2008. február 2., szombat

Bakonyi szejtán-szelet (vegán)

A minap vettem egy nagy adag laskagombát a piacon, és valahogy felidéződött bennem a 'bakonyi szelet' íze, amit nagyon szerettem 'anno'. Gondoltam, kipróbálom szejtánnal, bár még sose csináltam 'bakonyit'.:-) Kicsit kutattam a neten, és összedobtam egy "saját" receptet.:-)
A bioboltban csak szejtánpor volt, kész szejtán nem, így azt is itthon csináltam. Nem ördöngősség ám, nem telik igazán nagy munkába! A tapasztalatom pedig az, hogy a házi készítésű szejtán sokkal puhább, mint a készen vásárolt.
A kész étel amúgy nagy sikert aratott!:-) Babócának a szejtánt egészen apróra vágtam, és összekevertem a köretnek főzött vadrizzsel és a gombamártással, mert különben gyanúsan fogadja a szejtán kissé gumis állagát.
Köretnek lehet tönkölygaluskát is készíteni hozzá.


Bakonyi szejtánszelet 
Hozzávalók (3 főre):
natúr szejtánszeletek (porból 15 dkg-t vettem alapul, és az nagyon bőséges lett)
30 dkg gomba
1 vöröshagyma
2 dl szójatejszín
3 mk. paradicsompüré
3 ek. teljes kiőrlésű liszt
1 tk. pirosparika
3 dl zöldségleves
őrölt kömény
olívaolaj

A besózott szejtánszeleteket egy serpenyőben felmelegített olajon megsütjük, majd külön tesszük. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a gombát. Amikor elkezd levet ereszteni, hozzátesszük a paradicsompürét és a pirospaprikát, jól megkeverjük. Beletesszük a szójatejszínben külön elkvert lisztet, felöntjük a zöldséglevessel, és további 5-10 percig pároljuk. A mártást a húszeletekre öntjük és vadrizzsel, vagy galuskával tálaljuk.

7 megjegyzés:

  1. Szia! Írd le légyszi, hogy hogyan kell a szejtánporból szeleteket csinálni.NAyon érdekelne, mert van itthon porom. Köszi.

    VálaszTörlés
  2. Marmalade!
    Igazából én csak a zacskón lévő használati utasítás szerint csináltam, de szívesen megosztom, hátha neked másfajta van (nekem a Dénes Ottó-féle van): a port elkeverjük annyi vízzel, hogy gumis állagú legyen, ne legyen túl száraz, de ne is túl nedves (fejenként 5 dkg port számolva szerintem elég). Cipókat formálunk belőle és Kb. 10 percig pihentetjük. A cipók átmérője attól is függ, mekkora szeleteket akarsz utána levágni belőle, ha nagyobb szeletekre gondolsz, legyen a cipó is nagyobb. Utána ételízesítős forró vízbe tesszük (én fűszersót-vegetát szoktam beletenni, és addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére. A kész cipókból szeleteket vágunk és úgy használjuk fel/ ízesítjük, ahogy a húst szoktuk.
    Sok sikert!:-)

    VálaszTörlés
  3. Hmmmmm..., ez de jól hangzik :-))))))!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy Te is csinálsz otthon szejtánt! Épp tegnap írtam le a blogban, hogyan kell, hátha mások is olyan bátortalanok, mint amilyen én voltam :)

    VálaszTörlés
  5. Katanyaka!
    Igen, láttam a bejegyzésed, nagyon hasznos!:-)

    VálaszTörlés
  6. Hűen követtem a receptedet és nagyon fincsi vacsora kerekedett belőle! Köszi! :o)

    VálaszTörlés
  7. Ezt én is elkészítettem, köszönöm az ötletet. Az első búzahús ételem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...