2010. június 28., hétfő

"Gourmet vegetáriánus" főzőtanfolyamon jártam


Még tavasszal meghívást kaptam az Ízek és érzések Magazin egyik főzőtanfolyamára. A sokféle témakör közül nekem az 'Ínyenc-gourmet vegetáriánus' alkalomra esett a választásom, mert úgy gondoltam, talán mostanra már valóban haladó vegetáriánusnak mondhatom magam (mivel a tanfolyam baharangozója többek közt így szólt: "A tanfolyam szól mindazoknak, akik már gyakorló vegetáriánusok, és egy kis inspirációra vágynak"...), aki nagyon szeret vendégül látni, és így mindig keresi az újabb és újabb, izgalmas megoldásokat.:-) Mert hát azért valljuk be, a vegán konyha az átlagember részére tényleg okozhat némi fejtörést, főleg ha vendéglátásról van szó!

A főzésre a Miele csodaszép, sokunk számára szinte utópisztikusan szuper konyhai gépekkel felszerelt bemutatótermében került sor (na, meg is ígérte a Férjem, hogy ha nyerünk a lottón, akkor mindenképpen ilyeneket vesz nekem! - a bökkenő csak az, hogy amúgy nem lottózunk...:-))). A résztvevőket kávé, vagy cappuccino és a már gyönyörűen megterített asztal várta. (én is ilyen konyhát akarooook!:-) Meg sok ilyen orchideát!!:-)
Meglepő volt számomra, hogy csupán ketten voltunk vegetáriánusok a csapatból, a többiek a szimpatizánsok táborát erősítették.:-) 


A tanfolyamot Mezei Elmira holisztikus táplálkozási tanácsadó tartotta, akitől sikerült újabb hasznos infókat begyűjtenem az egészséges táplálkozást illetően. Ezek közül néhányat Veletek is megosztanék, mivel így legalább nem vesznek el a semmibe a papírkákra felírt jegyzeteim sem.:-)


A főzés során igen sok szó esett pl. az édesítés témaköréről. Elmira elmondta, hogy ő már évek óta nyírfacukorral és stiviával édesít. A desszert elkészítésénél mi is nyírfacukrot használtunk. A nyírfacukor (vagy xilitol) mostanában kezdett bekúszni talán jobban a köztudatba, már én is beszereztem belőle, csak még nem kezdtem használni. (na, de majd mostantól!:-)
Fittanyuka blogján egy elég részletes és érdekes leírást olvashattok róla! Ízre jóval kevésbé édesít szerintem, mint a hagyományos (nád)cukrok, viszont ez is megszokás kérdése! És hát jóval egészségesebb! Mert hogy megtudtam, a nádcukor félék közül pl. a legjobb csak a nyers nádcukrot használni! A legtöbb helyen már a finomítottak kaphatóak. A finomított világos színű, a nyers pedig egészen sötét, jellegzetes szagú, kicsit "nedves" érzetű.
Nem javasolt hosszú távon csak mézet használni édesítésre, mert nagyon sokszor pl. egyes méhészetekben cukorral etetik a méheket, hogy édesebb mézet készítsenek! Ezen kívül a méz tartósan túl tömény, nehezen lebontható édesítő a szervezet számára.
Elmira azt javasolja, a legjobb a különféle természetes édesítőket (nyírfacukor, stivia, agave szirup, malátaszirupok, mint a rizs-, árpaszirup, juharszirup, méz) felváltva használni és a legutoljára, csak időnként kerüljön a képbe a nyers nádcukor!

A főételhez gombát készítettünk, így megtudtam, hogy a gombát csak lemosni szabad, meghámozni sosem, mert akkor értékes tápanyagok vesznek el belőle! (ez nekem új volt, na!:-) Az erőteljesebb szennyeződést, földet, sarat, max. ecsettel lekapargathatjuk róla.

Az olajos magvak pirítása sokkal jobban kihozza azok ízanyagát.

Sózáshoz (ha már sózunk) használjunk Himalája-sót, mert közel 80-féle nyomelemet tartalmaz, így a tengeri sónál sokkal értékesebb! Nálam ez is kimaradt eddig a repertoárból...

A kókuszzsírból, mely igen könnyen emészthető és kiválóan kiadja az ételek intenzív ízét, létezik szűrt és szűretlen verzió. A szűretlen tartalmaz kókuszdarabokat.
Ezúton is köszönöm Elmirának, hogy azért használtunk kókuszzsírt, hogy a kedvemért vegán maradhasson a desszertünk!:-)

A tanfolyamon bio zöldség és gyümölcs, illetve jó minőségű egyéb alapanyagokkal dolgoztunk!

És hát következzék akkor a menü!
Sült ratatouille grillezett gomolyával
Aszalt paradicsomos, házi pestós töltelékkel töltött gomba
Vegyes napsugár tál (vegyes zöldsaláta avokádómártógatóssal)
Vaníliás-cseresznyés-meggyes rétes

A tanfolyam csúcspontját számomra mindenképpen a házi pestós aszalt paradicsommal töltött gombafejek jelentették! Hú, az valóban isteni ínyenc fogás volt, még most is érzem a számban az ízét!:-)


A Napsugár-saláta elnevezés egy vegyes zöldsaláta tálat takart, melynek a tetejére napsugár formában kerültek elrendezésre a zöldségek, középre chilis avokádókrém (guacamole) került mártogatósnak.


A rétest teljesen naturisztikusan töltöttük, a gyönyörű gyümölcsön kívül mindössze némi nyírfacukor, fahéj és őrölt vanília került bele, a nedvesség felszívására őrölt mandulát használtunk (a búzadara, vagy zsemlemorzsa helyett).

Miután jóízűen elfogyasztottuk az ebédet, a megmaradt ételekből kis dobozokba csomagolva haza is vihettünk kóstolót ( a kislányom rendkívül jóízűen, pillanatok alatt fogyasztotta el a rétest :-)

Akinek felkeltette az érdeklődését, a magazin szervezésében a nyár során még az alábbi két tanfolyamra lehet jelentkezni, az egészséges táplálkozás jegyében:
Július 14. Főzzünk gyerekeknek!
Július 24. Magabiztos vendégvárás

Köszönöm ezúton még egyszer Zsupos Ildikó főszerkesztőnek, hogy meginvitált erre a kellemes délelőttre!

Egy korábbi tanfolyamról olvashattok beszámolót Timi konyhájában is!

2 megjegyzés:

  1. Hű, a poszt olvasása közben meg kellett állpítsam, én haladó vega vagyok, mert xilitet és kizárólag nyers, lágy nádcukrot használok, himalaya sóval sózom az ételeinket, a rétest én is ilyen egyszerűen és letisztultam készítem stb.
    Akkor nekem nem kell ilyen tanfolyamra mennem?? :o)))

    VálaszTörlés
  2. Igen, Kata, igen, Te mindenképpen a nagyon ügyes haladó vegetáriánusok közé tartozol!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...