2007. november 30., péntek

Málnás-mákos köleskása, avagy egy reggeli vasbomba (vegán)

Ahogy előző bejegyzésemben is említettem, az utóbbi időben Babócával közösen egyszerre meguntuk a reggeli kásákat, majd utána egyszerre a reggeli kenyereket is, így most ismét a kásák kerültek terítékre.:-) Ennek a kásának az alapreceptjét Lugosi Dórától vettem kölcsön, bár ő ott meggyel írja, de nekem csak éppen fagyasztott málnám volt itthon. Az almát is sikerült megunni szeptember óta, ezért nyúltam már fagyasztott lehetőséghez is. Mondjuk tény, hogy a málna eléggé szétmorzsolódott, ezért meggyel még jobb lehet valószínűleg.
A kása nagyon jól sikerült, finom, ízletes lett, pedig féltem tőle, hogy a fogak közt karcosodó málnamagok ismét a Kisfelség ízlése ellenére lesznek, de nem!:-)
A kása elkészítésének nagyon pozitív velejárója volt, hogy Babóca eddig a mákot se volt nagyon hajlandó elfogadni (korábbi mákos próbálkozásunk volt pl. a mákos kölespuding szilvakompóttal). Most viszont elővettem a mákdarálót, vele közösen daráltuk le, lelkesen ő kanalazta rá a kására a mákot, így alig várta, hogy belekóstolhasson.:-) És Heuréka, ízlett!
Annyit fűzött hozzá ismét, hogy "Anya, ez jó!":-))
Az édesítésnek használt juharszirup pedig enyhén karamellás ízt is adott neki.
Vasbomba pedig azért a minősítése, mert a köles magas vastartalmú, a mák ugyancsak, utóbbi egyébként magas kalciumtartalmú is. A megfelelő vasfelszívódás érdekében mindenképpen kínáljunk hozzá magas C-vitamintartalmú italt, mi egy pohár ásványvízzel higított narancslevet ittunk hozzá (a vasfelszívódás jelentőségéről a vegásoknál itt olvashatsz).

Málnás-mákos köleskása
Hozzávalók (anya+baba számára):8-10 dkg köles
kb. 15 dkg fagyasztott málna
4-5 ek. darált mák
juharszirup ízlés szerint

A kölest nagyon alaposan szűröben lemossuk, majd feltesszük főni négyszeres mennyiségű vízben, mintegy 15 percig. A főzés idő vége előtt kb.5 perccel beletesszük a málnát. Tálalás előtt megszórjuk darált mákkal, és juharsziruppal ízlés szerint édesítjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...