2008. november 10., hétfő

Bengáli rojál rizs (vegán)

Néha vannak olyan időszakaim, hogy előveszek ritkán használt szakácskönyveket és azokból főzök több mindent egymás után (na jó, főleg olyankor fordul elő ilyesmi, amikor Férj ismét megjegyzi, minek nekem újabb szakácskönyv karácsonyra, amikor úgyis olyan sok van már a polcomon, és azokat sem használom eleget...:-) És ilyenkor aztán csak azért is főzök belőlük!:-) Aztán rá is csodálkozom újra és újra, milyen jó ötletek vannak bennük.:-)

Most nemrégiben elővettem pl. 'Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek' c. nagyon szép fotókkal ellátott szakácskönyvét (Dulmina írt már a könyvről bővebben is itt:http://dulmina.blogspot.com/2008/04/kedvenc-szakcsknyveim.html )

Ez a recept abból van, és Férj és sztem nagyon jól sikerült! A Gyermek ismét meg sem kóstolta, merthogy nem szereti rágni a rizst... (aztán ilyenkor mindig eszembe jut a védőnő mondata, miszerint "miért, a kiflit megrágja...?" Naja, azt meg...!).

Ez a rizses, enyhén édeskés ízű, harmonikusan fűszeres étel indiai, sáfránnyal, olajos magvakkal és aszalt gyümölccsel. Utóbbit nem tettem bele, mert alapból nem szoktam keverni a gyümölcsöt mással, csak a sütiknél, reggeli kásáknál teszek kivételt. A cukrot is kihagytam, mert kellően édes volt a sütőtök. A könyv ajánlása szerint ünnepi alkalmakra ideális fogás (az eredeti receptet veganizáltam).
Mi paradicsomos sütőtökkel ettük, a könyv paradicsomos karfiolgombóccal javasolja.

RIZS (gabona) + Z.BORSÓ (hüvelyes) = teljes értékű fehérje!


Bengáli rojál rizs
Elkészítési idő: 50 perc
1,5 éves kortól a kesudió esetleges allergizáló hatása miatt, más olajos maggal 1 éves kortól
Hozzávalók (6-8 főre!):
1 pohár = 375 ml
1,5 pohár basmati v. egyéb hosszú szemű fehér rizs (én barna rizzsel csináltam)
0,5 tk. sáfrány
1 ek. növényi tej
3 pohár víz
2 tk. só
3 tk. őrölt szerecsendió
1/4 pohár olaj
1/4 pohár aprított kesudió
1/4 pohár mandulaforgács
1 tk. édeskömény
egy 2,5 cm-es fahéjrúd
6 hüvely kardamom összetörve (nálam szimplán őrölt)
6 egész szegfűszeg
1 tk durvára őrölt feketebors
0,5 tk. cayenne bors
0,5 tk. hing (nekem nem volt)
2 ek. kókuszreszelék
1/4 pohár főtt zöldborsó
6 pohár tofu kockázva és barnára pirítva

A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük. A sáfrányt 5 percig forró tejbe áztatjuk. Mérsékelt tűzön felforraljuk a vizet a sóval, a sáfrányos tejjel és a szercsendióval egy 2literes lábasban, majd lefedjük. Felmelegítjük az olaj felét egy 4literes lábasban. A forró olajban megpirítjuk a mandulát és a kesudiót, majd kivesszük és félretesszük. A maradék olaj egyik felén pirítjuk 3-4 percig a rizst, majd hozzáadjuk a forrásban lévő vizet. ha a víz újra felforrt, kisebbre vesszük a lángot és addig főzzük lassú tűzön, míg az összes vizet be nem szívta és megpuhult (kb. 15-20 perc). Levesszük a tűzről, de még 5 percig lefedve hagyjuk. A maradék olajat egy serpenyőbe tesszük és állandóan keverve megpirítjuk benne a köményt, a fahéjrudat, a kardamomot, és a szegfűszeget (kb. 1 perc). Beletesszük a többi fűszert és a kókuszreszeléket (1 perc). Belemegy a borsó, a tofu, az olajos magvak, és az egészet a főtt rizshez keverjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...