2010. január 18., hétfő

Rántott zöldséges palacsinta


A legutóbbi Karácsonykor készült Szentestére főételként ez a palcsinta, a rántott hal helyett. Úgy gondoltam, visszatérek a hagyományos, egyszerűbb ételekhez, hátha nagyobb sikert érek el így a családban.
A végeredmény nagyon finom lett, mindenkinek ízlett, bár a Nagy nem kóstolta (ő rántott halat evett). Egy kicsit még karakteresebben fűszerezhettem volna, de amúgy ezt leszámítva biztos visszatérő lesz a konyhánkban, nem csak Karácsonykor.:-)

A receptet már régen kinéztem a Napfényes Alapítvány egyik receptes füzetéből, majd a végső kivitelezéshez találtam még tippeket Katának a decemberi Ezotérben megjelent Főzőcske rovatában, a receptnek ez a formája is onnan származik.
Mi most hagymás krumplisalátával ettük, de ehetjük hagyományosan veganézes krumplisalátával is.

TIPP: Karácsony előtt, ha valaki nagyon elfoglalt, előre elkészítheti pl. a palacsintákat. Kb. 1-2 héttel korábban megsütjük, majd kihűlés után egy jól záródó műanyagdobozba helyezzük őket úgy, hogy sütőpapírral elválasztva rakosgatjuk egymás fölé a palacsintákat. A dobozt lezárjuk és betesszük a fagyasztóba. A felhasználás napján a hűtőbe téve engedjük fel.

Zöldséges rántott palacsinta
Hozzávalók (8 db. palacsintához):
A palacsintatésztához
150 g (fehér) tönkölyliszt
100 g zabpehelyliszt
30 ml olaj
csipet só
1/4 cs. foszfátmentes sütőpor
szénsavas ásványvíz

A töltelékhez
1 cs. vegyes fagyasztott zöldségkeverék
1 fej vöröshagyma
olaj (vagy pálmazsír)
kakukkfű
oregánó
vegamix
só, bors

A panírhoz
teljes kiőrlésű liszt
fűszerkeverék
vegán kenyérmorzsa

A palacsinta hozzávalóit összekeverjük és annyi ásványvizet öntünk hozzá, hogy közepesen sűrű masszát kapjunk. Enyhén kiolajozott serpenyőben kisütjük őket.
A töltelékhez megpirítjuk a zsiradékon a felaprított hagymát, beletesszük a zöldséget, kis vízzel felöntjük, és fűszerezzük. Fedő alatt megpároljuk, majd összeturmixoljuk. Ezzel a krémmel kenjük meg a palacsintákat, amiket aztán feltekerünk úgy, hogy előbb közép felé hajtjuk kicsit a két szélét.
A panírozáshoz a palacsintákat először teljes kiőrlésű lisztbe, utána vízzel és fűszerkeverékkel elkevert tk. lisztbe, majd végül a kenyérmorzsába hempergetjük. Forró olajban kisütjük.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...