2007. augusztus 24., péntek

Currys tökpörkölt (vegán)

A héten gyengélked(t)ünk, ezért nem volt jelentős a konyhai inspirációm, inkább passzívan, fejben főztem.:-) Amit pedig főztem, az többnyire nem sikerült.:-( Elsőnek én kaptam be vmi vírust (torokfájás, nátha, levertség, izomfájdalmak, fejfájás), mire kimásztam belőle, tegnapra kidőlt a férjem, és ma már Babócának is folyt az orra.:-( Bár eddig ő hárította a legtovább a vírusokat, hátha könnyen át is szalad rajta...

Szóval, az egyik viszonylag sikerült gyártmányom volt a currys tökpörkölt. A nokedlit hagyományos módon sem igazán sikerült soha eltalálnom - mindig vagy túl lisztes, vagy túl puha, vagy túl kemény lett-, és most is kissé lisztesnek éreztem, de a családnak bejött.Babóca tetszési index:-): elsőre alig bírta kivárni, hogy elkészüljön, már de. 11h-kor két kistálkával bevágott belőle, de ekkor még inkognitóban voltak a nokedlik közé rejtve a tökdarabok. Este is kért a nokedliből, akkor azonban már felfedezett egy kis tökkockát, és onnantól kezdve vége, egy tapodtat sem tovább...! Másnap délelőtt is kérte a nokedlit, amint azonban látta közeledni a tökös tálat a hűtő felől, közölte, hogy nem, és csak a dédi baracklekvárjával együtt. Feladtam, és lekváros nokedlit ebédelt 3 tálkával...:-)

Őszintén szólva időnként baromira bele vagyok fáradva abba, hogy órákon keresztül készítem a minél egészségesebb kajákat, majd amikor az asztalra kerül, és Őúrafisága valami ismeretlen színű-állagú-szagú dolgot vél felfedezni az ételben, onnantól kezdve meg sem kóstolja! Nem hogy nem ízlik, arra már nincs is sansz, hogy felmérje, mert összezárja a száját és "nemnemnem!".Mert ugye az nagyon szépen hangzik, hogy adjunk egészséges ételeket a gyereknek, de ha nem eszi meg és meg sem kóstolja?? És akkor jön, hogy min. 2-3 féle egyebet kér, ami többnyire "apasajtból" és apasajtból áll. Ez utóbbi az apja által olyannyira kedvelt Trappista lenne... hm,hm,hm. És akkor abból bevág 3 szeletet, és ennyi volt a vacsora... Igazából egy kezemen össze tudom számolni a kedvenc ételeit: kásák, minden, ami paradicsomos, tészta, gombóc minden mennyiségben, sósan, édesen egyaránt, de a túl édes ízeket nem kedveli. Más ezt hogyan csinálja?? Az "echte" vegás családokban a gyerekek lazán megesznek minden egészségeset?!

Currys tökpörkölt
Hozzávalók (4 főre):
1 kg spárgatök
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
3 ek. olívaolaj
1 mk. őrölt pirospaprika
só, curry
2 dl tejföl
2 ek. teljes kiőrlésű liszt

A spárgatököt meghámozzuk, és húsát kockákra ágjuk. A vöröshagymát az olajon megpirítjük, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Ízesítjük sóval, curryvel (én kb. 1 mk. curryt adtam hozzá), és kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölben elkeverjük a lisztet, a tökre öntjük, elkeverjük és még 2 percig főzzük.Teljes kiőrlésű nokedliHozzávalók (4 főre):25 dkg teljes kiőrlésű liszt1 tojássó, vízA lisztet kevés sóval, a tojással és annyi vízzel dolgozzuk össze, mint a hagyományos galuskánál és ugyanúgy főzzük ki.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...