2007. november 25., vasárnap

Tejérzékenység? Újabb felvonás..:-(

Néhány napja nagyon kiakadtam, de nagyon....!
Voltunk ugyanis Babócával a szokásos (néhány havonkénti) gyerekorvosi viziten (krémek feliratása, méricske stb.), és hát a "konzervatív" házi dokinénink is konstatálta, hogy nagyon megszaporodtak Á-Baba bőrén az ekcémás foltok.:-( Egyszer korábban már írtam róla, hogy nála valójában már- 4-5 hós korában felvetődött az 'atópiás dermatitisz' (ekcéma)lehetősége. A homeós és a házi dokinénink ebben kivételesen akkor teljesen egy véleményen volt. Alapozták ezt pedig a már akkoriban is viszonylag gyakorta jelentkező hörghurutra, az érzékeny bőrre és ekcémás foltokra. Kaptunk egy ekcémás kenőcsöt, amit használtunk is időnként, mostanra viszont azokon a helyeken, ahol rendszeresen kentünk, kifehéredett a bőre, fehér pigmentfoltjai alakultak ki. Néhány helyen viszont már annyira viszketnek neki ezek a foltok, hogy véresre kaparja rendszeresen.:-( Most például a szájszegletében van egy naponta terjedő vörös folt, ami egyre csúnyább...
Gyanút fogtam, hogy nem lehet-e összefüggés a használt krém és a pigmentfoltok között... Kinyomoztam, hogy a kevert gyógyszertári kenőcs valójában egy SZTEROIDOS KENŐCS!!! ('elocom' a fő hatóanyaga), és gyerekeknél max. 6 hétig alkalmazható, mivel kortikoszteroidot, azaz mellékvese-kéreg hormont tartalmaz! És mi ezt a kenőcsöt 1,5 éve kapjuk/adjuk a gyereknek a házi dokinőnk által!!!! És ha én most nem jegyzem meg a hatóanyagot, és nem nézek utána, meg se tudom, mert a doktornő nem hívta fel rá a figyelmem!!! Azt elmondta, hogy például néhány nap használat után ki kell hagyni egy ideig, de azt nem mondta, hogy az az idő min. 3 hét kell legyen, és ilyen hosszú távon nem is lehetne alkalmazni!!!
Totál kivagyok, annyira dühít ez az egész, hogy valójában 1,5 éve szteroiddal kezeltem tudatlanul a gyerekem...!

A másik, hogy az ekcéma kapcsán megkérdezte a doktornő, mennyi sajtot eszik a gyerek? És hát, igen sokat, tudom, sajnos túl sokat is... Merthogy ezek a mostani foltok tipikusan a fokozott sajtfogyasztáskor szoktak előjönni. Ergó, el kellene gondolkodnunk azon, hogy mivel az ekcéma-kenőcsre is érzékeny lett (még jó, hogy kiakadt a szteroidtól szegénykém 1,5 év után) + 3 hónapja nem tudjuk kikezelni a folyamatos náthából, ezért kellene tartanunk egy próba tejmentes hónapot. Kihagyni minden tejszármazékot, és azokat helyettesíteni megemelt húsfogyasztással, illetve tápszer adagolásával. Na, ez ismét jó feladat!

A húst ugye tudjuk mennyire fogyasztja (továbbra is max. kb. 2-3 alkalommal hetente jól elrejtve), a tápszert pedig soha nem tűrte, kisebb korában sem! (Mondjuk borzasztóan rossz az íze, nem is csodálom, hogy nem kell neki....!) Lehet, hogy mégiscsak 'spontán' vegán lesz a gyerek?:-)

Mindenesetre a jelenlegi tényállás, hogy a homeós dokinéni beutalt minket fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, hogy megnézzük, nincs-e már esetleg arcüregi lerakódása is...
Hát, nem várom túlzottan emiatt a holnapot, megint egy újabb tortúra Szegénykémnek...!

11 megjegyzés:

  1. háát... gyorsan keresnék egy normálisabb gyerekorvost. Mi is váltottunk egyszer, mert dühített a rutin meg az, hogy felírt mindenfélét, csak épp semit nem mondott el, nyilván feltételezve, hogy úgyse értem. Pedig igen.

    De hogyhogy nem jött ki ez az újszülöttkori teszten???

    VálaszTörlés
  2. Piszke!
    Valójában ahol mi lakunk, 2dokinő közül lehetett választani. Az egyikhez tartoztunk hivatalosan körzetileg, vele kezdtük Babóca születésekor, aztán 3 hós korában az első betegségénél "leváltottuk", és átmentünk ehhez a dokinőhöz, mert az első rögtön nagyon erős gyógyszerekkel kezdte... AZtán kiderült, hogy ez a második, talán még rosszabb is ilyen szempontból, de legalább emberileg amúgy nagyon kedves, a gyerekek nagyon szeretik... Nagy hátránya, hogy rendkívül erős gyógyszerpárti, ezért többnyire be se adom, amit felír, hanem telefonon konzultálok a másik kerületben lévő (immáron harmadik) homeós dokinővel, aki viszont baromi drága, és nem jön házhoz... Így kénytelen vagyok "megtartani" a háziorvost is, mert kihíváshoz, beutalókhoz kell egy "hivatalos" is.
    Tejérzékenységet laborilag amúgy nem mutattak ki nála, túl nem is vizsgálták mondjuk szerencsére, mert határozottan a hozzátáplálás megkezdésekor kezdődtek nála az ekcémás tünetek 6 hós korában. Viszont 1 éves koráig éppen emiatt nem kaphatott semmilyen tejterméket, csak utána. Hát, meglátjuk, hogyan alakul... Túlzott tejérzékenységet nem gondolnék nála, ez a szteroidtéma viszont annál jobban idegesít...

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom, ezzel az orvosválasztással mi a helyzet, de mi az agglomerációban lakunk, helyben két orvos, hatalmas tömeg, van aki a szomszéd faluba viszi, én meg a XVI.kerületbe.Szabályosan, kártyát átkérve.Annyira fontos a bizalom, és én is a te -telefon valaki másnak, saját háziorvosomnak, orvos barátnőmnnek - helyzetedben voltam, nagyon ki voltam bukva. Most Ok., és homepátiázik is, ami abszolút bevált. Ne törődj senki hiúságával, szerintem keress mást.

    VálaszTörlés
  4. Piszke!
    Hát, én egyelőre most ott tartok, hogy asszem marad a kettős konzultáció (a helyi és a homeós között), mert az itteni nagyon közel van, és a kisebb dolgok intézése így jelentősen könnyebb... Aztán később majd meglátjuk, sikerül-e így lavírozni... Azért köszi a biztatást!:-)

    VálaszTörlés
  5. Szia Siccike!

    Néhány napja olvasom a blogodat, és pont belecsöppentem Babócáddal kapcsolatos dilemmáidba és egészségügyi gondjaidba. Nagyon elszomorított, mikor anyósi és férji adtál neki húst. :( Mindenképp szerettem volna neked megírni, hogy ha alaposan utána nézel, meg erre vevő gyermekorvossal beszélsz, el tudnád szerintem engedni az ezzel kapcsolatos aggodalmaidat, és az ösztöneid szerint etetni a gyermeket, ahogy az neked is, neki is jó. Mi laktovegik vagyunk tavasz óta, mert a lányom ekcémás (!!!), de a gyógyulás időszakában 3 hónapig vegánok voltunk, és most 2 hete egy új orvos vegán étrendet javasolt, mert bár nagyon enyhén, de (alkati kezelés mellett) ismét szárad a bőre... Ne aggódj, nem lesz semmi baja, csak magadban tisztázd az ehhez fűződő érzelmeidet! Ne haragudj, hogy bekakukkoltam, de nagyon drukkolok nektek az egészséges élethez, a gyógyuláshoz, neked ahhoz az úthoz, amin elindultál, ezért kellett írnom... Sok sikert, Vera

    VálaszTörlés
  6. Kedves Vera!
    Nagyon köszönöm a hasznos hozzászólásod, teljesen fel is bátorítottál!:-) Nálatok mennyi idős a gyermek?
    Igen, tudom, hogy a gyerekem teljesen az én reakcióim alapján cselekszik, él és érez, ezért az én aggodalmaim, szorongásaim, haragom és dühöm nála is ugyanezt váltják ki...
    Most amúgy úgy állok a húshoz, hogy ha nagyon akarja, egye, nem "tiltom" el, de túlzottan azért nem erőltetem (mondjuk tegnap pl. teljesen jóízűen bevágott este 1 kis sült csirkecombot:-).
    Nagyon örülnék neki, ha minél többször írnál, ha van kedved és időd, mert az biztos, hogy hiányoznak a hasonló feladatokkal küzdő sorstársak tapasztalatai!:-)
    siccike

    VálaszTörlés
  7. Szia :)

    Jaj, örülök, hogy nem ijesztettelek el :)) Igazából azért szomorodtam el, mert úgy éreztem, a húsról az a véleményed, hogy nem tesz jót az embernek, és ezért nem adtad Babócának, aztán a kívülállók ebbéli véleményedben bizonytalanítottak el. Ne hagyd magad :) Nálunk is nagyon erős a húslobby, talán annyi szerencsém van, hogy a férjem mellszélességgel mellettem áll a gyerekeket illetően (ő maga sem eszik húst, de egyenlőre igazából a mi kedvünkért, nem belülről jön neki).
    A lányom 4 éves lesz, tavaly jelentkezett nála az ekcéma nagyon, nagyon durván. Előtte években enyhébben. Egyébként a fiam is - 2 éves - gyanús, neki az arcán vannak pöttyök, de az nem tipikus ekcéma. És hát én is ekcémás vagyok, jé... Ajánlom még a kineziológust is, ha nyitott vagy rá, a lelki oldalban segíthet. Egyébként ismerek több vegán családot is, a gyerekek sose ettek semmi állatit, és köszönik, gyönyörűek, egészségesek. Engem ez győz meg, nem a "szakirodalmi" adatok :)))

    Vera

    VálaszTörlés
  8. Vera!
    Nem, semmiképp se riasztottál el!:-)
    Akkor a Kicsitek egyidős Babócával...:-)A húsról valóban az a véleményem, hogy nem tesz jót az embernek, de még nem éreztem/ érzem(?) magam elég erősnek és megalapozottnak talán a gyerekem teljes húsmentessége felőli felelősség felvállalásában...
    Meg hát nálunk voltak már vasszegénységre, gyakori fáradékonyságra utaló jelek is, amik nem lennék meggyőződve róla, hogy nem álltak összefüggésben a vegás étezéssel (pontosabban azzal, hogy akkoriban rendkívül válogatós volt és alig evett meg néhány dolgot...).
    Kineziológusnál amúgy voltam többször is, hellyel-közzel, ideig-óráig azért mindenképpen segített!:-)

    VálaszTörlés
  9. Siccike!

    Én is azt látom, hogy nagyon ügyesen, alaposan kell összeválogatni a gyerek étrendjét, ha nincs benne, vagy kevés benne az állati eredetű. Én is csak most tanulom, igyekszem :) Mondjuk szerintem ha csak húst nem kap, akkor az égvilágon mindent megkap a tojásból és tejből, nincs aggódnivaló! Húzósabb, ha tojást nem kap, és hát ha tejet sem, akkor nagyon résen kell lenni. De én vallom, hogy így teszek jobbat nekik, mintha ezeket adnám. (A tej elhagyására meg még én nem értem meg, mikoris jött ez a doki, és azt mondta, ha jót akarok, azt sem :))
    Nem lehet, hogy nem a legnekedvalóbb kineziológusnál voltál, ha csak ideig-óráig segített? Csak mert ez szerintem egy hosszú folyamat, ami lassan érik be.

    Szép estét :)

    Vera

    VálaszTörlés
  10. Vera!
    Hát igen, nagyon tudatos választást, tervezést igényel szerintem is a vegás étkezés, főleg amíg az ember nem szerzi meg a kellően stabil tapasztalatot.
    A tojást én egyelőre nem annyira tervezem kihagyni a B12 vitamin miatt sem, meg azzal úgymond nincs sok fenntartásom.:-) A tej nálam mindig az elhagyandók között volt (a nov. 26-i Testkontrollos bejegyzésemben írtak miatt főképp), pohárban tehéntejet nem is ivott még Babóca, és 3 éves koráig nem is szándékoztam adni neki. Aztán a gyerekeorvosunk és a védőnő unszolására elkezdtem ételekbe belefőzni... Nem ahhoz a vegetáriánus gyerekdokinőhöz jártok?
    A kineziológus nagyon jó volt szerintem (bár ő már a 3. akit "elfogyasztottam:-)), úgy gondolom, inkább az én hozzáállásom nem volt a legmegfelelőbb...
    siccike

    VálaszTörlés
  11. Vera!
    Még annyit, nagyon megköszönném, hogy ha van kedved, írhatnál esetleg egy mailt a címemre, és akkor később is tudnálak zargatni.:-)
    siccike[kukac]freemail[pont]hu
    Köszi!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...