagyasztásához!
Hozzávalók (2 főre):
300 g érett banán
130 g fagyasztott meggy
1/2 tk. kakaó
45 g rizsszirup/ agave szirup

A meghámozott, kisebb darabokra vágott banánokat tegyük egymástól távol egy sütőpapírral letakart tányérra, és rakjuk a fagyasztóba egy éjszakára (kb. 10 óra).
Másnap turmixoljuk össze a banánt a többi hozzávalóval együtt egy konyhai aprítógépben.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Barna rizsgolyó bazsalikomos kesumártogatóssal


Vacsorára kiváló megoldás, és még gyerekeknek is egész jól bevállalható!
Egy dologra figyeljünk a sütésnél: ne süssük sokáig, mert ha túl ropogós, akkor nehéz harapni, és az ízeket sem érezni ki olyan intenzíven!
Vendégségbe, svédasztalra is ideális!

Barna rizsgolyó bazsalikomos kesumártogatóssal
Elkészítési idő: kb. 70 perc a rizs főzési idejével együtt, megfőtt rizzsel kb. 30 perc
Hozzávalók (2 főre, kb. 16 db kis golyóhoz):
A bazsalikomos rizsgolyókhoz
100 g barna rizs
tengeri só
1 lila hagyma, apró kockákra vágva
40 g lecsöpögtetett aszalt paradicsom (nem kénezett, nem tartósítószeres!) - én kihagytam, de nagyon elbírta volna!, finomra aprítva

1 ek. aprított bazsalikom
1 ek. aprított oregánó
2 tk. teljes kiőrlésű liszt
őrölt bors
2-3 ek. olaj, vagy kókuszzsír/ olaj

A bazsalikomos kesudió-mártogatóshoz
60 g kesudiókrém (akár házilag készítve)
50 ml szénsavmentes ásványvíz
1 ek. aprított bazsalikom
tengeri só
őrölt bors
1 tk. frissen facsart citromlé

A barna rizst enyhén sós vízben a javasolt idő alatt (kb. 40 perc) megfőzzük, majd lecsöpögtetjük egy szűrőben.
A rizsgolyó összes hozzávalóját az olajon kívül összekeverjük, és jól összegyúrjuk, szükség esetén 1 ek. vizet adunk még hozzá, és kis golyókat formázunk belőle. Az olajat felforrósítjuk és közepes tűzön a golyókat összesen 8 percig sütjük, hogy minden oldaluk megsüljön. Konyhai papírtörlőre téve lecsöpögtetjük.
A kesumártogatóshoz az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük, és a rizsgolyókkal együtt tároljuk.

Tipp: fogyaszthatod sima szójajoghurtos, bazsalikomos mártással is!

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

2014. március 12., szerda

Babkrémes - petrezselyempesztós tekercs


Ez a tekercs valami extra giga-mega finom!:) Hihetetlen kulináris élvezettel ajándékozott meg, élveztem minden falatot belőle!:) AZ eredeti recept szerint 100% hajdinalisztből készültek volna a palacsinták hozzá, de én fele arányban teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam hozzá, mert nem szeretem a hajdina tömény ízét...:P A teljesen gluténmentes változathoz viszont készítheted 100% hajdinalisztből, az eredeti recept szerint.
Az elfogyasztását viszont otthonra javaslom, mert eléggé szétcsúszós.:)

Babkrémes-petrezselyempesztós tekercs
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Hozzávalók (2 főre):

A palacsintákhoz
160 g liszt: fele hajdina + fele teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 mk. kurkuma
1/2 tk. tengeri só
265 ml szénsavmentes ásványvíz (illetve a tönkölyliszt miatt nekem több vizet vett még fel, sűrű palacsintatésztát kell kapni)
2-3 ek. olívaolaj

A petrezselyempesztóhoz
50 g petrezselyem (kb. 3-4 csomag), durvára vágva
0,5 (bio) citrom reszelt héja
2-3 ek. frissen facsart citromlé (kóstold közben!:)
40 g lenolaj (kb. 25 ml)
1/2 tk. tengeri só
őrölt fekete bors
25 g tökmag

A babkrémhez
240 g főtt fehér bab, lecsöpögtetve  (ha konzerves, akkor figyelj arra, hogy csak só és víz legyen benne!)
1 gerezd fokhagyma
1/4 (bio) citrom reszelt héja
1 ek. lenolaj
1 csapott tk. tengeri só

A zöldséges töltelékhez
80 g friss bébi spenót
1 avokádó, a húsa felkockázva
1/2 piros kaliforniai paprika, vagy paradicsom, felkockázva

Keverjük össze a palacsintatészta hozzávalóit, és hagyjuk állni kb. 10 percig.
Közben a pesztó összes hozzávalóját turmixoljuk össze egy aprítógépben, és sózzuk-borsozzuk.
A babkrém összes hozzávalóját is turmixoljuk össze egy aprítógépben.
Egy serpenyőt töröljünk ki egy beolajozott papírtörlővel és forrósítsuk fel. Merjünk 3-4 kanálnyi tésztakeveréket a serpenyőbe, a kanál aljával gyorsan kenjük szét, és süssük oldalanként kb. 2 percig. 
A kész palacsintát kenjük meg a babkrémmel, rá a pesztó, utána a spenótlevelek, az avokádó és a paprika/ paradicsom. Majd szorosan tekerjük fel és élvezzük az ízeket!:)

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth


Spenótos rizottó

A barna rizs egyik legnagyobb előnye a fehér rizzsel szemben a hántolatlan héjban található tápanyagtartalom, melyek közül a legértékesebb a B1 vitamin. A fehér rizs a hántolás, és a fényezés miatt a B1 vitamin-tartalom 80%-át elveszíti! 
Én már annyira hozzászoktam, hogy szerintem sokkal-sokkal finomabb, mint a fehér rizs!:)

Spenótos rizottó
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Hozzávalók (2 főre):
200 g barna rizs
1,5 lila hagyma, finomra aprítva
1 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
160 g bébi spenót (vagy fagyasztott leveles spenót), durvára aprítva
1 tk. rizsszirup/ agave szirup
őrölt fekete bors
1 ek. fehér mandulakrém (vagy őrölt mandula)
80 ml szénsavmentes ásványvíz
1 ek. frissen facsart citromlé

A barna rizst enyhén sós vízben megfőzzük (a csomagoláson javasolt idő szerint, általában 40 percig).
Felforrósítjuk az olívaolajat, és a lila hagymát közepes tűzön kb. 3 percig pirítjuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát és még 2 percig pároljuk. Következik a rizs, vagy agave szirup, átkeverjük, sózzuk-borsozzuk. Beletesszük a spenótot, kicsit összeforraljuk, majd hozzákeverjük a megfőtt rizst.
A mandulakrémet az ásványvízzel elkeverjük, és ráöntjük a kész ételre. Ráfacsarjuk a citromlevet, jól összevegyítjük, és még egyszer sózzuk-borsozzuk.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Erdei gyümölcsös - diós zabkása

Egy nagyon klasszikus reggeli, ami a bogyós gyümölcsök által most előrébb lépett a ranglétrán.:) A friss gyümölcsökben kevésbé bővelkedő időszakokban nyugodtan ehetsz bogyós fagyasztott gyümölcsöket, mert magas az antioxidáns tartalmuk, így segítenek abban, hogy tovább egészséges maradj, és ne olyan könnyen kapd el az aktuális vírusokat!
Persze bármilyen más gyümölccsel is nyugodtan helyettesítheted!:)

Ezen a képen pl. egy pekándiós - gránátalmás változatban:
 

Erdei gyümölcsös - diós zabkása
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók (2 főre): 
200 g apró szemű zabpehely
560 ml zabtej + szénsavmentes ásványvíz, amiből folyamatosan pótoltam még hozzá
1 csipet tengeri só
2 tk. sötét mandulakrém/ vagy 2 tk. őrölt mandula
4 ek. rizs/ agave szirup
60 g datolya, kis csíkokra vágva (nem cukrozott, nem tartósított!), vagy mazsola
60 g (pekán) dió
100 g (fagyasztott) vegyes bogyós gyümölcs, vagy más szezon-gyümöcs
csipet fahéj

A zabpelyhet elkezdjük a zabtejjel felfőzni, és kb. 10 percig főzzük, közben annyi vízzel pótoljuk, hogy krémes állaga legyen. Levéve a tűzről összekeverjük a többi hozzávalóval, a tetejére szórjuk a gyümölcsöt, diót, és kis fahéjjal megszórjuk.

Tipp: ha még szeretnél reggel időt spórolni, áztasd be szénsavmentes ásványvízbe a zabpelyhet előző este (kicsivel a teteje fölé öntsd fel), és így reggel sokkal gyorsabban megfő.

Alapötlet: Attila Hildmann: Vegan for Youth