2009. április 4., szombat

Strand torta:-)

Most mondhatnám, hogy ez a torta azért készült, hogy a jelenlegi lélekállapotom tükrözze, miszerint mutatja, hol szeretném nagyon tölteni az időm, de nagyon...!:-) De nem, valójában Nagyfiúnk névnapjára készítettem/tük részben közösen (lehet, hogy akkor igazából ő szeretne strandra menni...?:-) na, az nagyon lehet!:-))

Szóval, a történet ott kezdődött, hogy néhány évvel ezelőtt megvettem a Bulitorták c. nagyon jópofa kis könyvecskét, melyet nemrégiben felfedezett az én Gyermekem, és gyakorlatilag egyik kedvenc lapozgatós könyvecskéjévé vált.:-) Szépen ki is választotta belőle a rendeléseit, melyek közül az 'über'első ez lett.:-)
A gyártási folyamat egyik legnehezebb része a csokikagylók előállítása, vagyis inkább megszervezése volt. Az eredeti tortán ugyanis a kagyló alakú, nagyon finom, de tejcsokis belga pranilék díszelegtek. Kitaláltam, hogy ezt akkor előállítom majd étcsokibl. Na de honnan szerezzek ilyen formát? Egy kedves proficsokis blogtárs javasolta, hogy kötséghatékony megoldásként megpróbálhatnám a gipszkiöntő formák alkalmazását. Még egyszer hálás köszönet az ötletért! A megfelelő forma megtalálása sem volt egyszerű, de végül a Teszveszen ráleltem!
Eztán következett a megfelelő csoki beszerzése, ami ismét nem volt egyszerű, mert a boltokban kapható étcsokikra (még a 2.000 Ft/ táblásra is, mely nem mintha szóba jöhetett volna...) rá van írva, nyomokban tartalmaz tejszármazékokat! Nem volt mit tenni, jobb híján ezek közül bevállaltam egy középkategóriásat... (tudom, hogy létezik vegán étcsoki és karobos csoki is, d emost nem jártam olyan helyen)


A torta maga valójában egy tojásmentes piskótaalap, megkenve egy isteni finom vaníliakrémmel - mely az eddigi legfinomabb vaníliakrém alkotásom, és noha vaníliás szójatej alapú, a szójás utóíznek nyoma sincs benne a belefőzött citromhéj miatt!), a tetején egy kis vaníliás cukormáz (na jó, ez nem a legegészségesebb, de gyerekfavoritos:-), megszórva kókuszreszelékkel.

És milyen volt a fogadtatás? A dizájn csúcssiker volt!:-) Babócának annyira tetszett, hogy 2 napig úton-útfélen -értsd szó szerint, még az utcán is:-)) -, mindenkinek azt mesélte, hogy milyen frankó strandtortát kapott.:-) Az íze? Hát azzal első nap valahogy nem akart nagyon megbarátkozni, csak a megfejelésként még rákönyörgött szójatejszínhabot ette le, a többiből nem evett.:-( Elég szomorú is voltam...:-(( Aztán másnap mégis két nagyobb szeletet is bevágott belőle!:-) Ki érti a gyerekeket?:-))
Nekem egyébként a piskóta tésztája elég tömény volt (asszem a gyermeknek is ez lehetett a baja vele elsőre), ezért a krémet legközelebb két rétegben kenném rá, mert az elkészített mennyiségből ki is telik rá. Második napra tényleg finomabb volt az egész összhatás, ezért bátran elkészíthető előző nap is!
Strandtorta
Hozzávalók (egy 25 cm hosszú őzgerincformához):
A piskóta tésztához:

400 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g fehér tönkölyliszt (én most 50-50%-ban használtam a teljes kiőrlésű és fehér lisztet)
100 g nádcukor
1 ek. szódabikarbóna
500 ml víz
100 g olaj

A vaníliakrémhez:500 ml vaníliás szójatej (vagy rizstej, amibe beletesszük fél ród vanília kikapart belsejét)
50 g nádcukor
1 ek. fehér tönkölyliszt
kb. 1,5-2 ek. kukoricakeményítő
1 kis darab (kb. 3 cm hosszú) bio citromhéj (fontos, hogy ne legyen túl nagy darab a citrom, mert különben túl karakteresen citromos lesz a krém

A cukormázhoz:
kb. 1/2 csésze nádporcukor
kis növényi tej

A csokikagylókhoz:
kb. 100-150 g étcsoki

A torta tetejére:
kókuszreszelék
koktél-ernyők

A munkát a csokikagylók öntésével kezdjük. Vízgőz fölött felolvasztjuk a darabokra tört csokit, majd beletöltjük a formába, és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen megdermedt a csoki, óvatosan kinyomkodjuk a formából a kész kagylókat (nekem kicsit elszíneződtek:-(.
A piskótához a hozzávalókat habverővel könnyű tésztává keverjük, kikent, lisztezett őzgerincformába öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 35-45 percig sütjük.
A vaníliakrémhez összekeverjük egy kis lábasban a száraz hozzávalókat, majd kézi habverővel hozzáadjuk a szójatejet, és lassan felmelegítjük. Addig főzzük, amíg sűrű, pudingszerű krémet nem kapunk.
A kihűlt piskótát két - három részre vágjuk, megtöltjük a krémmel.
A mázhoz a porcukrot annyi növényi tejjel keverjük el, hogy jól kenhető, inkább folyékony mázat kapjunk. Rákenjük a torta tetejére. Megjegyzés: mivel ez a máz gyakorlatilag azért kell, hogy a strandhomokot formázó kókuszreszelék megtapadjon, ezért szerintem egy vékony réteg mézzel, vagy agave sziruppal is helyettesíthető.
Megszórjuk a tortát a kókuszreszelékkel és a kagylókkal, ernyőkkel díszítjük.
Forrás: piskóta - Napfényes Alapítvány: Sütemények

8 megjegyzés:

  1. szia! Boldog névnapot az ünnepeltnek!

    A fiamé tegnap volt :)
    Én kisebb méretű homokozóformákba (pl. repülő stb.) raktam így olvasztott étcsokit vagy karobos masszát.
    Az első Télapóra is ilyesmit kapott a figura helyett anno a fiam.

    VálaszTörlés
  2. Boldog névnapot Á babának!!!

    A tortákat általában érdemes 1 nappal előtte elkészíteni, mert a piskóta akkor issza be a krémet. Ez nem csak a vegán tortákra igaz.

    VálaszTörlés
  3. Biztos finom lett az ünnepi torta. Ja, nem akarok ünneprontó lenni, de ha annyi mindenre allergiás a kisfiad, hogy hogy szójatermékeket adsz neki? Hiszen igen erős allergén az is.
    Marcsi

    VálaszTörlés
  4. Okoskodhatok egy kicsit?Szerintem te is tudod,hogy errefelè mèg a szimpla piskòtàt is lekenik valami sziruppal,hogy ne legyen "fojtòs",(ha vèletlenul vagy direkt elfelejtem,a sògornom biztos maceràl èrte,neki ez annyira egyèrtelmu),tokèletes a gyumolcslè,befottlè stb. is ès akkor vàrnod sem kell,hogy megszìvja magàt a krèmmel.Az is segìt,ha vèkonyabbra vàgod a piskòtalapokat.Tudom,hogy mondtam màr,de az a kukorica- vagy bùzadaràs piskòta nekem nagyon laza lett.Apropò csoki,ha szeretnèd,eljuttatok hozzàd ebbol a 100%-os csokibòl,amit èn hasznàlok.Az van ràìrva:"Anti Allergen Product Oasis.Non produciamo nè cioccolato al latte,nè cioccolato con nocciole,non impieghiamo materie prime contenenti allergeni."Mehet?

    VálaszTörlés
  5. Zsu, nem értek olaszul, csak az elejét, de hogy lehet egy csoki antiallergén? A kakaó a top 10-ben benne van.

    VálaszTörlés
  6. Bocsi,azt hittem csak Siccikèt èrdekli.Szòval:se tej,se mogyorò nincs a termèkeikben ès az alapanyagkènt sem hasznàlnak allergèn èlelmiszereket.Mèg azt is kiemelik,hogy 100% kakaòmasszàròl van szò,azaz az egèsz kakaòbab kerul àt-,feldolgozàsra.Errol a top 10-rol èn nem tudtam.A kakaò alatt a babot vagy a kakaòport èrted(bàr lehet,hogy semmi jelentosège nincs).Zsu

    VálaszTörlés
  7. Reni!
    Köszi, viszont Nektek is!:-) Ez a homokozóforma is jó ötlet!

    Vera!
    Köszönjük! Ezentúl én is így fogok eljárni, csak mindig az van bennekm, hogy a sütemény frissen jó, pedig ez tényleg nem minden esetben van így!

    Marcsi!
    Igazad van, de egyrészt hetente max. egyszer-kétszer kap vmi szójásat, másrészt két orvossal is (legutóbb az allergológián) lekonzultáltuk, hogy ha nincs tünete rá, akkor nem kell tőle feltétlenül megvonni. Ezzel együtt egyáltalán nem biztos, hogy soha nem lesz rá allergiás, de azért reménykedem...

    Zsú!
    Ez a gyümölcslé is jó ötlet! Nagyon aranyos vagy, hogy felajánlottad, de szerintem nem fogyna , mert én eddig max. 90%-os volt, amit vettem, de az is annyira keserű volt már, hogy a család nem igen volt hajlandó fogyasztani belőle... Amúgy ez tényleg jó, hogy ilyen antiallergén csokit is gyártanak!

    Vera!
    Szerintem ez itt úgy értendő, hogy antiallergén körülmények között gyártották, azaz ahol a csokit, ott se tejet, se mogyorót nem használnak fel, ezért nincs meg a veszélye, hogy nyomokban származékokat tartalmazhat.

    VálaszTörlés
  8. Igen, lehet, hogy úgy értik, de a kakaót a fő allergének közé sorolják. De most, hogy utána olvastam, több helyen azt írták, hogy csak a "kiegészítők" miatt. (Tej, mogyoró, stb)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...