2013. február 24., vasárnap

MOZGÁS!! TER-VEZD-MEG!!


Elérkeztünk 'A 30 NAPOS VEGÁN KIHÍVÁS' valószínűleg sokak számára egyik legkényesebb pontjához, a MOZ-GÁS-HOZ!!!:-))
Nagyon dícséretes bizony az egészséges étkezés, és rengeteg plusszal hozzá tud járulni egy ember életminőségéhez, de a mozgás nélkül "sajnos" nem teljes a kihívás és az eredmény!:-) Kutatások szerint, egy egészséges életvitel, vagy akár fogyás elérésében 60% szerepe van a MOZGÁSNAK, és 40% az ÉTKEZÉSNEK!

Sportoktatóként nagy örömmel tölt el, hogy a hétköznapok során azt tapasztalom a saját környezetemben is, hogy egyre több ember építi már be természetes módon az életébe a mozgást, és talán azt is mondhatjuk, egy nagyon hasznos "trend" van kialakulóban, elterjedőben nálunk is, a MOZGÁS IRÁNYZATA!:-)

Persze vannak/lehetnek időszakok az életünkben, amikor elbillenhet az egyensúly azoknál is, akik már korábban rendszeresen mozogtak... Gyermek születik, betegség, egyéb jelentős változások...
De ilyenkor is a legjobb út ahhoz, hogy kikerüljünk saját fizikai mélypontjainkról, ha minél hamarabb visszatérünk a megkezdett utunkra!

HOGYAN KEZDD, MIT MOZOGJ A KÖVETKEZŐ 30 NAPBAN?
Én annak a híve vagyok, hogy
KIS CÉLOKKAL KEZDD!

 ENGEDD MEG MAGADNAK, HOGY ENNYI IDŐT SZÁNSZ MAGADRA!

Az sokkal célravezetőbb szerintem, ha minden nap egy kicsit próbálsz teljesíteni, és lassan, fokozatosan szoktatod hozzá a tested a rendszerességhez, mintha túl nagyot vállalnál, és aztán néhány nap múlva már kudarcba, frusztráltságba fullad a túlzott erőfeszítés!

KEZDD A MINIMUMMAL!
NAPI 20-30 PERC!!

MOZOGJ HETI MIN. 5-6 ALKALOMMAL!

LEGYEN BENNE 2X PULZUSEMELŐ, CARDIO MOZGÁS!

IKTASS BE MIN. HETI 1 PIHENŐNAPOT! 


ÉS MIT MOZOGJ?
Amit csak szeretnél!:-) Próbáld végiggondolni, milyen fajta mozgásforma "illik" leginkább Hozzád?
- a lágy, test-lélek (ún. Body and Mind) mozgásformák? Pl. jóga, pilates, CANTIENICA® stb.

- vagy inkább jobban kedveled a dinamizmust? Pl. Zumba, különféle aerobic - típusok, stb.?
Nézz körül a piacon!:-)

ÉS HOL MOZOGJAK?
Na jó, elfogadom, hogy azt különféle okok miatt tényleg nem tudod megoldani, hogy elmenj valahova edzeni, tornázni, vagy egyszerűen nem is szeretnél eljárni máshova!:-)
Akkor OTTHON!!:-)
Szerezz be olyan dvdket, amik a Számodra szimpatikus mozgásformákhoz kínálnak edzésprogramokat! Sok olyan jelent már meg, ahol 20 perces lebontásban is vannak fent napi programok!
Ha felmész a Youtube-ra, rengeteg ingyenes mozgásprogramot találhatsz Magadnak!
Van pl. kifejezetten 30 napos mozgás-kihívás program is, én ezt a táncosabb verziót teszteltem az elmúlt hónapokban és nekem nagyon tetszett:
30 napos táncos Kihívás
30 napos táncos-feszesítő Kihívás

Ez pedig egy másik 30 napos klasszikusabb személyi edzős Kihívás, mely 3 videóból áll, és mindegyiket 10 napig kell csinálni, utána váltani:
Jillian Mitchell 1.szint
Jillian Mitchell 2. szint
Jillian Mitchell 3. szint

Jógában is létezik már ilyen:
30 napos jóga Kihívás

Az alábbi is egy nagyon jó lehetőség azok számára, akik otthon edzenek! Úgy működik, mint egy  virtuális fitneszterem (na azért nem tornáznak helyetted!:-)), ahova online befizethetsz különféle órákra, videókra, és letöltheted, csinálhatod, amikor Neked jó! FITVIDEO  (és gyorsan ideírom, hogy nem, nem fizettek a reklámért, egyszerűen tényleg jónak tartom!:-) Jógára is létezik ilyen: JÓGAKLIKK !

ÉS A CARDIO MI LEGYEN, ÉS MIÉRT KELL?
A rendszeres pulzusemelő mozgásra nem csak annak van szüksége, aki fogyni szeretne! Valójában mindenkinek szüksége lenne rá, legalább heti 2x, hogy edződjön  a szív, javuljon az állóképesség, erősödjön az érrendszer, stbstb. Jól levezeti a napi stresszt is!:-)
MIT?
Ami elérhető Számodra! A legegyszerűbb talán a futás, de ha nem szeretsz futni, biciklizz, menj el az uszodába, vagy egyszerűen kezdheted gyors gyaloglással is! A lényeg, hogy CSINÁLJ VALAMIT!
Egy nagyon jól felépített kezdő futástervet találsz EZEN A LINKEN!
MENNYIT?
Ezt is kezdd először min. 20-30 perccel! Persze, ha több is megy, akkor HAJRÁ!:-) Kezdőknek futásnál javasolt az 1 perc futás, 2 perc séta kombináció! Aztán ahogy erősödik a tested, próbáld lassan, fokozatosan emelni a futóidőt! 40-50 perc is lehet ám még belőle!;-)
A neten sokfelé találsz különféle futóprogramokat, nézz körül, DE NE BONYOLÍTSD TÚL!:-) Inkább az egyszerűség, és a biztos eredmény!;-) Ne felejtkezz el a bemelegítésről (pl. először csak séta1-2 percig), és a levezetésről (szintúgy kis séta) és a végén a nyújtásról!

MIKOR-MIKOR-MIKOR?
Na, talán ez szokott a legkényesebb, és a legnagyobb belső ellenállásba ütköző kérdés lenni!:-))
Rengeteg kifogást szoktunk felsorolni magunknak arra, hogy miért nem, és mikor nem tudjuk megoldani a mozgás....
MIKOR?
Bármely élethelyzetben vagy, napi teendők közepette, először a legfontosabb talán, hogy azt tudatosítsd Magadban:

NEKED IS JOGOD VAN ARRA, HOGY ENNYI IDŐT SZÁNJ MAGADRA!

EZZEL A 20 PERCCEL NEM VESZED EL AZ IDŐT MÁSTÓL! 


HA TE JÓL VAGY, AZ A  CSALÁDOD, A GYERMEKEID ÉS A KÖRNYEZETED JAVÁRA IS VÁLIK! 

HA TE EZT ELDÖNTÖD MAGADBAN, IDŐVEL MINDENKI MÁS IS KÖNNYEBBEN ELFOGADJA!


ÉS HA MÉG MINDIG TALÁLSZ KIFOGÁSOKAT, NÉZD MEG EZT A VIDEÓT!




2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...