2007. augusztus 7., kedd

Mazsolás zsemlécskék (lakto-ovo)

A tapasztalatok szerint ezzel a péksütivel könnyebben elcsábíthatóak azok a gyerekek is, akik még kevésbé vannak hozzászokva a teljes kiőrlésű ételekhez. A recept kb. 20 kis zsemle elkészítésére vonatkozik, amiket aztán akár le is lehet fagyasztani.


Mazsolás zsemlécskék
Hozzávalók:
100 gr kénezetlen mazsola
500 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
1 cs. szárított élesztő
250 gr sovány túró
150 gr lágy vaj
2 tojás
2-3 ek. méz
1/2 tk. őrölt fahéj
1 csipet só
4-5 ek. langyos víz
1 tojássárgája
1 ek. tej

Áztassuk be a mazsolát kis időre forró vízbe. Keverjük össze a lisztet az élesztővel, majd tegyük bele az összes hozzávalót a tojássárgája, a tej és a mazsola kivételével. Gyúrjuk sima tésztává és lefedve hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órát. Utána adjuk hozzá a mazsolát, még egyszer gyúrjuk jól át, formázzunk kb. 20 darab kis zsemlét és helyezzük őket egy kizsírozott tepsire. Langyosra felmelegített sütőben hagyjuk kelni még 1 órát. Verjük fel a tojássárgáját a tejjel és kenjük be vele a zsemléket. 180-200 fokos sütőben süssük kb. 20 percet.

Siccike tippjei: a zsemlék valóban nem olyan rosszak, de nekem ismét az volt a gondom, ahogy már többször a teljes kiőrlésű péksütiknél, hogy ahogy hűltek ki, egyre jobbna megkeményedtek...:-( Babóca számára a mazsola nagyon csábító, de túl sokat nem akart eszegetni a zsemlékből. Talán majd holnap... Ja, és az enyémeket kissé túlsütöttem, mert elbeszéltem z időt a szomszéd nénivel, úgyhogy nem kell ilyen barnának lenniük.:-)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...