2010. január 30., szombat

Tökmagpástétom


Igen, most már tudom, hiába az egészséges táplálkozás, ha a lelkiek nincsenek rendben, egy vegás is ugyanúgy lehet rendszeresen-folyamatosan beteg... (meg persze a húsevő is:-). Nagyon tele a hócipőm a 2 hónapja tartó torokfájással!!
A Nagy is (aki mondjuk húsevő) 10 napig volt itthon egy kisebb náthával, a héten 3 napot ment oviba, és ma reggel óta lázas, fáj a hasa, a végtagjai, sír és nyűgös:-(( Most alszik a család, úgyhogy jöjjön egy gyors recept!

Elég régóta vesszük a DM különféle vega pástétomjait, amik nagyon finomak, de csillagászati áruk van (500 Ft/ 100 g-os doboz)! És hát egy idő után meg is lehet unni őket, ha rendszeresen eszi az ember. Most éppen ilyen időszakom van, hogy nagyon unom őket, meg hát itt van a jó kis új kávédarálónk is, így pástétomokat gyártok (több, illetve gyakrabban kevesebb sikerrel...).
Ez a pástétom nagyon jól sikerült! Már régóta kinéztem magamnak a tökmagosat, aztán a minap Nyági blogján is szembejött, és arra szavaztam. Csak egy kicsit változtattam a receptjén, pl. adtam hozzá vizet, hogy krémesebb legyen, meg kihagytam belőle a mazsolát. A daráló kiválóan krémesítette a tökmagot is, a Kicsi is nagyon jóízűen ette, még a lilahagyma karikákat is lelkesen nyammogta hozzá (a Nagy "természetesen" csak a DM-es pástétomot hajlandó enni...).

TIPP 1.: kiváló a tökmag fehérje, kálium és magnéziumtartalma! Pl. 100 g tökmagban 33,9 g fehérje van, míg ezzel szemben 100 g pulykahúsban mindössze 20,5 g!
TIPP 2.: anyám makrobiotikusként úgy tanulta, hogy az olajos magvakat mindig pirítsuk meg enyhén felhasználás előtt, mert különben a bennük lévő értékes tápanyagok mintegy 3/4-e felhasználatlanul távozik a szervezetből.


Tökmagpástétom
Hozzávalók:
1 bögre darált tökmag
1-2 gerezd fokhagyma (a gerezdek nagyságától függően)
1/2 citrom leve
2-3 ek. tökmagolaj


A tökmagot szárazon kicsit megpirítjuk, ledaráljuk, az összes hozzávalóval együtt konyhai aprítóban leturmixoljuk. Kis vizet is adhatunk hozzá, attól krémesebb lesz. Friss csírákkal, lilahagymával tálaljuk.

15 megjegyzés:

  1. Szia! Ezt mindenképp kifogom próbálni, ha veszek végre egy kis tökmag olajat!!köszi

    VálaszTörlés
  2. Siccike, a tökmagot nem megpirítani kell, hanem beáztatni. Felélednek az enzimek, az enzimgátlók kioldódnak, ráadásul sokkal finomabb lesz. Hőkezeléssel sok értékes tápanyag vész kárba. Ha szárazon akarod megdarálni, akkor áztasd be, majd terítsd ki egy tálcán, és tedd a radiátorra, hogy kiszáradjon.
    Pirítás nélkül ez a recept egy tök jó nyers-pástétom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kell a piritás mert, így kell.. Nézz utána.... Szerintem... Üdvözlettel Jóska

      Törlés
  3. Jó régóta eszem tökmagkrémet, viszont sosem sajátkészítésűt, hanem vásároltat. Lehet, hogy itt az ideje, hogy magam készítsem el? :-)

    VálaszTörlés
  4. Ízlésszindróma!
    Hajrá!:-)

    Gitta!
    Na, most légy okos Domokos!:-) Mondjuk a te verziód nekem szimpibb, mert én valójában nem igazán szeretem a prökölt olajos magvakat, ahol csak lehet kispórolom a receptekből a prökölést.

    Rukola!
    Tényleg nagyon egyszerű és finom, úgyhogy érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés
  5. Szia Siccike,
    ajánlom figyelmedbe betegségek esetén:
    1. GNM=German New Medicine - www.ujmedicina.hu
    2. Konkrétan influenza, megfázás, stb. - http://www.ujmedicina.hu/forum/index.php?PHPSESSID=1657f1e3298b7e8a40435fd1c2851eff&topic=105.0
    Üdv,
    Zizi

    VálaszTörlés
  6. Kipróbáltam. A tökmagot beáztattam, ahogy Gitta javasolta és kissé pörkölt tökmagból készített olajat adtam hozzá. Finom lett! :-)
    Ki fogom majd próbálni sima tökmagolajjal is.
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  7. Rukola!
    Örülök, hogy ízlett neked is!:-)

    VálaszTörlés
  8. A receptet koszi, mindenkepp kiprobalom , jol hangzik :) (es imadom a fokhagymat is)

    Ellenben mint husevo meg kell vedenem a pulykamellet:

    Lehet tobb feherje van ebben, de a pulykamellben nincs 42g zsir meg mellette 100 g ban ;)

    http://www.nutritiondata.com/facts/nut-and-seed-products/3067/2

    VálaszTörlés
  9. valamint pulykamellben nyersben van ennyi, azt ha megsutod akkor rogton ketszer annyi lesz 100 g-ban.

    (csak, hogy egyenlo esellyel induljanak. Tokmagban amit te irtal feherje, es en irtam zsir a porkoltben van, bar a tokmagnal valoszinuleg alacsonyabb viztartalma miatt kisebb a kulonbseg porkolt, es nyers kozott.)

    VálaszTörlés
  10. Grizzancs!
    Hát, én azért a zsír ellenére is maradok inkább a tökmag mellett.:-)

    VálaszTörlés
  11. ...meg a tökmag zsírtartalma nem akármilyen, kell az a szervezetnek, de ezen fölösleges vitatkozni.
    A diónugátra emlékszem, hogy már akkor is szemeztem vele, de most tényleg elkészítem, mert a Karobella csillagászati áron kapható, Nutellát meg nem eszek, és karácsony óta nekem is van jó kis darálóm. Had dolgozzon. :)

    VálaszTörlés
  12. Gyerkőcök imádták! Én pedig inkább magában rágcsálom el vagy a pékáruban, amit sütök. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  13. Hol veszitek a tökmagot? Én ma 540 Ft-ért kaptam 10 dekát. Ez csillagászati ár!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...