2013. augusztus 16., péntek

Vanília fagyi tej és tojásmentes, azaz vegán verzióban:)


Az elmúlt években sokféle vegán, azaz tej- és tojásmentes fagyireceptet kipróbáltam. A vaníliások közül ez vált be eddig a legjobban, de mivel mindig elkeverem a receptjét valahova, éppen itt az ideje, hogy felkerüljön ide a blogra is!:)
Azt a rejtélyt viszont még nem sikerült megfejtenem, hogy a fagyigépes tartályban miért nem lesz sose olyan igazán krémfagyi állagú a végeredmény...?:/ Mindig be kell tennem a fagyikat utána még a fagyasztóba is, bármilyen is legyen a recept.. Ezzel valahogy ugyanúgy állok, mint 5 évvel ezelőtt, amikor megkaptam a fagyigépet..:/ Van ezzel kapcsolatban tippetek, tapasztalatotok?
Ez a recept egyébként nem egy túl nagy mennyiség, szerintem max. kb. 5-6 gombócnyi fagyit lehet belőle kikanalazni, így kb. 2 főre tájolható be az adagja. Az alaprecepten annyit módosítottam, hogy adtam hozzá kókuszolajat, hogy zsírosabb/ krémesebb állagú legyen a fagyi.

Vanília fagyi tej- és tojásmentes verzióban
Hozzávalók (kb. 2 főre):
1 bögre = kb. 250 ml

2 bögre vaníliás szójatej (az ALPRO vaníliás a tuti!:), ha nem akarsz szójatejet használni, próbáld meg vaníliás rizstejjel helyettesíteni
1 és 3/4 bögre növényi tejszín (nálam most zab- és mandulatejszín vegyesen)
1/4 bögre kókuszolaj
3/4 bögre nádcukor (elméletileg agave sziruppal is helyettesítheted a cukrot, de akkor számolj azzal, hogy hígabb lesz a fagyialap krém, és több keményítő kell majd hozzá!)
2 ek. kukoricakeményítő

Keverjünk össze 1/4 bögre szójatejet hidegen a 2 ek. kukoricakeményítővel. Melegítsük fel a maradék tejet a cukorral, a növényi tejszínnel és a kókuszolajjal együtt, és amikor már majdnem forr, adjuk hozzá a keményítős szójatejet. Főzzük így 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki. Kihűlés után tegyük be a fagyigépbe kb. 45 percre, és ha még szükséges, utána a fagyasztóba, további fagyasztásra.

Alapötlet: Vegan ice cream blog

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...