2007. augusztus 5., vasárnap

Rizstejkrízis, avagy harc a családdal, miért fáradt a gyerek?

Ahogy a cím is mutatja, tegnap szkandereztünk megint egy kicsit a családdal... Kérdés: miért olyan fáradt a gyerek?! A tényállás: valóban, kb. 1 hete délelőtt az átlagosnál álmosabb, könnyebben kifárad, már 10 körül ismét aludna a szokásos 12-13h helyett, és egy kicsit fogyott is. Tudom, tudom, most lehet kövezni, elhordani ennek + annak, meg szkeptikusék mondhatják, na, ugye megmondtam, hogy így nem lehet étkeztetni egy gyereket stbstb! De azért én is kérnék felszólalási lehetőséget!
Anyám: nem adsz neki elég szénhidrátot és fehérjét!Húgom: miért nem adsz neki vmi vitaminkészítményt?Férj: nem kéne neki mégis húst adni? Tényleg nagyon fáradt és kicsit fogyott is!
És mi is történik kb. 1 hete? Ami mellesleg nem annyira mellékes a történet szempontjából! A gyermek éjszakai rizstej-ivásról leszoktatása történik!

A történet akkor kezdődött, amikor 15 hónap szoptatás után (igaz, akkor már úgy csak napi 1x + éjszaka) úgy döntöttem, most volt elég, és szeretném abbahagyni, szeretném visszakapni a testemet! Ha nagyon őszinte akarok lenni, nem igazán tartom ősanya-típusnak magam, és elismerem, én azok közé tartoztam, akik úgy igazából sosem szerettek szoptatni. Ráadásul Babóca 9 hónapos koráig 1,5 óránként szopizott minden egyéb irányú próbálkozás ellenére, így igencsak untam a végére... Igen, én az elválasztós típus voltam, és úgy gondolom, az ő előéletével lehet, hogy 4 évesen is szopizott volna, ha kitartok. SZóval, már csak az esti, majd éjszakai szopi volt hátra, amit valahogy sehogysem sikerült elhagyni, mert állandó hossza ordításokat eredményezett. És addigra annyira fáradt voltam már az állandó éjjel-nem-alvástól, hogy inkább mindig beadtam a derekam.
Aztán egy nap kitaláltam, hogy a rizstejet úgyis nagyon komálja, mi lenne, ha megpróbálnánk azzal éjszaka? A rizstej rizsital címen fut, és a vizen, rizsen, és növényi olajon kívül, növényi kalciumként algával dúsítva. Voltak időszakok, amikor egyébként nagy szolgálatot tett, pl. egy hányás-hasmenés vírus után, amikor nem volt étvágy, ám mégis kerekedett a bébi, mert ezt viszonta nyammogta befelé. A zsírtartalma viszont elég magas, ezért is segített kerekedni.
Először nem annyira tetszett neki az éjszakai szopi helyett, de aztán 1 hét után teljesen ráállt, és ha felébredt éjszaka, azt kapta. 1 hét alatt el is maradt véglegesen a szopi különösebb dráma nélkül. Mert hát ugye kialakult/kialakítottunk egy újabb föggőséget helyette, aminek eredményeként végre aludhattunk (mert elkezdte átaludni az éjszakákat)... Aztán úgy 2 hónapja olyan szintre fejlesztette ezt az éjjel "tejcitkérek" szokását, hogy ismét 3 óránként kezdett kelni, és most a nyaralás alatt nagyon besokalltunk a férjemmel és eldöntöttük, leszoktatás következik.
JA, és hát nem beszélve az anyagi részéről, mert a rizstejet aranyárban mérik, és már átlagban 5 liter fogyott egy héten...

Csakhogy, a rizstejnek igen magas a kalóriatartalma: 1 dl = 287 kalória!!! És a Fiatalúr a legutóbbi időben csak éjszakánként volt, hogy megivott majdnem 6decit, az ugye majdnem 1000 kalória! Nem elhanyagoldanó, hogy a nagy éjszakai kalóriabevitel eredményeként pedig reggel nem akart reggelizni, és napközben sem volt nagyon éhes, éjszaka pedig újra és újra pótolt. A napokban jutottunk el oda, hogy teljesen lehigítottuk, így már kvázi vizet kap csak. És hát így majdnem 1000 kalóriával kevesebb megy be neki napközben, mivel az emésztőrendszere még nem állt át, és annyival nem visz be többet egyéb kajával.Az elkövetkező napokban mindenesetre "szénhidrát-kúrát" tervezek neki, hogy minél többet pótoljunk.:-) A rokonság tegnap el is kezdte a hizlalást, mert kapott "finom husikát" ebédre, sertéspörkölt formájában (fújjjj...), viszont örömmel nyammogta. Aztán apa ma folytatta egy kis kolbászkóstolóval, amit azonban szerencsére sugárban kiköpött.Amúgy már "csak" annyi a dilemmám, hogy nem fog mindezek után vízre kelni éjszaka....?:-)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...