2009. március 30., hétfő

Szamósza nálunk is!:-)


Nem-nem, nem elírás, ez valóban nem szamóCa, hanem szamóSZa!:-)
Még a mai nap is elevenen él bennem a szamószával való első találkozásom képe... Sok-sok évvel ezelőtt lelkesen vetettem be magam Budapest egyik első biobüféjébe, ahol a kínálatból egy jól kinéző sütifélére mutattam a pulton, melyről némi felvilágosításképp megtudtam, nem édes, hanem egy indiai zöldséges töltetű batyucska, a szamósza. Akkor még nem mertem enni belőle...:-))
Aztán ismét több évvel később vegás barátainkhoz mentünk ebédre, ahol a konyhában éppen az Indiát többször megjárt férj szorgoskodott, és lelkesen hajtogatta a szamósza oldalait (amit én most kihagytam:-). Az akkori töltelékre nem emlékszem, de finom volt!
Aztán nemrégiben Szilda, Marcsi, Harmony, és Kata is készítettek szamószát, így én is belevágtam.
A tészta-alaphoz végül Kata receptjét használtam, a töltelék egy bevált eská páros, erdei gomba + kaukkfüves cukkini. A végeredmény nekem nagyon ízlett! A gyerek töltés közben folyamatosan ette ki a gombát, így alig maradt a végére, de készre sült szamószák nem kellettek neki...:-( Férj szerint "kár hogy teljes kiőrlésűből van, mert így száraz", pedig szerintem egyáltalán nem lett száraz, sőt, pont annak ellenére, hogy teljes kiőrlésű, jó állaga lett! Olyannyira, hogy ezt a tésztaalapot simán el tudom máshoz is képzelni, pl. akár édes töltelékkel is.
Szamósza kaukkfüves erdei gombával és cukkinivel
Hozzávalók (nekem kb. 25 db kis méretű szamószám lett az alábbi recept 3/4-es adagjával készítve):
A tésztához
500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (nálam most graham - hja, nagyon felment az ára a tönkölylisztnek, úgyhogy spórolunk...:-(
2 kk. szódabikarbóna
200 ml napraforgóolaj
300 ml víz
A töltelékhez:
1 nagyobb cukkini kockákra vágva
kb. 3 marék pici erdei gomba (természetesen lehet más gombával is, de ez valami isteni finom aromát ad neki!)
2-3 gerezd fokhagyma
kb. 1 mk. szárított kakukkfű
2-3 ek. olívaolaj
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és 1 órát pihentetjük.
Közben a cukkinit felaprítjuk, majd felhevítjük az olajat, beletesszük a szétnyomott fokhagymát 1 percre, hozzáadjuk a cukkinit és a gombát, megszórjuk a kakukkfűvel, megsózzuk, és néhány perc pirítás után addig pároljuk fedő alatt, amíg ropogósra puhul. Utána levesszük a fedőt, és még kicsit a tűzön hagyjuk, hogy elfője a levét. Ne legyen túl leveses a töltésnél, mert különben elázik a tészta!
Előmelegítjük a sütőt kb. 180 fokra. A tésztát 3 mm vékonyságúra nyújtjuk, és egy nagyobb vizespohárral köröket szúrunk ki belőle (tapasztalásom az volt, hogy a vizespohár mérettel nagyon jól megfogható kis falatkákat kapunk, de ha útravalónak szánjuk, nagyobb mérettel kellene talán dolgozni). Mindegyikre teszünk kb. 1 kiskanálnyi tölteléket, félbehajtjuk, ujjal, majd villával lenyomkodjuk a széleit (Katánál olvasható az igazán profi szamósza-nyomkodás leírása is). Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Nekem elsőre sikerült talán kicsit túl ropogósra sütnöm, de kinyitott ajtóval a sütőben hagyva, szépen megpuhultak. A tetejét sütés előtt megkenhetjük növényi tejjel és megszórhatjuk magokkal is.
Szilda további tippjei a töltelékekhez:
- sárgaborsó-püré
- gombapörkölt
- padlizsánpástétom
- kölesfasírt stb.


2 megjegyzés:

  1. Szia! :-)

    Kipróbáltam ezt a receptet. Nagyon megörültem a teljeskiörlésű szamósza-tésztának és jó is lett. Csak nem bíztam benne, hogy összeáll (ezen mindig stresszelek, ha teljeskiőrlésűről van szó) ezért tettem bele 2 evőkanál szójalisztet is. És jó lett, ízlett is.

    Viszont tölteléknek egy cukkinis, padlizsános, hagymás fokhagymás ragút készítettem. Sajnos az nem lett olyan ízletes, mint ahogy reméltem. Gombával finomabb lett volna úgy gondolom. Viszont most egy teljesen új tölteléken töröm a fejem. Szóval még ki szeretnék kísérletezni egy tökéletes tölteléket. :-)

    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Rukola!
    Örülök, hogy ízlett!:-) Amúgy tényleg összeáll, mert a teljes kiőrlésű liszt tapadósabb, mint a sima, a tapasztalataim szerint. Legközelebb biztos összejön a töltelék is!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...