2007. október 26., péntek

A NAGY ZÖLDSÉG KIHÍVÓS - Blogajánló:-)

Tegnap este bukkantam rá erre az angol nyelvű blogra, és teljesen le vagyok nyűgözve!:-) Gondoltam, ezt mindenképp meg kell osztani Veletek is!:-)

A blog címe magyarul-szabadon: A NAGY ZÖLDSÉG KIHÍVÓS!
A szerző egy Londonban élő kétgyermekes anyuka, akinek 10 éves kislánya kiskora óta rendkívül fogékony volt az új ízek, próbálkozások, zöldségek és gyümölcsök irányába egyaránt. 7 éves kisfia Freddy viszont megrögzött zöldség-ellenes és kizárólagos húsevő, aki az édes burgonyán és kukoricán kívül semmilyen zöldséget nem volt hajlandó megenni. Sőt, minden zöldségre utaló valamit szisztematikusan kihalászott a tányérjából és ételeiből, nehogy bármi módon is a gyomrába jusson.:-)

Valójában ő volt a blog ihletője, hiszen arra sarkallta az anyukát, hogy kitaláljon valamit és véget vessen végre ennek a végtelennek tűnő zöldség-fóbiának.

Charlotte, az anyuka kitűzte magának, hogy A-Z-ig végigveszi gyermekeivel a létező zöldségeket, mégpedig olyan formában, hogy minden adott betűvel kezdődő zöldség 1 hétig gyakrabban szerepel a családi étlapon. Az 1 hét onnan fakad leginkább, hogy kisbabáknál is általában az új ízek bevezetésére ajánlott min. 1 hetet szánni, amíg jobban megszokják.
Az ételeknél pedig bevetésre kerülnek mindenféle gyerekcsábító trükkök és kreatív praktikák, amikkel elkápráztatva a csemetét, felfigyel az adott zöldségre, majd a hét vége felé már szívesebben eszi.:-)

A blog pont 1 éve alakult, már a "P" betűnél tartanak, jelenleg a sütőtök (ang.: pumpkin) szerepel a heti étlapon. A recepteket általában a blogot olvasó egyéb blogszerzőktől "kéri be" Charlotte, akik lelkesen küldözgetnek is.:-)
Mondjuk, kíváncsi leszek, mi lesz, amikor az ABC végére jutnak.:-)

Néhány vicces bejegyzés a blogból:
"Házibuli borsógyűlölőknek" - avagy hogyan hozzunk össze egy buliban borsóevőket és borsógyűlölőket?:-)
"A zöldség-tábla" - azaz összegyűjtve a 10 hónap alatt megkedvelt, a bizonytalanná vált és az utálat tárgya alá került/maradt zöldségek. Ekkorra 40 zöldségfélén és 130 kipróbált recepten voltak túl.
Az eredmény pedig?: a kezdeti kizárólagos krumplin és kukoricán kívül nagyon sok zöldség került a kedvencek közé, és alig maradt néhány az utálatosak közt!!!!:-)

A napi bejegyzésekben az adott zöldséggel, recepttel kapcsolatos tapasztalatok vannak, a konkrét receptek pedig külön összegyűjtve a webes linkekkel, ahonnan származnak, illetve a zöldségek szerint ABC-rendben.

A blog egyébként olyan népszerűségre tett szert 1 év alatt, hogy a kezdeti napi 20-30 látogató száma a sokszorosára emelkedett (nálam/nálunk 40-50-en vagyunk naponta:-), és a Washington Post bloglistáján is a legkedveltebbek közé került!

Jó szórakozást és olvasgatást!:-)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...