2008. augusztus 13., szerda

Zöldbabos gombócleves (vegán)

Az ötlet Fűszeres Eszter 'libakolbászos gombócleveséből' http://fuszereslelek.blogspot.com/2008/07/gombocleves-libakolbsszal.html származik.:-) Az alapreceptet némiképp reformosítottam és felturbóztam zöldbabbal. A piros paprika mennyiségét is jelentősen csökkentettem, mert nekem az eredeti szerint túl magyaros lett volna. A végeredmény naggyon finom lett! És mivel a Gyermeknél általában minden bejön, ami gombócos, nála is elég jó sikert ért el. Na igen, "persze" a zöldbabokat egyenként kiköpködte...
Zöldbabos gombócleves
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
A leveshez:
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 tk pirospaprika
1 kk kömény
2 babérlevél
2 dl szójajoghurt
2 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
olaj
kb. 500 g zöldbab
2-3 szál sárgarépa
1 nagy csokor petrezselyem

A gombóchoz:
500 g krumpli
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 ek. kukoricakeményítő


Először a gombócokat készítjük elő, amihez héjában megfőzzük a krumplit, meghámozzuk, krumplinyomóval még melegen áttörjük. Kicsit hagyjuk kihűlni és elkeverjük a liszttel, keményítővel, sózzuk. Kicsi gombócokat formázunk belőle. A liszt mennyisége változhat a krumpli minőségétől függően.
Míg fő a krumpli az olajon megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a paprikát, köményt, és az összezúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot és felkarikázott répát és kicsit együtt pirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk-borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet, és addig főzzük, amíg a bab és a répa szinte teljesen megpuhul. Mikor felforrt, beledobjuk az előre meggyúrt gombócokat. Miután minden gombóc feljött a leves tetejére, behabarjuk a szójajoghurttal elkevert liszttel. Beletesszük a felaprított petrezselyemzöldet. Még öt percig alacsony lángon főzzük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...