2010. november 27., szombat

Mi kerüljön az adventi naptárba? (II. rész)Azok számára, akik hozzám hasonlóan még nem igazán döntötték el, mit is tegyenek drága csemetéik adventi naptárjába, íme néhány tapasztalat az elmúlt évekből, kiegészítve néhány újabb ötlettel.:-)
Nálunk az adventi naptározás Nagyfiúnk 2 éves korában kezdődött.
Azt már akkor is tudtam, hogy nem szeretnék egy 3 évesnek - meg egy annál nagyobbnak sem - minden nap csokit, vagy édességet tenni a naptárba, így akkor az apró ajándékok lehetőségét választottam.
Lelkesen vásároltam be a naptárba való mindenféle apró kütyüt, amiket ő aztán ugyancsak rendkívül lelkesen várt minden nap. Így volt ez 4 éves korában is.
Ami azonban tavaly már teljesen egyértelművé vált, hogy túl sok neki az ajándék decemberben... Decemberi születésű révén, kezdődik a "szezon" az adventi naptárral, aztán jön a Mikulás, utána szülinap itthon (a rokonságon belül is többfelé...), az oviban, a barátokkal, utána pedig a Karácsony is több családi körben... Na, tavaly mindennek aztán az lett az eredménye, hogy Karácsonyra már csak a csomagok mennyiségét számolta, az már nem is igazán érdekelte, mi van benne... És idén januártól gyakorlatilag naponta kérdezte egész évben(!), mikor lesz a szülinapja, illetve sorolta, miket kér majd...:-)
A Kicsinek az idei lesz az első igazán megtapasztalt adventje,de ő teljesen más karakter, a legapróbb ajándéktól is rendkívül boldog tud lenni.:-)

A fentiek fényében idén úgy döntöttem, nem lesznek ajándékok az adventi naptárban, hanem közösen megélhető családi programokat, inspirációkat hoz majd az angyalka.:-)
Na jó, nem leszek mégsem teljesen szőrös szívű, és advent vasárnapok alkalmával belekerül majd valami nyalánkság is, és esetleg egy-egy karácsonyi matrica a két gyereknek naponta.:-)

Aki szeretne saját maga kis csokikákat készíteni a naptárba,  annak ajánlom Mónika oldalát, ahol a csokik mellett nagyon sok jó tej- és tojásmentes receptet, ötletet is találtok!

A korábbi Vegagyerekes ötletgyűjteményt apróbb ajándékokhoz ITT találjátok!

EZEN az oldalon egy igen remek ötlegyűjteményt találtok az advent mindegyik napjára, receptekkel, kézműveskedéssel, játékokkal, feladatokkal!
Az Elevengyerek oldalon pedig minden hétre összegyűjtve megtalálhatóak az aktuális gyerek-program tippek!

Már 3 évvel ezelőtt én is összegyűjtöttem néhány ötletet az adventi időszakra: 1., 2., 3., 4., 5.

További kreatív ötletek adventre:
- készítsünk hógömböt  házilag,
- készítsünk forró csokit,
- piknik a nappaliban,
- írjunk levelet a Mikulásnak/ Jézuskának,
- bábozós esti mese,
- állítsunk össze csomagot a Cipősdoboz akcióra,
- vacsorázzunk vicces ruhákban,
- készítsünk vicces frizurákat a család minden tagja számára,
- ajándékok saját kezűleg a családtagok, rokonok számára,
- karácsonyi üdvözlőlapok ugyancsak saját kezűleg, ötletek pl. ITT,
- pattogatott kukorica házilag + egy jó kis családi karácsonyi film együtt,
- hatalmas habfürdős esti fürdőzés,
- őrültködős táncparti a nappaliban:-),
- túra a belvárosba, hogy megnézzük a karácsonyi fényeket,
- vacsora házon kívül, étteremben,
- süssünk sütit,
- írjunk postai karácsonyi képeslapot szeretteinknek, barátainknak,
- öntsünk gyertyát,
- menjünk el együtt egy karácsonyi koncertre, bábszínházba, moziba,
- menjünk közösen könyvtárba, és kölcsönözzünk ki karácsonyi könyveket, minden nap olvassunk el egy karácsonyi mesét, történetet,
- menjünk kirándulni közösen (pl. a Néprajzi Múzeumba, vagy a gödöllői Kastélyba, erdőbe stbstbstb.).

Nektek milyen további ötleteitek vannak az adventi tevékenységekre?
Írjátok meg kommentben, hogy tovább segíthessük egymást!:-)

3 megjegyzés:

 1. Szuper ez az összefoglaló! Nagyon köszönöm! Az én gyermekeim imádnak ajándékot kapni, úgyhogy lesz sok-sok apróság az idén. Két fiú, úgyhogy pici dinó, nyomda, füzetke, kisautó meg ilyesmi. A többi viszont azt hiszem mégis édesség lesz, amúgy is esznek egy csomót, úgyhogy a kedvenceiket válogatom ki.

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Nagyon tetszik az összefoglaló!
  Biztosan sok munka volt vele. :)
  Köszönjük!

  VálaszTörlés
 3. Ági!
  Szívesen!:-) Hát, nálunk is imád ajándékot kapni a Nagy, de már "túlzottan" is! Teljesen elveszett nála az ajándék értéke, ezért is választom idén ezt a megoldást, hogy ne sokalljon be annyira Karácsonyra. Ja, meg az Advent végére ált. eléggé elegem lett a sok "nemtudomhovategyem" mütyürből.:-)

  Móni!
  Hát, lassan készült a bejegyzés az igaz, úgyhogy örülök, ha tudjátok hasznosítani!:-)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...