2007. november 28., szerda

Sütőtöktorta, avagy 'pumpkin pie' reformosan (lakto-ovo)

Az elmúlt héten szinte mindegyik amerikai vegás blogon találtam egy Hálaadás ünnepi tardicionális sütőtök torta, azaz 'Pumpkin pie' receptet, így egyre jobban kezdte izgatni a fantáziámat.
Egyébként nem megrögzöttségből "bóklászom" ám annyit amerikai oldalakon.:-) Leginkább csak azért, mert abból adódóan, hogy az USA-ban olyannyira ismert és elfogadott a vegánság, mint Európában a vegetáriánius étkezés, nagyon sok hasznos infóhoz és izgalmas recepthez lehet jutni.:-)

Szóval, találtam egy jó kis reform sütőtök-receptet is, melyet most megosztanék. Szerintem teljesen jól sikerült, BAbóca is elismerően konstatálta, hogy "Ez jó!":-), Férj viszont azt mondta, nem lenne rossz, csak kár, hogy sütőtök íze van!:-)))

Figyelem, elég hosszú az elkészítési ideje (pihentetéssel, sütéssel együtt kb. 2,5-3 óra!).

Sütőtöktorta reformosan
Hozzávalók (1 csésze = 2,5 dl):
2 cs. teljes kiőrlésű liszt
1 tk. foszfátmentes sütőpor
1 tk. só
2/3 cs. margarin
5-7 ek. hideg víz
1,5 cs. sütőtök, párolva és pürésítve
3/4 cs. méz
1/2 tk. só
1/2 tk. szerecsendió
1/2 tk. őrölt szegfűszeg
1 tk fahéj
1 tk. gyömbér
3 tojás, habosra verve
1 1/4 cs. tej
2/3 cs. tejszín

A lisztet, sütőport, sót, margarin és vizet tésztává gyúrjuk, és hideg helyen kb. 1 órát pihentetjük. A tészta kétharmadát egy kizsírozott hullámos szélű kerámia tortaforma aljára lapogatjuk, a maradékből pedig megformázzuk a torta peremét. 180-200 fokon kb. 20 percig elősütjük. Közben a tökpürét, a mézet, a fűszereket, a tojásokat, a tejet és a tejszínt jól elkeverjük, majd az elősütött tésztára öntjük (nekem a keverék legalább 1/3 megmaradt, nem fért bele a tortába, pedig 26 cm-es formát használtam!). A tortát 200-220 fokon egy negyedórát, majd 175-180 fokon még 50 percet sütjük.

1 megjegyzés:

  1. Sütőtökös pitét már nagyon sokszor próbáltam készíteni, Siccike receptje alapján sikerült a legjobb verzió, köszönet érte! Annyi, hogy másodszor én a tejet kihagytam, csak tejszínt tettem bele és került bele fél pohár darált dió, mert elsőre baromi lassan szilárdult meg a közepe (de legalább megszilárdult, mert a korábbi próbálkozásaimnál kanalazós lett a végeredmény).
    Zsófi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...