2007. augusztus 16., csütörtök

Mit jelent a TELJES ÉRTÉKŰ vegetáriánus konyha?

A kifejezést igazából a németből csentem, magyarul talán még nem annyira létezik. Inkább ismert és elterjedt a "reformkonyha", ez azonban mára igencsak sok színezetet öltött magára a magyar nyelvben, és sokban eltért eredeti tartalmától.Amikor elkezdtem kutatgatni a vegetáriánus konya után, egyre több olyan könyvet és receptet találtam, ami igaz, hogy hús nélküli alapokra épült, viszont gond nélkül használt fehér lisztet, finomított cukrot és mindenféle egyéb mesterséges adalékot tartalmazó anyagot. Attól pedig ugye nem étkezik feltétlenül egészségesen az, aki húst ugyan nem eszik, ám mégis él a fent említett hozzávalók jelentős részével! A fehér liszt és a finomított cukor káros hatásairól sok helyen írtak sokat már, nem is annyira részletezném.
De mit is takar a TELJES ÉRTÉKŰ táplálkozás? Nem csupán a különféle magvak, a teljes kiőrlésű tészta és a húspótló fasírtok értendők alatta, bár kétség nélkül fontos részét képezik. A teljes értékű konyha igyekszik az élelmiszereket minél teljesebb formában alkalmazni, illetve a lehető legkevésbé feldolgozni, főként párolással, és egyéb kímélő módszerekkel. A mesterséges adalékanyagokat tartalmazó hozzávalók tabu tárgyát képezik! Előnyt élveznek a biogazdaságból származó és a helyi klímaviszonyoknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök.

Összefoglalva, ne csak a húst hagyd ki az étrendedből, hanem figyelj az összetevőkre is!!!

U.i.: tegnap egy barátnőm mesélte, hogy azt olvasta, könnyebben tudnak kommunikálni az angyalokkal, akik nem esznek húst...!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...