2013. augusztus 4., vasárnap

Spenót - torta


Még tavaly bukkantam rá és rendeltem meg egy olyan angol nyelvű vegán szakácskönyvet, melyben francia cukrászremekek vegánosított változatainak receptjei találhatóak.  A könyv címe 'The Vegan Boulangerie', azaz 'A vegán pékség'. A könyv szerzői egy francia származású házaspár, akik Skóciában élnek, és vegánok. Klasszikus francia recepteket vegánosítottak, és gyűjtöttek össze, mint pl. a baguette, különféle ismert sütemények és péksütemények, stb. Egyik legizgalmasabbnak tűnő receptjük pl. a vegán, tojásmentes ' macaron ' receptje, marcipános alapból.
A könyv összességében nagyon ígéretesnek tűnt az első lapozgatás után, de aztán végül néhány próba után alábbhagyott a lelkesedésem, mert valahogy extrább eredményeket vártam...
ERRE a linkre kattintva, bele is lapozhattok a könyvbe! A benne található ételfotók sajnos fekete fehérek, amit eléggé sajnáltam...:(
Egy szó, mint száz, ez a spenótos torta is ebből a könyvből lett, és mivel a spenótot nálunk gyakorlatilag mindenki szereti, a torta pedig a könyv receptjei közül mégis a jobbak közé tartozik, gondoltam, ide is felteszem.:) Ja, és nem nagy mutatvány elkészíteni!:)

Spenótos torta
Egy 25 cm-es átmérőjű tortaformához
Hozzávalók (4-6 főre):
300 g vegán leveles tészta (pl. 'Tante Fanny' - Intersparban is kapható)
200 g friss leveles spenót
100 g (barna) rizs
350 ml víz
2 ek. olívaolaj
1 ek. citromlé
1/2 tk. só
őrölt bors

Tegyük fel főni a rizst 350 ml vízben. Forraljuk fel, majd lassú fűzön főzzük, amíg magába szívja a vizet. Egy lábasban forraljunk fel vizet, és dobjuk bele kb. 1 percre a spenótleveleket, majd szűrjük le. 
Tegyük bele egy konyhai mixerbe a főtt rizst és a főtt spenótot, és pürésítsük össze. Keverjük bele az olívaolajat, a citromlevet, sózzuk-borsozzuk.
Sütőpapírral kibélelt tortaformába vágjunk a tésztából egy kört a tésztából úgy, hogy a forma peremére is felhúzódjon a tészta. A maradék tésztadarabokat vágjuk le és tegyük félre. A torta alját bökdössük meg villával. Terítsük szét a spenótos masszát a tortán, majd a megmaradt tésztadarabokból sodorjunk kb. 1 cm átmérőjű csíkokat, amikkel berácsozzuk a tortát.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra és süssük benne a kész tortát kb. 25-30 percig. Melegen tálaljuk!

1 megjegyzés:

  1. Wow, nagyon finom! Én azért dobtam bele 2 gerezd fokhagymát :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...