2009. szeptember 28., hétfő

Répás céklával töltött palacsinta


Na, kérem, én bizony megkezdtem a karácsonyi receptek tesztjét!:-) Nem, nem vagyok mániákus (vagy mégis?...:-)), csak azon dolgozom, hogy amikor újranyitjuk majd a Vegán Karácsony blogot november tájékán, addigra újdonságokkal is tudjunk szolgálni a kedves olvasóknak.:-)
Ez a recept az egyik legújabb vega karácsonyos könyvemből való, és nagy sikert aratott vendégségben!
Azt azonban gyorsan hozzá kell fűznöm, hogy az elmúlt időben történtek nálunk családilag némi változások a teljes kiőrlésű lisztek használatát illetően.:-( Merthogy 3 év "küzdés" után be kellett látnom, hogy az én férjem és nagyfiam - meg hát a hozzánk betérő vendégek nagyobb része is - egyszerűen nem hajlandóak megenni a 100%-ban teljes kiőrlésűvel készült ételeket, kenyereket, sütiket. De a 75%-ban készülteket sem...
Így a sok kukában landolt étel után arra jutottam, felesleges ezt tovább erőltetnem, már csak saját magam frusztrálásának elkerülése miatt sem...
Most néhány hete bevezettem az 50%-ban fehér (bio) + 50%-ban teljes kiőrlésű, vagy graham liszt használatát. A tetszési index persze jelentősen növekedett...
Viszont nagyon rövid időn belül kiderült, hogy a nálam 3 éve kimutatott fehér liszt allergia továbbra is megvan, és szinte rögtön újra visszatért az állandó orrdugulás és garatcsorgás.:-(((( Emiatt pedig ha eddig még nem is, de mostantól valszeg kénytelen leszek a lisztes kajákat kétféle verzióban elkészíteni, ha jót akarok magamnak...
Na, hát itt tartunk most lisztek terén. És hát nagyon sajnálom, ha csalódást okozok a teljes kiőrlésű párti olvasóimnak, ha ezentúl megjelenik néhány fehér lisztet is tartalmazó recept a blogon!:-( Remélem, azért így is olvastok majd minket!:-)

Szóval, visszatérve a recepthez, fentiek miatt már ez a palacsinta is fele graham + fele fehér liszttel készült. A végeredmény egy a nálunk eddig megszokottnál sokkal puhább, kevésbé száraz palacsinta lett, a tojásmentesség ellenére. A répás-céklás töltelék is nagyon finom lett, a kész étel pedig igen laktató. Mi most egybensült vega fasírttal ettük (anyám receptje, és nekem írtóra bejön!:-).
Karácsonykor pl. ehetjük főételként is, egy salátával kiegészítve, desszerttel zárva. Vacsorára is kiváló!



Répás céklával töltött palacsinta
Hozzávalók (8 db palacsintához):
A palacsintatésztához
Teljes kiőrlésű liszttel készült palacsintarecept: ITT
150 g graham liszt
150 g fehér bio liszt
50 ml olaj
csipet só
kb. 500 ml növényi tej + víz felesben

A töltelékhez
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
2 ek. repceolaj (vagy olíva)
kb. 700 g cékla reszelve
2 sárgarépa reszelve
4 ek. növényi tejszín
4 ek. durvára vágott dió (én ezt a gyerekek miatt kihagytam)
2 ek. vörösborecet (nálunk most rizsecet, de jó a citromlé is)
3 ek. finomra vágott petrezselyemzöldje
1 ek. finomra vágott kapor
frissen őrölt bors

A palacsintákhoz összekeverjük a lisztet a sóval, és a folyadékokkal míg sűrű palcsintatésztát nem kapunk. Sütésnél egy beolajozott ecsettel megkenjük a serpenyőt, bele a tészta, és kisütjük a palacsintákat, amiket utána 60 fokra bemelegített sütőben tarthatunk esetleg tálalásig.
A töltelékhez a hagymát megpirítjuk az olajon, beledobjuk a reszelt zöldségeket és roppanósra pároljuk. Hozzátesszük a tejszínt, a diót, az ecetet és a zöldfűszereket, majd ismét 2-3 percig pároljuk. Sóval-borssal ízesítjük.
A töltelékkel megkenjük a palacsintákat és összehajtogatjuk. Esetleg serpenyőben kicsit felolvasztott növényi margarinnal meglocsolhatjuk.
Istenííííí!:-)

5 megjegyzés:

  1. Siccike, nagyon ötletes és jó kis recept. Tetszik!
    De az édesanyád féle vegafasírt receptjére is kiváncsi lennék ám, ha már olyan ízlésesen mosolyog ott az első képen a palacsinta mellett! :-)

    VálaszTörlés
  2. nálam is van garatcsorgás és orrdugulás. létezik hogy nekem is a fehér liszttől van? mert tavaly mikor reformkodtam akkor nem volt. :O

    VálaszTörlés
  3. Szamóca!
    Tervezem feltenni, csak még be kell "szereznem"!:-) Fúúú, és most látom csak milyen szép vega blogot indítottál te is! Szuper receptek, guszta tálalás és tök jó fotók! Fel is iratkoztam rögtön olvasónak!:-)

    Harmony!
    Hát, lehet... Bár nálam pl. a 100% tönkölyliszttől is már 1-2 perc múlva hólyagos lesz a nyelvem.:-(( Úgyhogy egyelőre még nem tudom a megoldást...:-( Én amúgy 3 éve vegateszten voltam allergiavizsgálaton, és bár tudom, hogy nem a legmebízhatóbb módszerek közé sorolják, nekem a 10-ből 9 allergén azóta teljesen beigazolódott.:-(

    VálaszTörlés
  4. Siccike, a gyermekeid, megették, szóval szívesen fogyasztotta a nagyobb? Úgy szeretem, mikor odaírod a végére, hogy milyen fogadtatása volt, mert akkor tudom mire is számíthatok!
    Nálunk a palacsinta csak édesen fogy! De ezt meg szeretném próbálni!

    VálaszTörlés
  5. Orsi!
    Hát bevallom, most azért nem írtam mi volt a reakciójuk, mert nem ettek belőle... A Kicsi nagyon éhes volt már, így mire elkészültek a palacsinták, beebédelt a zöldséges fasírtból rizzsel, a Nagy pedig nem is hajlandó megkóstolni semmi olyat, amiben látható zöldségek vannak...:-( Ő rántott húst evett rizzsel..:-( Amúgy sikerült elég édes céklából és répából csinálni, így olyannyira édes lett a végére, hogy mi bőven raktunk bele a rizsecetből.
    Off topic: örülök, hogy ismét aktív a blogotk, már kezdtem aggódni, hogy tényleg csak meghívottak olvashatják majd.:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...